Çeşme'de hasadı başladı! Altın değerindeki sakızın kilosu 12 bin TL: Hem sağlık hem ekonomiye katkı sağlıyor
İzmir'in gözde tatil beldesi Çeşme'de, asırlık ağaçlardan elde edilen sakızların hasadı başladı! Özenle toplanan sakızların kilosu 12 bin TL'den satılıyor. Gıda ve kozmetik başta olmak üzere pek çok alanda kullanılan sakızlar, sağlığa fayda sağlıyor.
Çeşme'de başlanan sakız hasadı, büyük bir titizlikle toplanıyor, temizlenerek yüksek fiyatlarla piyasaya sunuluyor. Çeşme'de hasadı başlanan sakızın, Yunanistan'ın ünlü Sakız Adası'nı geride bırakarak dünya pazarında en fazla üretim yapan bölgelerden biri olması hedefleniyor.
Yılda 12 Ton İthal Edilen Sakız, Artık Türkiye'de Üretilecek
Yaklaşık 30 yıldır Çeşme'de sakız üretimi yapan İbrahim Topal, sadece Çeşme'nin değil, tüm Türkiye'nin sakız ihtiyacını karşılamayı hedeflediklerini belirtti. Sakız ağaçlarını yaygınlaştırmak istediklerini vurgulayan Topal, Yunanistan'ın Sakız Adası'ndan her yıl resmi olarak 12 ton sakız ithal edildiğini, yapılacak ağaçlandırma seferberliğiyle ülkemizin ihtiyacının karşılanacağını ifade etti.
100 Kilogram Civarında Sakız Üretimi
Sakız ağaçlarını yaygınlaştırmak için 200 bin fidan dikimi planladıklarını belirten Topal, açıklamalarına şu sözlerini ekledi: "100 kiloya yakın üretim var Çeşme'de; ama bu yetmez. Bizim hedefimiz, tükettiğimiz kadar üretmek. Tükettiğimiz kadar üretmek derken, her yıl 12 ton sakız ithal ediyoruz Sakız Adası'ndan. Gayri resmi yollarla gidip oradan alışveriş yapanlarla 20 ton civarında bir sakız ithal ediyoruz. 250-300 milyon lira gibi bir para ödüyoruz Sakız Adası'na ve tüm ülkenin ihtiyacını karşılıyor bu. Biz bunu kendimiz üretelim istiyoruz, hedefimiz de bu. Bunu üretmek içinde 200 bin ağacı toprakla buluşturmak lazım. 200 bin ağaç bundan 5 yıl, 10 yıl öncesine kadar çok önemli rakamdı; ama bizim yaptığımız havai köklendirme ile artık sorun değil. Biz yılda 15-20 bin, 25 bin adet sakız üretebiliriz. Biz bunu milli seferberlik haline getirmek istiyoruz. Stratejik bir proje ülkemiz için sakız ağacı" dedi.
"…devletin tekelinde olan arazilere sakız ağacı dikmekte çok yarar var."
Topal, açıklamalarında sakızın sadece gastronomide kullanılmadığını vurguladı ve şöyle devam etti: "Sadece gastronomide kullanılmıyor sakız, çiğnemek değil sakız. Sakız bakıyorsunuz; ilaç sanayinde, kozmetikte, boya sanayisinde, hakikaten stratejik bir ürün. Bu yıl 20 bin fidanı toprakla buluşturmak istiyoruz. Milli bir kalkınma projesi olarak görüyorsak sakızı, doğru sakız ağacını üretmek ve yaygınlaştırmak zorundayız. Sakız Adası 904 kilometrekare bir alan yüz ölçümü olarak ve 22 köyde 5 bin aile yapıyor sakızı. Bizim alanımız, Çeşme'nin sadece 250 kilometrekare ve her alanında olabilir. Urla 600 bin kilometrekare, Karaburun öyle, Seferihisar'ın bir bölümünde de olabilir bu kalitede olmasa bile. Sakızın yetişme potansiyeli olarak, Sakız Adası'ndan en az 5 misli daha fazla bir alana sahibiz. Biz istiyoruz ve inanıyoruz sakız, hem turizmde hem tarımda Çeşme'nin baş aktörü olur; yani bir lokomotif olur. Turizm sakızla beraber de olur. O anlamda devletin tekelinde olan arazilere sakız ağacı dikmekte çok yarar var" dedi.
Çeşme Sakızının Sağlığa Faydaları Nelerdir?
Çeşme sakızı, sindirim sistemini düzenlemesi, mide sorunlarını hafifletmesi ve toksinlerden arındırmasıyla biliniyor. Sakızın düzenli kullanımı, mide rahatsızlıklarını azaltarak bağırsak hareketlerini düzenleyebilir ve kabızlık gibi problemlerin önüne geçebilir. Ayrıca, iltihaplanmaları azaltarak romatizma ve artrit gibi hastalıklara karşı destekleyici bir rol oynar.
Çeşme sakızı, içerdiği antimikrobiyal özellikler sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirir ve özellikle kış aylarında hastalıklara karşı koruma sağlar. Enfeksiyon riskini azaltarak, vücudun doğal savunma mekanizmasını destekler. Düzenli kullanımda eklem ağrılarını hafifletebilir.