2019 fitre kaç lira? Fitre en geç ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir? Fitre nedir?
2019 fitre kaç lira? Fitre en geç ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir? Fitre nedir? On binlerce Müslüman Ramazan ayı içerisinde verilen fitre ile ilgili bu soruların yanıtlarını arıyor. Her yıl Diyanet İşleri Başkanlığı Kurulu tarafından belirlenen fitre ücreti bu yıl da açıklandı. Peki, 2019 fitre kaç lira? Fitre en geç ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir? Fitre nedir? İşte tüm detaylar...

Fitre miktarı Ramazan ayı öncesinde belli oldu. Ramazan ayının ilk Cuma namazının ardından fitre miktarı ile ilgili sorular Müslümanlar tarfından yoğun şekilde aranmaya başlandı. Her yıl Ramazan ayı içerisinde yoksul kişilere verilen fitrenin ne şekilde, kime, ne zaman verileceği merak ediliyor. Peki, 2019 fitre kaç lira? Fitre en geç ne zaman verilir? Fitre kimlere verilir? Fitre nedir? İşte fitre ile ilgili merak edilenler...

2019 FİTRE NE KADAR?
2019 yılı fitre miktarı Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlendi. Her yıl gider ve gelirleri göz önünde bulunduran Diyanet İşleri Başkanlığı bir kişinin günlük harcamasından yola çıkarak ücreti belirliyor. Diyanet İşleri Başkanlığı 2019 yılı için 23 TL fitre bedeli belirledi. Fitre en az 23 TL olarak verilecek, üst limit ise bulunmuyor.

FİTRE NEDİR?
Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?
Ramazan ayı içerisinde verilecek olan fitrenin kimlere verilmesi gerektiği de araştırılan bir diğer konu oldu. Fıtır sadakasının verileceği kişinin mutlaka ihtiyaç sahibi olması gerekiyor. Bu konuda dini kaynaklarda şu bilgiler yer alıyor.

Fıtır sadakasının sarf yerleri ile zekâtın sarf yerlerinin aynı olduğu hususunda fakihler görüş birliği içindedirler. Buna göre, zekât verilemeyen kimselere fitre de verilemez. Şu kadar var ki, gayri müslimlere zekât verilemeyeceği noktasında bilginler ittifak etmiş olmakla birlikte, Ebû Hanîfe'ye göre İslâm ülkesi vatandaşı olan Ehl-i kitaba (zimmî) fitre verilebilir. Ebû Yûsuf'a ve fakihlerin çoğunluğuna göre ise zimmîye fitre verilemez. Hanefî mezhebinde Ebû Yûsuf'un görüşü fetvada esas alınmıştır.