A HABER GALERİ
Huawei Google anlaşması bozuldu! Huawei Google Play güncellemesi olacak mı? Huawei telefonlara ne olacak?
Son dakika haberi! Google, Huawei ile olan anlaşmasını askıya aldığını duyurdu. Karar dünyada şok etkisi yaratırken milyonlarca Huawei telefon, tabet ve akıllı saat kullanıcısı detayları araştırmaya başladı. Dünyanın en büyük arama motoru olan Google, Gmail, YouTube, e-mail, Google Play mağazası gibi sistemlerle telefonu entegre etmesiyle biliniyor. Peki, Huawei Google Play güncellemesi olacak mı? Huawei telefonlara ne olacak? İşte Google'ın kararı sonrası Huawei telefon sahiplerini bekleyen süreç...

Dünya bu sabah şok bir haberler uyandı! Son zamanlarda dünyanın en çok satılan telefon modellerini üreten Çin firması Huawei'in, Google ile olan anlaşması tek taraflı olarak askıya alındı. Google'ın kararının ardından Huawei kullanıcıları dünya genelinde kararın etkisinin ne olacağını merak ediyor. ABD Başkanı Donald Trump'ın Huawei ile ilgili sert ve tehditkar açıklamaları üst üste gelmişti. Huawei ile Apple arasında büyük bir pazar payı mücadelesi yaşanıyor. Peki, Huawei karardan nasıl etkilenecek? Huawei Google Play güncellemesi olacak mı? Huawei telefonlara ne olacak? İşte Google'ın kararı sonrası Huawei telefon kullanıcılarını bekleyen süreç...

HUAWEİ'DEN GOOGLE'A REST!
Huawei, akıllı telefon ve tablet ürünleri için kullanıcılarına güvenlik güncellemeleri ve satış sonrası hizmetler sunmaya devam edeceğini duyurdu

ÇİN'DEN GOOGLE'IN HUAWEİ KARARI İLE İLGİLİ İLK AÇIKLAMA
Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan Pazartesi günü yapılan açıklamada Washington yönetiminin Çin merkezli telekomünikasyon şirketi Huawei'ye getirdiği yasağın ardından alınacak önlemler için "bekleyin ve görün" uyarısı yapıldı.

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang'ın açıklamaları, ABD Ticaret Bakanlığı'nın ülkenin ulusal güvenlik çıkarlarını koruma amacıyla ABD'li şirketlerin Huawei ile çalışmasını yasaklamasının ardından geldi.

Bunun yanında ABD merkezli teknoloji şirketi Google, hizmetlerinin Huawei cihazlarında yasaklanacağını açıkladı. Google'dan yapılan açıklamada şirketin Ticaret Bakanlığı kararına uyması gerektiği belirtilirken, mevcut Huawei kullanıcılarının "Google Play ve Google Play Protect" gibi hizmetleri kullanmaya devam edebilecekleri belirtildi.

Ek olarak medyada yer alan bazı haberlerde Almanya merkezli çip üreticisi Infineon Technologies'in Huawei'ye yapılan teslimatları durduracağı iddia edildi. ABD merkezli çip üreticileri Intel ve Qualcomm'un da Washington'ın kararı üzerine Huawei'ye yazılım ve ürün göndermeyi bıraktığı belirtildi.

GOOGLE - HUAWEİ ANLAŞMASI BOZULDU
Google'ın çatı şirketi olan Alphabet, Huawei ile yazılım, donanım ve teknik servis hizmetlerini içeren anlaşmanın kapsamını daralttığını duyurdu.
Alphabet'in aldığı karar gereği bundan sonraki Huawei telefonlarında Google'ın geliştirdiği Android işletim sistemi güncellenemeyecek.

HUAWEİ GOOGLE PLAY GÜNCELLEMESİ OLACAK MI?
Googleın çatı firması Alphabet tarafından alınan şok karar sonrası en çok merak edilen soru, "Huawei Google Play güncellemesi olacak mı?" oldu. Huawei akıllı ürünler serisi dünya genelinde çok yaygın şekilde kullanılıyor. Huawei telefonlar, tabletler ve akıllı saatler doğrudan Google Play mağazası ile bağlantılı ürünler.

Android'in olmazsa olmazı olan Google Play ile Huawei arasındaki bağlantı bu karar ile birlikte resmen kopacak. Huawei telefonlar bundan sonraki güncellemelere erişim sağlayamayacak. Ancak şu an için Huawei telefon kullanıcılarının karardan etkilenmeyeceği belirtiliyor.

HUAWEİ TELEFONLAR KARARDAN NASIL ETKİLENECEK?
Huawei telefonlar an itibarıyla bir sorunla karşılaşmayacak. Sorun, ilk Google güncellemesi ile başlayacak. Yeni Google Play güncelleme hizmetleri Huawei ürünlerine kısıtlanacak. Böylece telefonun Gmail, e-mail, YouTube, Google Play mağazası güncellemeleri olmayacak.

HUAWEİ NE YAPACAK?
Huawei ise son birkaç yıldır Android sistemini kullanmasının engellenmesi takdirinde kendi yazılımını devreye sokmak için bir teknoloji üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.
Çin'de kullanılan bazı modellerinin bu yazılıma ait teknolojileri kullandığı belirtiliyor.

Huawei'nin Çin'deki operasyonları zaten Google uygulamaları yasak olduğu için bu durumdan etkilenmeyebilir ancak şirketin en büyük ikinci pazarı olan Avrupa'da bu durumun nasıl bir zarara yol açabileceği henüz kestirilemiyor.
Trump geçen hafta içinde imzaladığı başkanlık emrinde, açıkladığı kara listede yer alan yabancı şirketlerin, hükümet izni olmadan Amerikalı şirketlerin geliştirdiği teknolojiyi kullanamayacağını açıklamıştı.

Dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üreticisi Huawei de bu listede yer alan şirketler arasına eklendi.
Son aylarda aralarında İngiltere'nin de olduğu bazı Batı ülkeleri, Huawei ürünleri ile ilgili güvenlik endişelerini dile getiriyordu.

Bu haberin üzerine Alphabet şirketinin sözcüsü bir açıklama yaptı; Amerikan hükümetinin aldığı kararlara uyduklarını belirterek şu an Huawei telefonlarda bu hizmetleri kullanan kişilerin ise devam edebileceğini belirtti.
Bu durumun Huawei'nin Çin dışındaki akıllı telefon operasyonlarını etkileyebileceği belirtiliyor.

SÜREÇ NASIL BU NOKTAYA GELDİ?
Huawei, Çin'in en büyük teknoloji şirketleri arasında yer alıyor ve dünyanın en büyük ikinci akıllı telefon üretici olma unvanını taşıyor. Geçen yıl dünya genelinde 200 milyon cep telefonu satış rakamına ulaştı. Ancak, ABD'de en fazla rahatsızlığı yaratan konu Çin ordusu ile olan ilişkileri.

Kurucusu Ren Zhengfei, hem Çin Komünist Partisi üyesi hem de Çin ordusunda görev yapan bir mühendis. Her ne kadar bu, Çin için pek rastlanılmamış bir durum olmasa da ABD ve Batı'da kaygı yaratan bir özellik.
Amerikalılar, Çin'in Çinli bir teknoloji şirketinden diğer ülkelerde elde ettiği bilgileri vermesini talep etmesi halinde şirketin de bu bilgileri vermek zorunda kalacağını savunuyor.

Amerikalılar, Çinli şirketlerin ABD'deki rakipleriyle özel hayatın gizliliğine dair aynı düzenlemelere tabi olmadıklarını söylüyor.
ABD Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi, 2012 yılında hazırladığı raporda, telekom şirketleri Huawei ve ZTE'nin ABD'de faaliyet göstermesine izin verilmesi halinde haberleşmeyi izleyebileceklerini ve hatta elektrik şebekesi gibi ABD'deki altyapı tesislerine yönelik siber saldırılar düzenleyebileceklerini öne sürdü.

Uzmanlar, teknoloji şirketlerinin uygulamalarına koydukları "arka kapılar" sayesinde donanımın kontrolünü ele geçirebileceklerini söylüyor. Bu yöntemle, acil durumlarda erişime olanak tanınmasını sağlayan güvenlik protokollerini de baypas edebilirler.

Ancak, normal şartlar altında, cihaz üreticileri, cep telefonu operatörleri tarafından kolaylıkla fark edileceği için bu yönteme başvurmayı tercih etmiyor.

Ren Zhengfei, Çin devletinin şirketinden hiçbir zaman "uygunsuz bilgileri" paylaşmasını istemediğini söylüyor.
Ren Zhengfei, Huawei'nin özel bir şirket olduğunu ve Çin devleti ile tek ilişkisinin vergi ödemek olduğunu belirtiyor.

ABD İLE ÇİN TİCARET SAVAŞI ALEV ALDI!
ABD ile Çin arasında uzun süredir ticaret savaşı yaşanıyor. ABD, Çin'in küresel ekonomide hakim olmaya başlamasıyla çeşitli gümrük vergisi kararları aldı. Çin de, ABD'ye karşı hamleler ile yanıt verdi. İki ülke arasındaki ticaret savaşı gelişmekte olan ülkelerde doların seyrini olumsuz etkiliyor.