A HABER GALERİ
ANKA-3 MİUS nedir? Yerli ve Milli ANKA-3 mius İNSANSIZ JET HAVA ARACI teknik özellikleri neler?
ANKA-3 MİUS nedir sorusunun aratılması Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay Türkiye'nin yeni tip insansız jet uçağını duyurmasıyla birlikte hız kazandı. Yerli ve milli projelerimiz gittikçe çoğalıp gurur kaynağımız olmaya devam ediyor. Onlardan biri olan ANKA-3 MİUS yeni tip insansız jet savaş uçağının detaylar araştırılıyor. Peki ANKA-3 MİUS nedir, özellikleri neler?

TUSAŞ tarafından geliştirilen yeni yerli ve milli insansız savaş uçağı ANKA-3 MİUS Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay tarafından duyuruldu. Yerli ve milli savunma sanayimize yeni eklenecek olan modellerin arasında yerini alan ANKA-3 MİUS insansız savaş uçağının özellikleri araştırılmaya başlandı. İşte merak edilenler...

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay TBMM'deki bütçe sunumu sırasında önemli açıklamalarda bulundu. Fuat Oktay Türkiye'nin yeni tip insansız jet uçağı hakkında da bilgiler verdi. Oktay "TUSAŞ'tan yeni tip insansız jet savaş uçağımız geliyor. İnsansız hava araçlarında kabiliyetimizi daha ileri noktaya taşıyacak yeni nesil bir projemiz var; ANKA-3 MİUS" dedi.

MUHARİP İNSANSIZ UÇAK SİTEMİ
Baykar Savunma tarafından araştırma/geliştirme çalışmalarına başlanan jet motorlu Muharip İnsansız Uçak Sisteminin(MİUS) kavramsal Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) tasarımları paylaşıldı.
Birçok ülkenin üzerinde çalıştığı yapay zekâya sahip İnsansız Savaş Uçakları, yüksek manevra kabiliyetleri, gelişmiş elektronik sistemleri, radarda düşük görünürlük ve faydalı yük taşıma kapasitelerindeki üstünlüklerle, muharebe sahasında gün geçtikçe daha önemli bir yere sahip olmaktadır.

Baykar Savunmanın uzun yıllar kararlılıkla üzerine çalıştığı Muharip İnsansız Uçak Sistemi (MİUS) hayata geçtiğinde, hava muharebe kavramını kökten değiştireceği düşünülmektedir. İnsansız savaş uçağı, insanlı savaş uçaklarıyla müşterek harekâtlar icra edebileceği gibi, tek veya sürü halinde kullanılabileceği de değerlendirilmektedir.
İnsansız Savaş Uçağının ilk prototipleri ses hızına yakın bir seyir süratiyle görev yapabilecek. Sonraki prototipleri ise ses hızının üstüne çıkarak süpersonik seyir hızına çıkabilecek. 1.5 tona yakın mühimmat, yakıt ve faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Hava-Hava, Hava-Yer akıllı füzeleri ve seyir füzeleri taşıyabilecek. Radara az görünür tasarıma sahip olması için mühimmatlarını gövde içinde taşırken, radar görünmezliğinin ön planda olmadığı görevlerde mühimmatlarını kanat altında da taşıyabilecek.

MİUS, dikey kuyruk (stabilizatör) ve ön bölümde bulunan yatay kontrol yüzeyleri (kanard) sayesinde yüksek G kuvveti gerektiren manevraları sorunsuz yapabilecektir. Böylelikle önleme, kaçınma ve yakın muharebe manevralarını yapay zekâ bilgisayarları sayesinde otonom olarak gerçekleştirebilecek.
Muharip İnsansız Uçak Sistemini diğer insansız sistemlerden farklı yapan en önemli özelliği ise, kısa pistli deniz platformlarına iniş/kalkış yapabilecek olmasıdır.

İnsansız Savaş Uçağının Muharip Gücü:
*Yakın Hava Desteği
*Stratejik Taarruz
*Düşman Hava Sahasının Bastırılması ve İmha Edilmesi
*Füze Taarruzu
*İnsansız Savaş Uçağının Nitelik ve Kabiliyetleri
*Havada Kalış Süresi: 5 Saat
*Mühimmat: Hava –Hava, Hava-Yer Füzeleri, Seyir Füzesi ve Akıllı Mühimmatlar
*Seyir Hızı: 900 km/saat (Ses Hızı üstü – Süpersonik)
*Maksimum İrtifa: 35.000 feet – 45.000 feet / 10-16 kilometre
*Taşıma Kapasitesi: 1.500 kg Yakıt ve Faydalı Yük

*Operasyonel Yarıçap: 500 Nm
*Faydalı Yük-Sensör: Elektro-optik Hedefleme Sistemi, Çok amaçlı AESA Radar
*İtki Sistemi: 1XAI-25TLT, 1XAI-322F veya 2XAI-322F
*Maksimum Kalkış Ağırlığı: 600 kg
*Kanat Açıklığı: 10 m
*Gövde Uzunluğu: 14.7 m
*Yükseklik: 3.3 m
*Platform: Tcg Anadolu vb. Deniz Platformlarına İniş/Kalkış
*Silah Yükü: Silahlarını Gövde İçinde ve Kanat Altında Taşıyabilme
*Manevra: Dikey Kuyruk Yapısıyla Agresif Manevra Kabiliyeti
*Yapısal Gelişim: Yapay Zekâyla Donatılmış Filo Halinde Harekat
*Uyarlanabilme: Dost Savaş Uçaklarıyla Görev Yapabilme (MMU ve F-16 Özgür)
*Görünürlük: Radarda Düşük Görünürlüğe Sahip
*Yetenek: İnsanlı Savaş Uçaklarıyla Savaşabilecek
*Kısa Pistli Gemilerden Operasyon Kabiliyeti
*SATCOM + Üç Yedekli LOS
*GPS Bağımsız Seyrüsefer
*Yüksek Manevra Kabiliyeti
*Ses Üstü Varyant
*Yapay Zeka Kabiliyeti ve Hava-Hava Muharebesi
*Hata Teloranslı Üç Yedekli Sensör Füzyonu

BAYRAKTAR KIZILELMA UÇTU!
Bayraktar Kızılelma (MİUS), düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak. Kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyetine sahip olacak olan Bayraktar Kızılelma (MİUS), gövde içinde taşıyacağı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek.

PERFORMANS
5 saat havada kalış süresi
3500 feet operasyonel irtifa
500 nm görev yarıçapı
Otomatik iniş ve kalkış
0.6 mach seyir hızı
6000 kg maksimum kalkış ağırlığı
1500 kg faydalı yük kapasitesi
AESA radar ile yüksek durumsal farkındalık
Kısa pistli uçak gemilerinden kalkış ve iniş kabiliyeti
Görüş hattı ve görüş hattı öncesi haberleşme
Düşük görünürlük
Yüksek manevra kabiliyeti