A HABER GALERİ
Kızılelma savaş tarihini değiştirecek! Türkiye inanılmaz başarısı yabancı basında
Baykar'ın milli ve özgün olarak geliştirdiği Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, ilk uçuşunu başarıyla gerçekleştirdi. İlk uçuşun ardından Baykar ekibine hitap eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, "AKINCI'dan 3 yıl sonra bugün Bayraktar KIZILELMA, 20 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzere ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. KIZILELMA, havacılıkta dünyanın geleceğini ve artık bizim takipçi değil tarihe yön vererek oyun kurucu olacağımızı ifade ediyor" dedi.

Türkiye bir gururu daha yaşadı. Yerli ve milli imkanlarla üretilen ilk insansız savaş uçağı "Kızılema" gökyüzüyle buluştu. Müjdeyi Baykar Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar, sosyalh medya hesabından "Daha fazla yerde tutamadık uçtu" mesajıyla duyurdu. Amerikan Forbes Dergisi, Türkiye'nin savaş uçaklarını ve insansız hava araçlarını yazdı. Haberde Kızılelma'dan, Hürjet'e kadar birçok İHA'ya övgüler yağdı.

Tekirdağ, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde ilk uçuş öncesi gerekli testlerin tamamlanmasıyla birlikte 14.59'da havalanan Bayraktar KIZILELMA, 15.17'de ilk uçuşunu başarıyla tamamlayarak iniş yaptı. Bayraktar KIZILELMA'nın 18 dakika süren ilk uçuşu Türk havacılık tarihinde yeni bir dönemin perdesini açtı.

Baykar'ın yüzde 100 öz sermayesi ile yola çıktığı Bayraktar KIZILELMA projesi 2021'de başladı. 14 Kasım 2022'de üretim hattından çıkan TC-ÖZB kuyruk numaralı Bayraktar KIZILELMA, Çorlu'da bulunan AKINCI Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'ne intikal etti. Burada 1 aydır devam eden testlerin ardından projenin başlangıcından bugüne yaklaşık 1 yıl gibi rekor bir sürede ilk uçuş gerçekleştirildi.

"20 YILLIK HAYALİMİZ"
Başarılı ilk uçuşun ardından ekibine hitap eden Baykar Yönetim Kurulu Başkanı ve Teknoloji Lideri Selçuk Bayraktar şöyle konuştu:

"Mücadeleye 20 sene önce başladığımız günden itibaren hayalimiz buydu. 2004'te Bayraktar MİNİ İHA ile çıktığımız yol Bayraktar KIZILELMA'ya kadar geldi. 2019'da aynı tarihlerde Bayraktar AKINCI'yı ilk kez uçurduk. AKINCI'dan 3 yıl sonra bugün Bayraktar KIZILELMA, havacılıkta akamete uğratılan serüvenimizi tamamlamak ve 20 yıllık hayalimizi gerçekleştirmek üzere ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. KIZILELMA, havacılıkta dünyanın geleceğini ve artık bizim takipçi değil tarihe yön vererek oyun kurucu olacağımızı ifade ediyor."

"KIZILELMA TEKNOLOJİDE YENİDEN DOĞUŞUMUZUN SİMGESİ"
Selçuk Bayraktar, "KIZILELMA, yaklaştıkça uzaklaşan bir hedeftir; biz de hiç durmadan daha ötedeki hedefler için çalışacağız. KIZILELMA, medeniyetimizin teknolojide yeniden doğuşunun simgesidir. Burada kazandığımız özgüven ile sivil teknolojilerde de ülkemiz büyük başarılara imza atacaktır.

Takoz olma çabaları olsa dahi asla yolumuzdan dönmeyeceğiz ve semalarımızda tam bağımsız olana kadar durmadan çalışacağız. Tüm çalışma arkadaşlarımıza ve ailelerine teşekkür ediyorum. Başta rahmetli babamız Özdemir Bayraktar'ı ve bu yolda kaybettiğimiz tüm arkadaşlarımızı rahmetle anıyorum.

Babam da bugünü görseydi eminim çok bahtiyar olacaktı. Annem Canan Bayraktar'ı da burada hayırla anmak istiyorum. Ayrıca, bizi her zaman destekleyen Sayın Cumhurbaşkanımıza ve devlet büyüklerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Bu yolda yanımızda olan Milli Savunma Bakanlığımıza, TSK'ya, SSB'ye ve birlikte çalıştığımız tüm kurumlara teşekkür ediyorum. Bizden dualarını eksik etmeyen milletimize de şükranlarımı sunuyorum" diye konuştu.

KISA PİSTLİ GEMİLERE İNİŞ-KALKIŞ KABİLİYETİ
Bayraktar KIZILELMA özellikle kısa pistli gemilere iniş kalkış kabiliyetiyle muharebe sahasında devrim gerçekleştirecek bir platform olacak. Türkiye'nin inşa ettiği ve halihazırda seyir testlerini gerçekleştirdiği TCG Anadolu gemisi gibi kısa pistli gemilere iniş ve kalkış kabiliyetine sahip olacak şekilde geliştirilen Bayraktar KIZILELMA, bu yeteneği sayesinde denizaşırı görevlerde önemli rol üstlenecek. Bu kabiliyetiyle Mavi Vatan'ın korunmasında stratejik bir rol üstlenecek.

DÜŞÜK RADAR GÖRÜNÜRLÜĞÜ
Bayraktar KIZILELMA, tasarımından elde edeceği düşük radar izi sayesinde en zorlu görevleri başarıyla gerçekleştirecek. 6 ton kalkış ağırlığına sahip olması hedeflenen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı milli olarak geliştirilen tüm mühimmatları kullanacak ve planlanan 1500 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesiyle büyük bir güç çarpanı olacak. İnsansız savaş uçağı, milli AESA radar ile yüksek durumsal farkındalığa da sahip olacak.

HARP SAHASINDA DENGELER DEĞİŞECEK
İnsansız hava araçlarından farklı olarak agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilecek olan Bayraktar KIZILELMA, yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı da etkinlik sağlayacak. Bu kabiliyetleriyle harp sahasında dengeleri değiştirecek. Türkiye'nin caydırıcılığında çarpan etkisi yapacak.

2022'DE 1 MİLYAR DOLAR İLE İHRACAT REKORU
Baykar, yaklaşık 20 yıl önce insansız hava araçları geliştirmeye başladığı ilk andan bugüne kadar toplam gelirinin %75'ini ihracattan elde etti.

2021 yılında Türkiye İhracatçılar Meclisi tarafından savunma ve havacılık sektörlerinde ihracat lideri olduğu açıklanan Baykar, 2022 yılında ise 18 farklı ülkeye 1 milyar dolardan fazla ihracat gerçekleştirdi. Ayrıca, Baykar'ın 2022'de imzaladığı sözleşmelerin %98'ini ihracat anlaşmaları oluşturdu. Baykar, 2022 yılı itibariyle Bayraktar TB2 SİHA'lar için 26 ülkeyle, Bayraktar AKINCI TİHA için ise 5 ülke ile ihracat sözleşmesi imzaladı.

BAYRAKTAR KIZILELMA DÜNYA BASININDA GENİŞ YANKI UYANDIRDI
Akamete uğratılan Türk havacılık tarihinin mihenk taşlarından bir tanesi olacak olan Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuşu yeni bir dönemin kapısını açtı. Kızılelma'nın ilk uçuşu dünya basınında geniş yankı uyandırdı.

DEFENCE BLOG (ABD)
Ezber bozabilecek potansiyele sahip Kizilelma insansız savaş uçağı, 14 Aralık'ta ilk uçuşu için gökyüzüne yükseldi.
Türkiye merkezli Baykar şirketi, son derece iddialı Kızılelma insansız hava aracının başarılı ilk test uçuşundan görüntüler yayınladı.
Baykar Direktörü Selçuk Bayraktar, "Milli drone serüvenimizde 20 yıllık hayalimiz bugün gerçekleşti" açıklamasında bulundu.

Ukrayna tasarımı tek bir Ivchenko-Progress motordan güç alan Kizilelma'nın 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olacak. Kızılelma havadan yere ve havadan havaya savaş görevlerini icra edebilecek.
Kızılelma kısa pistlere iniş ve kalkış yapmak için tasarlandı ve şu anda seyir testleri yapan TCG Anadolu amfibi hücum gemisine konuşlanacak.
Kızılelma, AESA radarı ile donatılmış düşük RCS süpersonik bir gövdeye sahip insansız bir hava aracı olarak hayata geçiriliyor.

AEROTİME AERO (LİTVANYA)
Bayraktar Kızılelma insansız hava aracı ilk uçuşunu tamamladı.
Test uçuşu Türkiye'nin kuzeybatısında bulunan Çorlu'daki Akıncı Uçuş Eğitim ve Test Merkezi'nde gerçekleştirildi.
İlk olarak Temmuz 2021'de duyurulan Kızılelma, savaş uçaklarına benzer özelliklere sahip gizli bir insansız savaş uçağı olarak geliştiriliyor. Kızılelma da süpersonik olacak ve iyi manevra kabiliyetine sahip olacak.

Maksimum kalkış ağırlığı 6 ton olan Kızılelma'nın bin 500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip olması planlanıyor. Uçak, havadan yere ve havadan havaya görev icra edebilecek.
Konsept, yaklaşmakta olan altıncı nesil savaş uçaklarının merkezinde yer alıyor. Kızılelma, gelişmiş görünmezlik ve ağ özelliklerine ek olarak çok sayıda yüksek performanslı insansız hava aracının özelliklerini barındıracak.

NEWSWEEK (ABD)
Rusya'ya karşı savaşta Ukrayna'ya kritik tipte bir insansız hava aracı tedarik eden Türk şirketi Baykar, "insansız savaş uçağı" olarak tanımladığı yeni süpersonik insansız hava aracının ilk uçuşunu başarıyla tamamladı.
İlk olarak Temmuz 2021'de duyurulan Kızılelma, Ukrayna'nın Rusya'nın taarruzunu savuşturmak için kullandığı Bayraktar TB2 SİHA'larından sonra önemli bir gelişme gibi görünüyor. TB2 insansız hava araçları saatte 138 mile kadar uçma, 330 pound'a kadar yük taşıma ve istihbarat, keşif ve silahlı görevler yürütme yeteneğine sahip.

Drone, 35.000 feet operasyonel irtifaya, maksimum 6 ton kalkış ağırlığına ve 1.500 kilogram faydalı yük kapasitesine sahip. Kızılelma'nın beş saat uçabilmesi ve 500 mil / saat hıza ulaşması bekleniyor.
Ayrıca Baykar'a göre Kızılelma, tamamen otonom olarak kalkış ve iniş yapabildiği için kısa pistli uçak gemilerine iniş ve kalkış yapabiliyor.

NEWS.AM (ERMENİSTAN):
Türkiye'nin jet motoruna sahip insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma ilk uçuşunu gerçekleştirdi.
Baykar CEO'su Selçuk Bayraktar yaptığı açıklamada, Bayraktar Kızılelma insansız askeri uçağının Türkiye'deki ilk uçuşunun gerçekleştirildiğini ve bunun hayalleri olduğunu belirtti.

Kızılelma'nın ilk tam teşekküllü uçuşlarına 2023 yılında başlaması planlanıyor. Kızılelma, 11 kilometreye kadar irtifada saatte yaklaşık 630 kilometre hızla uçabilme ve yaklaşık beş saatlik uçuş süresine sahip.

Jet motoruna sahip insansız hava aracı Bayraktar Kızılelma, Türkiye'de ilk kez bu yıl Ağustos ayında Samsun'da havacılık festivali Teknofest Karadeniz kapsamında tanıtılmıştı.
Bayraktar Kızılelma'nın Türk Deniz Kuvvetleri'nin amiral gemisi TCG Anadolu'nun da aralarında bulunduğu kısa pistli gemilerden havalanabileceği daha önce bildirilmişti.

URDUPOİNT (MISIR):
Türk savunma şirketi Baykar tarafından geliştirilen insansız askeri uçak Bayraktar Kızılelma'nın ilk uçuşu Çarşamba günü ülkenin kuzeybatısında gerçekleşti.

Kızılelma 5 saat uçuş süresi ile 11 kilometreye (7 mil) kadar irtifada saatte yaklaşık 630 kilometre (saatte 390 mil) hızla uçabiliyor.
Jet motorlu Bayraktar Kızılelma, ilk kez Ağustos ayında Teknofest Karadeniz havacılık festivali kapsamında Türkiye'nin Samsun kentinde görücüye çıktı.
Uçak, aralarında Türk donanmasının sancak gemisi TCG Anadolu'nun da bulunduğu kısa pistli gemilerden kalkabilecek.