A HABER GALERİ
Kafe ve restoranlar için flaş açıklama: Kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak? Mekanlar 18-20 Ocak'ta açılacak mı?
Kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak? Sorusunun yanıtı sorgulanan konular arasında yer alıyor. Koronavirüs vaka sayılarında yaşanan düşüş sonrasında kafe ve restoranlar hakkında son dakika gelişmeleri yakından takip ediliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine toplantısı sonrasında mekanların kademeli olarak kaldırılacağını açıkladı. Kafeler, restoranlar ve kahvehaneler ne zaman açılacağı en çok merak edilen mekanlar arasında yer alıyor. İşte, kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak? Mekanlar 18-20 Ocak'ta açılacak mı?

Kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak? Mekanlar 18-20 Ocak'ta açılacak mı? Sorularının cevapları araştırılan konular arasında yer alıyor. Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan koronavirüs vaka sayılarında yaşanan düşüş dikkatten kaçmıyor. Yaşanan düşüşler sonrasında kafe ve restoranların ne zaman açılacağı sorgulanmaya başlandı. Kabine ve Bilim Kurulu toplantılarından çıkacak kararlar ise yakından takip ediliyor. İşte, kafeler ve restoranlar ne zaman açılacak? Mekanlar 18-20 Ocak'ta açılacak mı?

KAFELER, RESTORANLAR VE LOKANTALAR NE ZAMAN AÇILACAK?
Kasım ayı itibarıyla, yüksek korona vaka artışı sebebiyle sadece paket servis yapmak üzere geçici süre kapatılan kafelerin açılacağı tarihe ilişkin Bakanlık'tan veya herhangi bir resmi kurumdan açıklama gelmedi.

ERDOĞAN'DAN FLAŞ AÇIKLAMA
11 Ocak tarihli Kabine Toplantısının ardından açıklama yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, aşılamanın bu hafta içi başlayacağını ve kısıtlamaların da kademeli olarak kalkacağını ifade etti.

CORONAVAC AŞISI SAĞLIK ÇALIŞANLARINA UYGULANMAYA BAŞLANDI
Küresel yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında CoronaVac aşısı, dün Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerinin ardından, bugün de sağlık çalışanlarına yapılmaya başlandı.
Türkiye'ye Çin'den getirilen CoronaVac aşılarının sağlık çalışanlarına uygulanması için Merkezi Hekim Randevu Sistemine (MHRS) "aşı randevu" bölümü eklendi.

Uygun şartları taşıyan sağlık çalışanlarının sisteme tanımlanmasıyla, Sağlık Bakanlığınca ilgili kişilere bildirim yapılacak.
Sağlık çalışanları, MHRS'den aile hekimlikleri ya da hastanelerden randevu alarak veya bağlı bulunduğu sağlık kuruluşunda Kovid-19 aşısı yaptırabilecek.
Aşıların üzerindeki karekod sayesinde, ismine tahsis edilen kişi dışında aşının kullanılması mümkün olmayacak.

ANKARA
Onay verilmesinin ardından dün Bakan Koca ile hastalığı geçirmemiş ya da gönüllü olarak aşılanmamış Koronavirüs ve Toplum Bilim Kurulu üyelerine aşı uygulaması gerçekleştirildi.
Öncelik değerlendirmesinde ilk sırada yer alan sağlık çalışanları için aşı uygulaması bugün Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı.
Ankara Şehir Hastanesinde gerçekleştirilen aşı uygulamasına, çok sayıda sağlık çalışanı gönüllü katıldı.

"BUGÜN BİZİM İÇİN MÜJDELİ BİR GÜN"
AA muhabirine uygulamanın işleyişine ilişkin bilgi veren Ankara Şehir Hastanesinde eğitim görevlisi Doç. Dr. Ahmet Omma, öncelikle hastanelerinde "Aşı Odaları" oluşturduklarını anımsattı.
Aşılamada önceliğin sağlık çalışanlarına verildiğini hatırlatan Omma, şöyle konuştu:

"Sağlık çalışanları, ilk olarak Merkezi Hekim Randevu Sistemi (MHRS) üzerinden randevu alıyor. MHRS'den randevu alındıktan sonra Bakanlıkça uygulanan aşılama sistemi üzerinden aşı yapılacak personelin bilgileri kontrol ediliyor. Aşılama sisteminde ilk olarak hekim girişinden, uygulama yapılacak kişinin T.C. kimlik numarası, Halk Sağlığı Yönetim Sistemi (HSYS) kodu giriliyor. Bu şekilde personelin randevusunun kontrolü yapılıyor..

Personelin randevusu teyit edildikten sonra kişinin aşılama hakkı olup olmadığı sistemde çıkıyor. Aşılama hakkı olduğunda sistemdeki 'aşıla' kısmına giriliyor ve personele tanımlı aşının karekodu bilgilerle eşleştiriliyor. Ardından aşı gerçekleştiriliyor."
Omma, sağlık çalışanı olarak da uzun süredir aşılamayı beklediklerini ifade ederek, "Sağlık çalışanları süreçte çok ciddi gayret sarf etti. Gece gündüz hastanelerde çalıştık. Mutlaka aşılanmamız gerekiyor. Sağlık çalışanları olarak randevularımızı aldık, aşılanmaya başladık. Bugün bizim için müjdeli bir gün. İnşallah bundan sonra yükümüz bir miktar da azalacaktır diye ümit ediyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

"AŞI, İNŞALLAH SALGININ SONU OLUR"
Acil Servis doktoru Ahmet Akif Durak da aşı olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi.
Aşı çalışmalarını yakından takip ettiklerini ve aşının geliştirilmesiyle çok mutlu olduklarını belirten Durak, "Bir süredir aşıların başlamasını bekliyorduk. Aşılamayla inşallah bu hastalıktan kurtulacağız, beklentimiz bu yönde. Uygulamanın hayırlı olmasını diliyoruz." dedi.

Aşı yaptıranlardan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Enes Seyda Şahiner de aşılama programıyla salgının seyrinin azalacağını umduğunu vurgulayarak, "Aşının verdiği acı, insanlarımızın, milletimizin ve bizim çektiğimizin yanında hiçbir şey. İnşallah toparlayacağız, bizi güzel günler bekliyor diye umut ediyoruz." ifadelerini kullandı.
İç Hastalıkları asistanı Dr. İrem Su Sağlam ise toplum sağlığının korunmasında aşının önemine dikkati çekerek, "Pandeminin önüne geçebilmek için ben de aşımı oldum. Kendimi gayet iyi hissediyorum." diye konuştu.