A HABER GALERİ
Japon ve ABD'li uzmanlar Kahramanmaraş ile Kobe depremini kıyasladı: 10 katından daha fazla
Türkiye, geride kalan gün Kahramanmaraş'ta merkezli depremlerle, dünya tarihinin en büyük afetlerinden birini yaşadı. 6 Şubat 2023 Pazartesi günü 7,7 ve 7,6'lık iki deprem meydana gelirken, depremlerden 10 il ve 13,5 milyon vatandaş etkilendi. Yaşananlar, dünyanın gördüğü en büyük felaketlerden biri olarak tarihe geçti. Uzmanlar Kahramanmaraş depreminin, 1995'te Japonya'da yaşanan ve yaklaşık 250 bin evin yıkıldığı depremden on kat daha yıkıcı olduğuna dikkat çekti. İşte asrın felaketi Kahramanmaraş depreminin Büyük Hanshin-Awaji (Kobe) depremi ve Elazığ depremi ile karşılaştırması...

Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde meydana gelen ve 10 ili etkileyen 7,7 ile 7,6 büyüklüğündeki depremler uzman isimler tarafından yorumlandı. Japon deprem uzmanı Profesör Shinji Toda, Kahramanmaraş merkezli depremlerin dünyada karada meydana gelen en büyük depremlerden olduğunu söyledi.

Shinji, Türkiye'deki sarsıntıların, dünyada karada meydana gelen en büyük depremlerden olduğunu belirterek "Beklenmedik büyük bir depremdi." ifadesini kullandı.
Doğu Anadolu Fay Hattı'nın, Arap Levhası ile Anadolu Levhası arasındaki sınırda yer aldığına işaret eden Shinji, "depremin büyüklüğüne ek olarak, merkez üssünün yüzeye yakınlığının da büyük hasara neden olduğunu" kaydetti.
Shinji, depremin "enerji miktarının", "1995 Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve 2016 Kumamoto Depremi'nin on katından fazla" olduğunu vurguladı.
Peki rakamlar ne diyor? İşte rakamlarla Kahramanmaraş ve Büyük Hanshin-Awaji (Kobe) depremi karşılaştırması

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ
Sene: 6 Şubat 2023
Büyüklük: 7,7 ve 7,6
*Dünyanın en büyük iç depremlerinden biri olarak tarihe geçti.

BÜYÜK HANSHIN-AWAJI (KOBE) DEPREMİ
Deprem Merkezi: Denizin altında (Awaji adasının kuzey ucunda)
Depremin merkezinin derinliği. 16 kilometre

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

BÜYÜK HANSHIN-AWAJI (KOBE) DEPREMİ

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

BÜYÜK HANSHIN-AWAJI (KOBE) DEPREMİ

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ

BÜYÜK HANSHIN-AWAJI (KOBE) DEPREMİ
Doğrudan yangın nedeniyle yaşanan can kaybı : -
Yaralılar: 400 binin üzerinde

ABD'Lİ UZMANLARDAN AÇIKLAMA
ABD'de deprem uzmanları, Kahramanmaraş merkezli, 10 ili etkileyen depremlerin yüzeye çok yakın meydana gelmesi ve fayın türü nedeniyle oldukça şiddetli olduğunu söyledi.
DEPREM KADIN ANLATTI
ABD'nin en tanınmış sismologlarından "Deprem Kadın" lakaplı, California'dan Dr. Lucy Jones ve tektonik hareketler uzmanı Georgia Üniversitesi Skidaway Oşinografi Enstitüsü Direktörü Profesör Clark Alexander, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
YÜKSEK SEVİYEDE SARSINTI
Doğu Anadolu fay hattının, California'daki San Andreas fay hattına çok benzeyen, "doğrultu atımlı" dikey bir fay hattı olduğunu belirten Jones, "Bu da sarsıntının insanlara çok yakın şekilde Dünya yüzeyinin yakınına kadar salındığı, yani insanların, diğer birçok deprem türünden çok, sarsıntının kaynağına daha yakın konumlandığı anlamına gelir ve bu nedenle tam fay boyunca, gerçekten çok yüksek seviyelerde sallanma görebilirsiniz." dedi.
Jones, Türkiye'de ilk depremden sonra yaşanan ikinci büyük depremin de sıra dışı olmadığını düşündüğünü belirterek benzer durumlarda görülen artçı şokların ana şoktan daha büyük olmasının aynı dağılımın bir parçası olduğunu ve büyük fayların bu şekilde hareket ettiğini ifade etti.

YÜZEYE DOĞRU PARÇALANDI
Türkiye'deki depremin derinliğine ilişkin de Jones, "Yaklaşık 17 kilometre derinlikte başladı ancak yüzeye doğru parçalandı. Yani onun gerçekten 17 kilometrede olduğunu düşünmeyin, orası ile Dünya yüzeyi arasındaki alandaydı. Bu sığ bir deprem olarak kabul edilir." dedi.
Jones, 7,8 büyüklüğünde depremin tipik olarak dünyada yılda bir iki defa görüldüğünü ancak bunların genellikle derin tabakalarda veya insanları çok etkilemeyen uzak noktalarda meydana geldiğini söyledi.