İşte Türkiye’nin yangın söndürme filosu! Envanterde neler var?
Marmaris'te çıkan orman yangını ikinci gününde. Alevlerle mücadele dört bir koldan sürüyor. Peki orman yangınlarıyla mücadelede Türkiye hangi hava araçlarını kullanıyor? Mücadele nasıl yapılıyor? Detayları A Haber Yurt ve İstanbul Haberleri Müdürü Kerim Ulak aktardı.
- Giriş Tarihi: 13:02 | 23.06.2022
- Güncelleme Tarihi: 13:02 | 23.06.2022
Kerim Ulak'ın öne çıkan sözleri:
Dünyanın sayılı yangın mücadele timine, hava gücüne sahibiz desek yanlış olmaz. Türkiye'nin 3'te 1'i ormanlarla kaplı yanı 23 milyon hektar orman varlığımız var. Son 10 yılda 6,5 milyar fidan dikildi. Bu orman varlığı 2002'den günümüze 2,3 milyon hektar arttı.
Geçtiğimiz yıl 200 bin hektarlık alanımız yandı. Bu yangınlarda insan ve doğa faktörü söz konusu. Tabi insan faktöründe sabotaj çok önemli.
Son yangınla ilgili de bir şüpheli tespit edildi. Burada elektrik tellerinin kopması ve cam kırıkları gibi faktörler de söz konusu.
Bölgede bir yandan yangınla bir yandan yalanla mücadele ediyoruz. Helikopterler ve uçaklar olarak dünyanın sayılı ülkeler arasındayız. 2022 itibariyle 20 uçağımız var.
İtalya ve İspanya'da 16-20 arası uçağı var. Türkiye'nin sahibi olduğu uçaklar arasında 5 amfibik, 5'i büyük ve 10'u küçük tanker uçaklar var.
Şu anda Türkiye'nin sahip olduğu filo içerisinde 55 helikopter var. Bu sayı 2021 yılında 19 taneydi. Bölgede insansız hava araçları da 8 adet olarak kullanılıyor. Yangında bu aracalar tarafından tespit edildi ve bu yangına 8 dakika içinde müdahale edildi.
Havada bulundurulan su kapasitesi çok çok önemli. Geçtiğimiz yıl 154 ton su taşıyabiliyorduk ancak bu sene 302 ton kapasiteye ulaştık.
Bu noktada oldukça önemli bir rakama ulaşmış durumdayız. Yangına su taşımak için göletlerden faydalanılıyor. Gölet sayısı da 4 bin 580'e çıktı.
Yangınlar için kullanılan arazi araçları yani arasözlerin sayısı bin 359 ve rakam Avrupa ülkelerinin birçoğundan kat be kat fazla. 692 iş makinesi, 2 bin 270 ilk müdahale aracı, 29 bin personel alevlere karşı mücadele veriyor.
Yangınlara karşı aynı zaman 100 bin orman gönüllü görev alıyor ve hedef ilk 30 dakika alevleri kontrol altına almak. Yangınlarda en çok kullanılan hava unsurlarında bir tanesi Air Tractor. Bu uçağın manevra kabiliyeti oldukça yüksek.
Bu uçak derin vadilere sorti yapabiliyor. Pilotlarımız da oldukça cesur ve bugün 10 metreye kadar alçaldılar. Bu uçağın hızı 280 km ve taşıdığı su kapasitesi 3 ton civarında. Bu uçak 3 saat havada kalabiliyor. 1990 yılında üretime başlandı, menzili bin kilometre kanat açıklı 18 metre olan oldukça etkili bir uçak.
Mİ-8 yangın helikopterleri Rusya tarafından üretilen çok önemli bir hava aracı. 1967 yılında üretime başladı. Bu hava aracı saate 30 ton su atabiliyor. Yani 3 defa su alıp atabiliyor. Saatte 12 defa sorti yapabiliyor. Hızı da 260 kilometreye kadar çıkıyor.
Orman yangınlarında kullanılan önemli hava araçlarında bir tanesi de Chinook'lar bunların su kapasitesi 10 ton. Toplamda 10 adet var.
2 motora sahip ve 60 personel bulunuyor. Aynı zamanda hava asılı durabiliyor. TSK'da 11 adet bulunuyor. Bu helikopterler çift motorlu ve çift pervaneli oluyor.
THK tarafından kullanılan CL-215 önemli hava araçlarından ve bunlardan bakımları yapılan 4 tanesi kullanılmaya başlandı.
Bu araçlar çift motorlu oluyor, 26 yolcu taşıyor ve 6 ton su kapasitesine sahip.
İŞTE HAVA ARAÇLARININ MÜDAHALE ANLARI: