A HABER GALERİ
Gazi Parkı Kalkışması’nın 11. yılı! Olayların arkasında FETÖ izi | Ekonomiye etkisi ne oldu? | ANALİZ
Takvim yaprakları 28 Mayıs 2013'ü gösteriyordu. Hükümeti hedef alan Gezi Parkı olayları birçok yönden ülkeyi etkiledi. Peki Gezi Parkı'nda neler olmuştu? Detaylar analiz haberimizde...

Türkiye IMF'ye olan borcunun tamamını ödemenin sevincini yaşarken 2013 yılındaki önlenemez yükseliş belli ki birilerinin tekerine çomak sokmuş, eski Türkiye özlemi içerisinde olanların oyununu bozmuştu.
Türkiye o günlerde ülkeye çağ atlatacak dev projelerini inşa etmenin gururunu yaşıyordu.

KARANLIK PERDE AÇILDI
Marmaray projesi hayata geçmiş Yavuz Sultan Selim Köprüsü'nün temeli atılıyor, yine birçok projede geri sayım sürüyordu. İşte tam o sırada doğa hassasiyeti algısıyla Gezi Parkı çevresinde kirli oyunlar tezgahlandı. Mayıs ayının son günlerinde işte o karanlık perde açıldı.

MESELE AĞAÇ DEĞİLDİ
Gezi Parkı'ndaki eylemci çadırlarının yakılmasıyla başlayan olaylar haftalarca sürdü. Olaylar birkaç gün içinde bambaşka bir yöne çevrildi. İstanbul, Ankara, İzmir'de birçok şehirde şaşırtıcı derecede bir organizasyonla olaylar körüklendi. Asıl amaç da çok geçmeden ortaya çıktı.

GEZİ OLAYLARININ ARKASINDA FETÖ İZİ
Hükümetin istifası... Yani yıllar önce sokakta tanklarla yürütülerek yapılan şey o günde yine sokakta yapılmak isteniyordu. Mehmet Ali Alabora'nın Gezi olayları sırasında attığı 'Hala anlamadınız mı? Mesele ağaç değil ' tweeti gerçek niyeti alenen ortaya koyuyordu. Oluşturulmaya çalışılan algı hükümetin artık halk tarafından istenmediği algısıydı ancak plan dönemin Başbakanının Afrika ziyaretinde döndüğü gece yine milet tarafından bozuldu. Milli irade hükümetine sahip çıktı Gezi Kalkışması son buldu. Ve yıllar sonra olayda FETÖ'nün parmağı olduğunu kanıtlayan onlarca belge ortaya çıktı.

EKONOMİYE MALİYETİ AĞIR OLDU
Gezinin ekonomiye maliyeti de ağır oldu. Olaylarda, 46 kamu binası 231 polis aracı 44 ambulans kullanılamaz hale geldi. 326 iş yeri 201 araç tahrip edilirken, 80 belediye otobüsü ve 85 otobüs durağı yakıldı.

Gezi olaylarının Türkiye'ye doğrudan maliyetinin 1,4 milyar dolar, dolaylı maliyetinin ise 100'lerce milyar doları buldu.

Gezi parkındaki olayları yabancı medya kuruluşlarının Türkiye'de iç savaş var gibi yansıtması tepki topladı. CNN kanalının 11 Haziran'da 7 saat kesintisiz Türkiye yayını yapması Amerikalıları dahi şaşırttı. Uluslararası basın mensupları canlı yayınlardaki manipülatif haberleriyle tepki topladı.