A HABER GALERİ
Gardaşlar kol kola! TEKNOFEST'in 3. gününde tarihi anlar | On binlerce vatandaş akın etti
Başkan Erdoğan, bu yıl 6'ncı kez düzenlenen TEKNOFEST'e katıldı. Atatürk Havalimanı'nda yapılan TEKNOFEST 2023'e katılan Başkan Erdoğan, Azerbaycan lideri Aliyev ile birlikte alana TOGG ile geldi. Azerbaycan lideri İlham Aliyev, yaptığı konuşmada Türk dünyasının birleşmesinde Başkan Erdoğan'ın rolüne dikkat çekti. Aliyev ayrıca, Türkiye'nin savunma sanayiinden büyük bir övgüyle bahsetti. Erdoğan ayrıca festival'de Türkiye'nin ilk uzay yolcularını tanıttı. Başkan Erdoğan, Alper Gezeravcı ve Tuva Cihangir Atasever'in Uluslararası Uzay İstasyonu'na giderek 14 gün kalacağını duyurdu. Dünyanın en büyük havacılık festivali TEKNOFEST'in 3. gününde de on binlerce vatandaş yoğun ilgi gösterdi. Festival, 27 Nisan-1 Mayıs tarihleri arasında gerçekleştirilecek. İşte ünü dünyaya yayılan festivalden muhteşem kareler...

Türkiye'de milli teknolojinin geliştirilmesi konusunda kritik rol oynayan birçok kuruluşun paydaşlığıyla, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yürütücülüğünde düzenlenen TEKNOFEST, ikinci gününde İstanbul Atatürk Havalimanı'nda devam ediyor.

BAŞKAN ERDOĞAN TOGG'LA GELDİ
Başkan Erdoğan, TEKNOFEST alanına Azerbaycan lideri İlham Aliyev ile birlikte TOGG'la geldi.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, "Azerbaycan Cumhurbaşkanı aziz kadeşim İlham Aliyev, Libya Başbakanı kadrdeşim Abdulhamid Dibeybe, sevgili İstanbullular TEKNOFEST'in değerli katılımcıları, kıymetli geçler sizleri en kalbi duygularıml, hasretle, muhabbetle selamlıyorum." dedi.

Başkan Erdoğan, "Maşallah bu yıl da İstanbul TEKNOFEST bir başka güzel. Buradan sizlerin vasıtasıyla ülkemizin 81 vilayetindeki tüm genç yüreklere selamlarımı gönderiyorum. Gönül coğrafyamızın dört bir yanındaki gençlerimizi, genç kardeşlerimizin tamamını buradan bir kez daha sevgiyle selamlıyorum." ifadelerini kullandı.

"BU YILKİ TEKNOLOJİ BAYRAMIMIZIN ÖNCE İSTANBUL'DA ARDINDAN DA İNŞALLAH ANKARA'DA YAPIYORUZ"
Öte yandan, Başkan Erdoğan, "Geçen sene Bakü'de can Azerbaycanlı gençlerimizle TEKNOFEST sevincini yaşadık. Samsun'dan Gaziantep'e ülkemizin farklı illerinde teknolojiye, savunma sanayiine, bilime meraklı gençlerimizle bir araya geldik. Bu yılki teknoloji bayramımızın önce İstanbul'da ardından da inşallah Ankara'da yapıyoruz." diye konuştu.

TÜRKİYE'NİN UZAY YOLCUSU
Başkan Erdoğan konuşmasında, "Mayıs ayında başlattığımız süreçte 1 asil 1 yedek olmak üzere 2 uzay yolcumuzu belirledik. Uzay yolcusu olma hakkını kazanan arkadaşlarımızı tebrik ediyorum. " dedi.

"VAKTİ GELDİ"
Başkan Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonunda 14 gün kalacak.Uzay yolcumuz bu görevde ülkemizin kıymetli üniversite ve araştırma kurumlarının hazırladığı 13 farklı deney gerçekleştirecek. Yedek adayımız da eğitimini pekiştirecek. Uzay yolcumuzun uzayla buluşma zamanı 2023 yılının son çeyreği olarak planlanıyor. Evet vakit geldi. Bayrağımızı uzayda gururla taşıyacak uzay yolcularımızı tanıma vakti de geldi." ifadelerini kullandı.

"ALPER GEZER AVCI BU GÖREVİ ÜSTLENECEK"
Erdoğan, "Uluslararası uzay istasyonuna gidecek Alper Gezeravcı adlı kardeşimiz kahraman bir Türk pilotumuz.

Yedek olarak seçilen Tuva Cihangir Atasever kardeşimiz de bir sistem mühendisimiz. Her iki kardeşimizin görevlerini en güzel şekilde yerine getireceklerinden hiçbir şüphe duymuyorum. Rabbimden kendilerine muvaffakiyetler niyaz ediyorum.

Sevgili gençler, ülkemizin her birinin ardında, mühendislerimizin, teknisyenlerimizin alın teri, emeği, azmi olan yüksek teknolojiye dayalı projelerini birer birer hayata geçiriyoruz. Sadece son aylarda yaşadığımız gelişmeleri sizler de gördünüz. Az önce değerli kardeşim de ifade etti. KIZILELMA havalandı.

TOGG satışa sunuldu. Akıncı burada, TCG Anadolu gemimiz Deniz Kuvvetlerine teslim edildi. TCG Anadolu son haftayı da inşallah İzmir'de geçirecek. Çok anlamlıdır. Ne demek istediğimi anlıyorsunuz. TCG Anadolu'yu 100 bine yakın vatandaşım ziyaret etti. Belki de aşmıştır.

Karadeniz doğal gazı hizmete alındı. Bunu hazmedemeyenler var. Kimlerin hazmedemediğini anlıyorsunuz. Biraz çalışın da sizin de olsun. Milli Muharip Uçak piste çıktı. İMECE uydumuz uzaya gönderildi. Gökbey helikopterimiz milli motorumuzla yükseldi. Altay tankı testler için ordumuza teslim edildi. HÜRJET ve Atak-2 uçtu. TEKNOFEST işte tüm bunların sembolüdür."

FİLOYA YENİ KATILAN "CAYROKOPTER", JANDARMANIN HAVADAKİ GÖZÜ OLACAK
Jandarma Havacılık Başkanlığı envanterine yeni giren hava aracı "Cayrokopter" faal bir şekilde kullanılmaya başlandı.

Atatürk Havalimanı'ndaki uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST'te sergilenen araç hakkında bilgi veren Jandarma Pilot Üsteğmen Batuhan Yavuz, Cayrokopterin çok kullanışlı olduğunu bildirdi.

Cayrokopterin, helikopterin atası sayılabilecek döner kanatlı ve pervaneli bir hava aracı olduğunu belirten Yavuz, "Düşük süratle uçabilen ve kısa mesafelere iniş kalkış yapabilme yeteneği olan bir hava aracıdır. Evveliyatına baktığımız zaman 1920'li yılların başında uçmaya başlamıştır. Envanterimizde bulunan Cayrokopterler tek motorlu olup sıcaklığa bağlı olarak 12 bin fite tırmanma kabiliyetine sahiptir. Üzerine entegre edilen kamera sistemiyle yerde olan istasyonlara görüntüyü anlık olarak iletebiliyoruz." ifadelerini kullandı.

"4-6 SAAT ARASINDA HAVADA KALABİLİYOR"
Yavuz, Cayrokopterin uçulan irtifa ve sıcaklık değerlerine bağlı olarak 4 ila 6 saat arasında havada kalabilme yeteneğine sahip olduğu bilgisini vererek, "Havadan trafik denetimi, havadan asayiş denetimi, göçmen kaçakçılığı ile mücadele, doğal afetlerde hayatın normale dönmesine kadarki süreçte tüm kamera entegrasyonlarıyla ilgili anlık görüntü aktarımı, yasa dışı ekim alanlarının tespiti ve bunların bildirilmesiyle alakalı çalışmalarımızda kullanılacak." şeklinde konuştu.
Yavuz, eğitimler hakkında şunları kaydetti:
"Cayrokopter eğitimi Jandarma Havacılık Başkanlığındaki pilotlarla yapılıyor. Pilotlarımız toplam 20 saat uçuş sürecinden geçerek eğitime dahil oluyorlar. 13 saate ulaşan pilot, eğer uygun görülürse kontrol uçuşunu gerçekleştiriyor ve devamında solo uçuşunu tamamlıyor. Müteakiben seyrüsefer ve göreve hazırlık eğitimlerimizle beraber hazır bir şekilde Cayrokopter pilotu olarak görev yapabiliyorlar."

"ETKİN BİR ŞEKİLDE KULLANMAYI PLANLIYORUZ"
Yavuz, aracın çalışma alanları hakkında şu bilgileri verdi:
"Trafik denetleme, toplumsal olaylara müdahale görevlerinde keşif ve gözetleme uçuşlarında Cayrokopterleri etkin bir şekilde kullanmayı planlıyoruz. Deprem, yangın, sel gibi doğal afetlerde de yollardaki hasarı önceden tespit ederek ulaşımın daha hızlı sağlanması, kapalı yolların önceden tespiti ve yer istasyonlarına aktarılması konusunda, gözetleme uçuşu yaparak da ihtiyaç duyulan yardımların afet bölgelerine intikalini hızlandırmak noktasında önemli işlev göreceğini düşünüyoruz."
Cayrokopterlerin, kullanımı kolay, manevra kabiliyeti yüksek, yakıt sarfiyatı ve bakımı da maliyet olarak oldukça düşük hava araçları olduğunu belirten Yavuz, "Bir Sikorsky helikopterinin 10, 30, 100, 250 ve 500 saatlik bakımları mevcutken Cayrokopterin sadece 100 ve 200'üncü saatlerinde bakım yapılması yeterli olacaktır. Sikorsky helikopterinin trafik uçuşu için saatlik maliyeti 3 bin 500 dolarken, Cayrokopterimizin saatlik maliyeti bakım masrafları dahil 20 Euro'dur." ifadelerini kullandı.
CAYROKOPTER SAYISI 15'E YÜKSELECEK
Cayrokopter kullanacak pilotların, ilk olarak Türkiye'deki bir yüklenici firma tarafından getirilen Cayrokopterle test uçuşlarını gerçekleştirdiklerine işaret eden Yavuz şunları kaydetti:
"8 pilotumuz ilk gelen Cayrokopterle yetişti. Henüz intibak eğitimlerini tamamlamış 6 pilot ile birlikte toplam 14 pilot Cayrokopter eğitimini tamamlayacaktır. Savunma Sanayii Başkanlığı aracılığı ile yürütülen ihaleler kapsamında halihazırda envanterimizde 3 Cayrokopter bulunmaktadır ve bu sayıyı öncelikle 8'e devamında da 15'e yükselterek Cayrokopterlerimizi etkin bir şekilde kullanacağız."

TÜBİTAK BAŞKANI MANDAL: (İMECE UYDUSU) SİNYALİMİZİ DE ALDIK HİÇBİR SORUN YOK
TEKNOFEST'te 117 farklı kurum ve kuruluş stant açarak ziyaretçilere projelerini tanıtıyor. TÜBİTAK standına ziyaretçilerden yoğun ilgi görüyor. TÜBİTAK standını ziyaret ederek gençlerle sohbet eden TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, yerli ve milli gözlem uydusu İMECE hakkında bilgi verdi. Mandal, "Başarılı bir şekilde gönderdik, sinyalimizi de aldık hiçbir sorun yok. Şu an görüntü alma noktasında da her şey mükemmel, planlandığı şekilde ilerliyor. Çok güzel görüntüleri de çok yakın zamanda duyurmuş olacağız" dedi.

Mandal, "Bu yılın sonunda ve ya 2024 yılında fırlatılacak olan haberleşme uydumuz var. Türkiye'nin ilk yerli ve milli haberleşme uydusu 6A uydumuz. Yani bunları yapanlar, geçmişte bizim uydumuz yok muydu? Var, ama biz bu uyduları ya tedarik ediyorduk ya da teknoloji transferiyle parçalarını alıp montaj yapıyorduk. Ama bu uyduların her birisi Türkiye'deki, TÜBİTAK'taki mühendislerimiz, araştırmacılarımız, teknisyenlerimiz tarafından tasarlandı. Bu çok kıymetli tasarlamak." ifadelerini kullandı.

Mandal, "Geliştirildi ve ya kendimiz ürettik ya da Türkiye'de ki ekosistem vasıtasıyla üretildi. Ve birisi fırlatıldı diğeri de fırlatılacak. Önemli bir kazanım, çocuklarımız buraya geldiği zaman bunları görüyorlar. Ama şunu söylüyorlar, biz bunun daha iyisini yapabiliriz. Hemen arkanızda hem İMECE'nin hem de 6A'nın maketleri yapılıyor. Bakarsanız her yaş grubundan insanımız o heyecanın içinde 'Ben daha iyisini yapacağım.' diyor. Uzayla ilgili aya sert iniş yapacağız, inşallah 2024 yılında aya sert iniş yapacağız. O soruları cevaplandırıyorlar. Buradaki kazandıkları deneyim, bunun gelecekte daha iyisini yapabilmek demek" diye konuştu.