A HABER GALERİ
Dikkat çeken tarih: Normalleşme ne zaman başlayacak? Mekanlar ne zaman açılıyor? Sokağa çıkma yasağı...
Normalleşme ne zaman başlayacak? Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye genelinde bazı tedbirler uygulanıyor. Hafta içi belirli saatlerde, hafta sonu kesintisiz sokağa çıkma yasağının yanı sıra bazı mekanlara saat sınırlaması getirilirken, bazı mekanların da faaliyetlerine geçici süreliğine ara verildi. Şimdi ise normalleşme süreci gündeme gelmeye başladı. Peki, normalleşme ne zaman başlayacak? Mekanlar ne zaman açılıyor? Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? İşte haberin detayları...

Mekanlar ne zaman açılıyor? Türkiye'de koronavirüs salgını nedeniyle uygulanan kısıtlamaların hangi tarihte biteceği merak ediliyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın kısıtlamalar ile ilgili açıklamalarının ardından gözler Kabine Toplantısı'na çevrildi. Normalleşme süreci ile ilgili bazı detaylar ortaya çıktı. Konu ile ilgili son gelişmeleri yazımızda ele aldık. Peki, normalleşme ne zaman başlayacak? Mekanlar ne zaman açılıyor? Sokağa çıkma yasağı ne zaman bitecek? İşte cevaplar...

NORMALLEŞME NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
Hemen şunu belirtelim ki, normalleşme süreci Kabine Toplantısı'nda değerlendirilecek. Toplantının ardından kademeli olarak hangi kısıtlamaların kaldırılacağı ve normalleşme sürecinin nasıl işleyeceği belli olacak. Toplantı tarihi belli olduğunda ahaber.com.tr'de yer alacak.

SOKAĞA ÇIKMA YASAKLARI NE ZAMAN BİTECEK? MEKANLAR...
Türkiye genelinde uygulanan hafta içi ve hafta sonu sokağa çıkma yasaklarının yanı sıra mekanlara da uygulanan kısıtlamaların hangi tarihte sona ereceği henüz bilinmiyor. Kısıtlama ile ilgili yeni kararlar Kabine toplantısında alınacak

NORMALLEŞME HEDEFLERİ NASIL OLACAK?
Kovid-19 ile mücadelede alınan önlemlerin hızla sonuç vermesi normalleşme adımlarını da gündeme getirdi. Öncelikli olarak okulların açılması ve çok fazla sıkıntı yaratması beklenmeyen kısıtlamaların esnetilmesi bekleniyor. Üçüncü parti aşının önümüzdeki iki hafta içinde Türkiye'ye ulaşması, mart ayı sonuna kadar en riskli ve hareketli 12 milyonluk grubun aşılanması hedefleniyor.

HER YERDE DÜŞÜYOR
Kovid 19 ile mücadele alınan önlemler ve kurallara uyum ile birlikte önce büyükşehirlerde arkasından da Anadolu şehirlerinde hızla düşmeye başladı. Bu düşüş rakamlara da yansıdı. 5 binli rakamlarda devam eden vaka sayılarının önemli bölümünü Kocaeli, Gebze, Ostim gibi hareketliliği yoğun olduğu sanayi bölgelerinden kaynaklanıyor. Buralarda da önümüzdeki günlerde inişler bekleniyor. İnişlerdeki en önemli nedenin ise kurallara uyulması olduğunun altı çiziliyor.

ÖNCE OKULLAR
Genel kablodaki iyileşme bazı kısıtlamaların kaldırılması tartışmalarını beraberinde getirdi. Kısıtlamaların hangi sıra ile kaldırılacağı da konuşulmaya başlandı. Bu konuda önceliğin okullara verilmesi bekleniyor. İlk kabine toplantısında okulların açılışına ilişkin bir takvim belirlenmesi ve çok büyük sıkıntıya neden olmayacak bazı kısıtlamaların esnetilmesi düşünülüyor. Atılacak adımların günlük vaka sayılarını 15 binlere çıkartabileceği, bu da sağlık sistemi yönetebileceği için sıkıntı yaşanmayacağı hesaplanıyor.
Restoran ve kafelerin açılmasının ise okulların açılmasından sonra ele alınabileceği belirtiliyor.

65 YAŞ ENDİŞESİ AŞI İLE AŞILACAK
Okulların açılmasındaki en önemlisi sıkıntının virüs kapabilecek çocukların bunu eve taşımaları ve 65 yaş üstü büyüklerine bulaştırmasından kaynaklanabileceği üzerinde duruluyor. Ancak hızla devam eden aşılama sürecinde 65 yaş üstünün aşılanması ile birlikte sorun da ortadan kalkmış, okulların eğitime devamında bir risk kalmamış olacak.

"TOPLUMSAL BAĞIŞIKLIK İÇİN 60 MİLYON KİŞİNİN AŞILANMASI GEREKİYOR"
Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs ile mücadelede toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiğini söyledi. İlhan, "Buna ne zaman ulaşılır; ben Ramazan Bayramı sonrasında iyi bir düzeye geleceğimiz kanısındayım" dedi.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı, Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı ve Sağlık Bakanlığı Toplum Bilimleri Kurulu üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, Türkiye'de koronavirüsle mücadele kapsamında devam eden aşı çalışmalarına ilişkin DHA'ya açıklama yaptı. Prof. Dr. İlhan, Türkiye'de 1 milyon 400 binden fazla kişinin koronavirüse karşı aşılandığını belirterek, "Biliyorsunuz aşılamada bir öncelik sıralamamız var. Önce sağlık çalışanları, ardından 65 yaş üstü bireylerimiz, şu anda 80 yaş civarındaki büyüklerimiz aşılanıyor.

Bunun da nedeni açıkçası kalabalığa mahal vermemek. Önce büyüklerimiz evde aşılandılar, 90 üzeri ve 85 yaş üzeri olanlar. Özellikle 90 yaş üzeri ve 85 yaş üzeri bireylerimizin aşıları evlerde yapıldı. Hatta, bu gruptaki vatandaşlarımızın birlikte yaşadığı eşi, çocuğu, yeğeni gibi kişiler varsa ve 65 yaş üzeriyse onların da aşılaması evlerde gerçekleştirildi. Bu iyi bir uygulama, kişiler iki kez çıkmasınlar diye böyle yapıldı. Halihazırda 80 yaş üzeri aşılanıyor, hafta sonundan sonra da daha aşağı yaşa gidecektir" dedi.

'YAŞ GRUPLARI GERİLEDİKÇE AŞILAMA UZUN SÜRECEK'
Prof. Dr. İlhan, 90 yaş üzerinin kısa sürede aşılandığını belirterek, "Aşağıya doğru yaş grupları geriledikçe o nüfusta yer alan kişi daha çok olacağı için aşılama daha uzun zaman alacaktır. Sağlık çalışanlarının aşılanması rekor denilecek seviyede, neredeyse 4-5 gün içerisinde tamamlandı, bir hafta diye beklerken. Sağlık çalışanların aşılanmasının daha hızlı gidip, nüfusun biraz daha yavaş gitmesi tabii beklenen bir durum. Bundan sonra da sırayla 50-64 yaş arası bireylerimiz aşılanacak. Bununla beraber Milli Savunma Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, kritik görevlerde olan kişiler, hizmet önceliği olan kişilerin aşılanması ile sistem devam edecek" diye konuştu.

'RAMAZAN AYRAMI'NDAN SONRA İYİ BİR DÜZEYE GELECEĞİZ'
Prof. Dr. İlhan, toplumsal bağışıklık için 60 milyon kişinin aşılanması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Aslında bu iki grup aşılandığı zaman; 50 yaş ve üzerinde olanlar, sağlık çalışanları, askerlerimiz, polislerimiz, belediye çalışanları, hizmet önceliği bulunanlar aşılandığı zaman bir hayli büyük bir nüfusa erişmiş olacağız. Ayrıca koronavirüsten daha çok hasta olanlar içerisinde de büyük bir grubu aşılayacağımız gibi, toplumla iç içe olan, hizmet sunan pek çok kişiyi de aşılamış olacağız. İlk iki grubu aşılayınca, bir hayli iyi bir noktaya geleceğimiz kanısındayım. Ondan sonra 19-49 yaş arası bireyler var.

Aşı sırasını kaçıranlar için de son grup var. Amaç 18 yaş üstü olan tüm bireylerin aşılanması. Biliyorsunuz 18 yaş altı bireylerimiz, gebelerimiz ve emziren annelerimiz aşılanmıyor. Onun dışında tüm toplumun aşılanması arzusundayız. Genel olarak baktığımızda en az 60 milyon kişinin toplumsal bağışıklık için aşılanması gerektiğini söylemek mümkün. Buna ne zaman ulaşılır; aşılama hızı ile bunu değerlendirmek gerekiyor, ben Ramazan Bayramı sonrasında iyi bir düzeye geleceğimiz kanısındayım, özellikle ilk iki grubun büyük çoğunluğunun tamamlanması ile."