A HABER GALERİ
Deprem provokasyonlarının merkez üssü: Ekşi Sözlük! Yalan yanlış başlıklarla kaos ortamı oluşturup günler sonra delilleri yok ettiler
Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 şehirde büyük yıkıma neden olan depremler sonrası, başta muhalefet ve muhalefet yakın medya kuruluşları algı operasyonlarına başladı. Devletin sahadaki çalışmalarını görmezden gelerek kara propaganda üreten kurumlara bir destek de Ekşi Sözlük isimli internet sitesinden geldi. Açılan onlarca yalan dolu başlıkla, halkı galeyana getiren sözlük, asılsız haberlerin yayılması sonrasında ise bir gecede delilleri yok etti. Twitter'da Ekşi Sözlük'te yaşanan skandalları gündeme getiren '@Abese_irca' isimli kullanıcı, "Konuyla alakalı onlarca başlık açıldı ama başlıklarda verilen linklerde video ya da bu iddialara delil olabilecek hiçbir şey yoktu. Amaç bunu sözlükte konuşturmak okuyucuları provoke etmekti. Provokasyonun seviyesini giderek artırdılar. Bir süre sonra iç savaş başlıkları açıldı." diyerek yaşananları özetledi.

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 11 şehirde büyük yıkıma neden olan 7.7 ve 7.6'lık depremlerde 40 bin 642 vatandaşımız hayatını kaybetti, 108 binin üzerinde kişi ise kurtarıldı. Devlet, asrın felaketinin yaşandığı 11 ilde topyekün seferberlik ilan etti ve yaraları sarmak için tüm imkanlarını kullandı.

Depremden siyaset devşiren muhalefet partisi temsilcileri ise enkaz başında yağmacılık siyaseti yaparak, "Devlet nerede", "Devlet yok" kara propagandasına girişti.

Muhalefetin kirli oyununa, Batı'nın tetikçileri de anında destek verdi. Geride kalan gün bir makale yayımlayan ABD merkezli The Washington Post gazetesi, Türkiye ve Başkan Recep Tayyip Erdoğan hakkında skandal ifadelere yer verdi.

YALAN YANLIŞ BAŞLIKLARLA KAOS ORTAMI OLUŞTURUP GÜNLER SONRA DELİLLERİ YOK ETTİLER
Twitter'da Ekşi Sözlük'te yaşanan skandalları gündeme getiren '@Abese_irca' isimli kullanıcı, asrın felaketi sonrası sıcağı sıcağına insanları kaosa sürükleyen iddiaların, bir süre gündemde tutulduktan sonra aniden silindiğini ve provokasyona imza atan sözlük kullanıcılarına ait delillerin yok edildiğini ifade etti.

Delilleriyle yaşananları ifşa eden kullanıcı, "Konuyla alakalı onlarca başlık açıldı ama başlıklarda verilen linklerde video ya da bu iddialara delil olabilecek hiçbir şey yoktu. Amaç bunu sözlükte konuşturmak okuyucuları provoke etmekti. Provokasyonun seviyesini giderek artırdılar. Bir süre sonra iç savaş başlıkları açıldı." diyerek yaşananları özetledi.
İşte Ekşi Sözlük'teki kara propaganda ağının işleyişi ve işlevini yitirdiği anda yok edilişine dair çarpıcı örnekler:
"DEPREM SONRASI YAPILAN PAYLAŞIMLARIN %70'İ SİLİNDİ"
"6 Şubat'taki depremin ardından Ekşi Sözlük'te tıpkı Babala Tv'deki gibi binlerce sahte yardım çağrısı devletin ve Afad'ın ortada olmadığı notlarıyla birlikte paylaşılmaya başlandı. O geceden itibaren 15 Şubat'a kadar girilen entrylerin %70'i şu an ortada yok. Deliller yok edildi."
"Bakın bu öfkeli insanların bir anlık tepkisiyle ortaya çıkan bir durum değil. Birden fazla ekip tarafından gerçekleştirilen bir provokasyon çalışması. Şimdi size bu durumu ve daha fazlasını görsellerle anlatmaya çalışacağım. Önce o süreçte açılan bazı başlıklara bakalım."

YÖNETİM YALAN HABERLERİ GÜNLERCE GÜNDEMDE TUTTU
"Başak Purut (Ekşi Sözlük CEO'su) bu başlığı tam 48 saat Ekşi Sözlük gündeminde tuttu. Verilen linklerde video olmamasına rağmen sanki deprem bölgesinde Suriyeliler heryeri yağmalıyormuş gibi yüzlerce entry girildi. Bir anda Ekşi Sözlük'te devletin kontrolü tamamen kaybettiği algısı yayılmaya başladı."
"Konuyla alakalı onlarca başlık açıldı ama başlıklarda verilen linklerde video ya da bu iddialara delil olabilecek hiçbir şey yoktu. Amaç bunu sözlükte konuşturmak okuyucuları provoke etmekti. Provokasyonun seviyesini giderek artırdılar. Bir süre sonra iç savaş başlıkları açıldı."
"İÇ SAVAŞ BAŞLADI" YALANI 4 GÜN BOYUNCA GÜNDEMDE KALDI
"Bakın deprem bölgesinde kaynağı belli olmayan ve muhtemelen bir iki askerin havaya ateş etmesi sonucu ortaya çıkan silah seslerinin olduğu bir videoyu paylaşarak deprem bölgesinde çatışma çıktığını ve bir iç savaşın başladığı yalanını yaydılar. Bu başlık 4 gün boyunca gündem oldu"
15 ŞUBAT GECESİ TOPLUCA ORTADAN KALDIRILDILAR
"Ortalık sakinleşince Ekşi Sözlük günler boyunca sürdürdüğü provokasyon içeriklerini silerek delilleri yok etmeye başladı. Dört gün boyunca defalarca şikayet edilmesine rağmen dolaşımda tutulan bu başlıklar 15 Şubat gecesi topluca ortadan kaldırıldı."

"Peki niçin hiçbir yazar bu olanların provokasyon olduğunu söylemedi. Bu kadar yalan ve iftira hiç itirazla karşılaşmadan günler boyunca Ekşi Sözlük'te nasıl gündem olabildi? Çünkü bu operasyona karşı çıkan yazarların tamamı banlandı. Cimer linki veren yazarlar anında uçuruldu."

"Dahası o gün bu sebepten yazarlığı kapatılan bazı hesaplara " bir yanlışlık olmuş " uyarısıyla birlikte ayın 15'inde yazarlığı geri verildi. Yani operasyon boyunca susturulup daha sonra özür dileyerek geri getirildiler. Çünkü bunun bir soruşturmaya dönüşeceğini tahmin ediyorlar."
"PROVOKATÖR HESAPLAR UÇURULDU, YENİ TROLLERE YAZARLIK VERİLDİ"
"Ekşi Sözlük aykırı sesleri tamamen susturduktan sonra tam 10 bin yeni yazar alımı yaptı. Belirli siyasi partilerin gençlik kolları da provokasyona dahil edildi. Üç gün boyunca parti merkezlerinde Ekşi Sözlük hesapları dağıtıldığına dair bilgiler var."
"Yakında paylaşacağım görsellerin arasında " Hatay'a bilerek yardım yapılmadığı, bir battaniye bile gönderilmediği, Tsk'nın Erdoğan'ın emriyle sahaya sürülmediği, whatsapp'ın yasaklandığı, depremde ölen kişi sayısının yüzbinlerce olduğu gibi yalan bilgiler var."
"Üstteki örnekte olduğu gibi bir çoğunda da " gelsinler tutuklasınlar" sloganı kullanılmış. Dağıtılan hesapların hangi merkezlerce kullanıldığını da buradan görüyoruz aslında."

"Elimde çok fazla görsel ve bu provokasyon operasyonunun nasıl işletildiğine dair çok ama çok ilginç belgeler var. Yakın zamanda bölümler halinde paylaşıp Ekşi Sözlük'ün esasen hangi amaçlarla kullanılan bir aparat olduğunu ifşa etmeye devam edeceğim."

Teknolojinin gelişmesi ile beraber hibrit savaş denilen kavram da genişledi. Sosyal medya platformları üzerinden kurumları, kişileri itibarsızlaştırmaya yönelik algı operasyonları daha sık rastladığımız bir durum haline geldi. Öyle ki bu amaç için sahte hesaplar açılıyor. Bunun en güncel örneğini Ekşi Sözlük. Platformda yüzlerce sahte hesap bulunuyor. Peki bu hesaplarla planlanan ne?

BAŞKAN ERDOĞAN TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Başkan Erdoğan katıldığı bir televizyon programında, "Ekşi Sözlük" adındaki sosyal medya platformunda "Halkın ayaklanması için daha ne olması gerekiyor?' başlığı ile gündem yapılmaya çalışılan skandal ifadelerle ilgili çok sert bir açıklamada bulunmuştu.
Başkan Erdoğan, "Hiçbir dijital mecra hukuktan azade değildir. Gereğini ödeyecekler. İtibar suikastı, hedef gösterme... Ne ararsan bunlarda var. Biz de bunların takipçisiyiz. Planlı bu kampanyalarla halkımız tahrik edilmeye çalışıyor. Ekşi Sözlük... Bayağı ekşi!" ifadelerini kullandı.