A HABER GALERİ
Cuma namazı hangi camilerde kılınacak? Cuma namazı nasıl kılınacak? İşte camilerde uyulması gereken kurallar
Cuma namazı hangi camilerde kılınacak? Özlem bitiyor, camiler yeniden ibadete açılıyor. Camiler, 29 Mayıs'ta cuma namazı ile birlikte yeniden ibadete açılacak. Koronavirüs salgını sonrası cemaatle namaza ara verilen camilerde dezenfekte işlemleri devam ediyor. Cemaatin dokunabileceği her bir nokta titizlikle temizleniyor. Hazırlıklar hemen hemen tamamlanırken, cuma namazının nasıl kılınacağı merak ediliyor. Peki, Cuma namazı hangi camilerde kılınacak? Cuma namazı nasıl kılınacak? İşte camilerde yeni cuma namazı kuralları...

Cuma namazı hangi camilerde, nasıl kılınacak? Yeni tip kovid-19 salgını sonrası camilerde cemaatle namaza ara verilmişti. Yayımlanan genelgeye göre, 29 Mayıs'ta cami ve mescitlere cemaatle birlikte öğle, ikindi ve cuma namazları kılınabilecek. 2.5 ay sonra cuma namazı kılacak olan vatandaşlar, camilerde yeni düzenin nasıl olacağını merak ediyordu. Bir yandan dezenfekte işlemleri gerçekleştiriliyor bir yandan da cemaatin dokunabileceği her bir nokta titizlikle temizleniyor. Peki, Cuma namazı hangi camilerde kılınacak? Cuma namazı nasıl kılınacak? İşte camilerde yeni cuma namazı kuralları...

CUMA NAMAZI HANGİ CAMİLERDE KILINACAK?
Cuma namazı 29 Mayıs itibarıyla kılınmayaca başlayacak. Cuma namazı kılınacak camiler, il ve ilçelerin valilik ve kaymakamlık hesaplarından duyuruluyor.

Cuma namazı, valilik ve kaymakamlıklarca belirlenecek (il/ilçe müftülüklerinin tespitleri kapsamında) yeterli bahçesi/avlusu/açık alanı bulunan camilerde kılınabilecek.

* Seccadeler evden getirilecek.
* Dezenfekte edilmesi mümkün olmayan koli, karton, çuval ve hasır üzerinde namaz kılınmasına izin verilmeyecek.

* Klima ve havalandırmalar çalıştırılmayacak.
* Kapılar ve camiler açık tutularak cami ve mescitlerin havalandırılması sağlanacak.

CUMA NAMAZININ HÜKMÜ NEDİR?
Cuma Namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (Cum'a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır." (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.

CUMA NAMAZI FARZ MI?
Cuma namazı farz-ı ayındır. Farz oluşu Kur'an-ı Kerim, Sünnet ve İcma ile sabittir. Yüce Allah, "Ey inananlar! Cuma günü namaz için çağrı yapıldığında, alışverişi bırakıp hemen Allah'ı anmaya koşun. Eğer bilirseniz bu, sizin için daha hayırlıdır. Namaz kılınınca artık yeryüzüne dağılın ve Allah'ın lütfundan nasibinizi arayın. Allah'ı çok zikredin ki kurtuluşa eresiniz." (Cum'a, 62/9-10) buyurmaktadır. Hz. Peygamber (s.a.s.) de, "Cuma namazına gitmek, ergenlik çağına ulaşmış her müslüman erkeğe farzdır." (Ebû Dâvûd, Tahâret, 130; Beyhakî, es-Sünenü'l-Kübrâ, III, 245-246) buyurmuştur. Cuma namazı, Hz. Peygamber (s.a.s.) döneminden günümüze kadar kılınagelmiş ve bunun farz olduğu konusunda herhangi bir farklı görüş ortaya çıkmamıştır.