A HABER GALERİ
CHP yıkım kafasından vazgeçmedi! Kentsel dönüşüm karşıtı isimler yeniden aday
CHP, kentsel dönüşüm karşıtı isimleri başkan adayı yaptı. Hatay'da Lütfü Savaş, Beyoğlu'nda İnan Güney, Maltepe'de ise Esin Köymen, CHP'nin dönüşüm istemeyen belediye başkan adayları arasında yer aldı.

CHP kentsel dönüşüme karşı dava açan ve eylem yapan sembol isimleri belediye başkanı adayı olarak belirlediği öğrenildi. Emek Mahallesi'nde kentsel dönüşüme karşı eylem yapan Lütfü Savaş yeniden Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu. İstanbul'da Beyoğlu ve Maltepe'de kentsel dönüşüme dava açan kişiler belediye başkan adayı oldu.


BEYOĞLU'NDA KENTSEL DÖNÜŞÜME DAVA AÇAN İLÇE BAŞKANI ADAY OLDU
CHP Beyoğlu Belediye Başkan adayı İnan Güney'in, CHP Beyoğlu İlçe Başkanı olduğu dönemde ilçesindeki kentsel dönüşümü durdurmak için İstanbul 10. İdare Mahkemesi'ne başvurduğu öğrenildi. İnan Güney, Okmeydanı Dönüşüm Projesi'ni iptal ettirmek istedi.

İSTANBUL'DA KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DURDURMAK İÇİN DAVA AÇAN ENİS KÖYMEN DE MALTEPE BELEDİYE BAŞKAN ADAYI
2018-2023 yılları arasında üç dönem TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yönetim kurulu başkanı olan Esin Köymen de, CHP Maltepe İlçe Belediye Başkan adayı oldu. TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi, İstanbul'daki kentsel dönüşüme karşı CHP'lilerde birlikte hareket ederek defalarca dava açtı.

BEYOĞLU'NDA KENTSEL DÖNÜŞÜM 2005 YILINDA BAŞLADI, AÇILAN DAVALAR SONUCU 2016'DA TAMAMLANDI
Beyoğlu'ndaki kentsel dönüşüm çalışmaları 2005'te kamu ve özel sektör işbirliğinde hazırlanan Tarlabaşı 360 Projesi'yle başladı. Projenin onaylanması, açılan iptal davaları nedeniyle 2016'da tamamlanabildi. 2017'de inşaat ruhsatları alınarak çalışmaların başlatıldığı projenin yüzde 73'ü 2022'de tamamlandı.


DAVA ÜSTÜNE DAVA AÇILDI
İnan Güney, İBB ve Beşiktaş Belediye Meclis Üyesi olduğu dönemde Okmeydanı Dönüşüm Projesi'ni iptal ettirmek için mahkemeye başvuran isimler arasında yer aldı. CHP'li vekil Yüksel Mansur Kılınç ise bölgenin 'riskli alan' ilan edildiği kararı Danıştay'a taşıdı. Açılan iptal davaları nedeniyle 10 yıl ertelenen proje, Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı tarafından Fetihtepe 3550 ada 1. etapta 5 Kasım 2022'de başlatılabildi.

Okmeydanı'nda riskli alan ilan edilen bölgedeki Van Blokları'nın dönüşümü de tüm engellemelere rağmen 2020'de tamamlandı. Beyoğlu Belediyesi ve TOKİ işbirliğinde 2012'da hazırlanan Örnektepe Dönüşüm Projesi de açılan iptal davaları nedeniyle gecikti. Proje kapsamında 16 bin metrekare alanda üretilen 398 konut, 20 dükkân, cami ve sosyal tesis inşaatı, 2022 Ekim ayında hak sahiplerine teslim edilmeye başlandı.
TMMOB Şehir Plancıları Odası Esenler'de 2, Gaziosmanpaşa'da 7, Tuzla'da 2 ve Beyoğlu'nda 2 dava açtığı bildirildi. Kentsel dönüşüme yönelik iptal başvuruları nedeniyle projeler yıllarca geciktirildi. Esin Köymen, TMMOB Mimarlar Odası Anadolu 2. Büyükkent Bölge Temsilciliği'nde iki dönem yönetim kurulu sekreterliği ve iki dönem başkanlığın ardından, 2018-2023 yılları arasında üç dönem İstanbul Büyükkent Şubesi'nin yönetim kurulu başkanlığını üstlendi.

ESİN KÖYMEN'İN YÖNETİM KURULU BAŞKANLIĞI YAPTIĞI TMMOB 4 İLÇEDE 13 DAVA AÇTI
CHP Maltepe İlçe Belediye Başkan adayı Esin Köymen'in yönetim kurulu başkanlığı yaptığı TMMOB; İstanbul'daki kentsel dönüşüm çalışmalarına durdurmak için bir çok davalar açtı. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası'nın, Esenler, Gaziosmanpaşa, Tuzla ve Beyoğlu'nda kentsel dönüşümün iptali için 13 dava açtığı öğrenildi.

HATAY EMEK MAHALLESİ'NDE 15 BİN AİLEDEN GERİYE 35 AİLE KALDI
Emek Mahallesi'nde kentsel dönüşüme karşı eylem yapan Lütfi Savaş yeniden Hatay Büyükşehir Belediye Başkan adayı oldu.
Lütfü Savaş, Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı olarak 14 Mayıs 2019 tarihinde Emek Mahallesi kentsel dönüşüm projesine karşı yapılan eyleme katıldı.

Eylemde konuşan Lütfü Savaş, "Emek'ten kimse var mı burada Emek'ten? Var mı? Emek'in bir problemi var mı? Ne problemi var? Var mı problemi? Emek'in kentsel dönüşümle ilgili problemi var. Emek'in kentsel dönüşümle ilgili problemleri var. 5 yıldır bu sakız habire çiğneniyor" dedi. 6 Şubat 2023'teki Kahramanmaraş merkezli depremde Emek Mahallesi'nde 15 bin aileden geriye 35 aile kaldı.

EKREM İMAMOĞLU ESENLER'DEKİ DÖNÜŞÜME DAVA AÇTI
Esenler'de devam eden 60 bin konutluk Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşüm projesine İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu davacı sıfatıyla yargıya başvurmuştu.

CHP VE İBB; DÖRT İLÇEDE KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN İPTALİ İÇİN 43 DAVA AÇTI
ESENLER (9 DAVA): İBB 5 dava, Meclis Üyesi Ülkü Sakalar 3 dava, İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 1 dava
GAZİOSMANPAŞA (9 DAVA): CHP'li meclis üyeleri 9 dava