A HABER GALERİ
Çanakkale Zaferi’nin 108. yıl dönümü! Savaşın seyrini değiştiren tabya: Hamidiye
Bugün 18 Mart… Büyük zaferin; adını tarihe altın harflerle yazdıran Çanakkale destanının 108'inci yıl dönümü. Büyük zafer, çeşitli etkinliklerle kutlanacak, Çanakkale'deki kutlamalara Başkan Recep Tayyip Erdoğan da katılacak. Çanakkale Deniz Savaşı ve Boğaz Savunması'nın kilit notlarından olan Hamidiye Tabyaları'nın önemini A Haber muhabiri Vedat Sezer'in konuğu olan tarihçi Atilla Can Akarcalı değerlendirdi. A Haber canlı yayınına katılan Dr. Mithat Atabay, "Çanakkale Zaferi hem savaşın seyrini hem ülkelerin iktidarlarını hem de algıyı değiştirdi." derken Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat önemli ifadeler kullandı. Murat, "Emperyalist devletlerde 1453 yılının aslında acısı vardı. İşte bunun intikamını almak istiyorlardı. Bir Haçlı zihniyeti ile saldırdılar." ifadelerini kullandı.

A Haber tüm dünyanın bütün gücüyle gelip '1-2 günde Çanakkale'yi geçip İstanbul'u alırız' diyenlere karşı ruhla ve bedenle yazılan destanların destanı Çanakkale Zaferi'ni çeşitli noktalardan yaptığı özel yayınlarla anlatıyor.

Çanakkale Deniz Savaşı ve Boğaz Savunması'nın kilit notlarından biri Hamidiye Tabyaları'dır. Çanakkale Boğazı'nın güvenliğinin sağlanması için 1892 yılında Abdülhamid Han tarafından yaptırılan Anadolu Hamidiye Tabyaları, destansı zaferde büyük rol oynadı.

Tarihçi Atilla Can Akarcalı'nın öne çıkan sözleri:
"Dünyada eşine az rastlanacak muharebelerdir. Çanakkale'yi geçilmez kılan hem askerimizin vatanda aşkı hem de Boğaz'ın 2 yakasına inşa edilen savunma yapılarıdır. Özellikle Anadolu Hamidiye Tabyası, Sultan 2. AbdülHamid döneminde 1892 yılında yapıldı. Burada 9 adet cephanelik ve 10 adet top bulunmaktadır. Çanakkale'de en ağır silahların kullanıldığı silahların olduğu yerdeyiz şu anda. 7 adet 240'lık, 2 adet 355'lik güçlü toplarımız burada yer alıyor.

18 Mart günü öğle saatlerinde başlayan taarruz ve özellikle Boğaz'ı geçmeye yönelik teşebbüs gerçekleştirildiğinde devasa gemilere karşı ciddi bir mücadele görüyoruz. Hamidiye Tabyası burada çok ciddi bir vazife üstleniyor ve 3 büyük gemiye karşı ciddi bir çarpışma söz konusu. Bizim her 2 yaka da çok ciddi savunma yapılarımız var.

Özellikle tabyalardaki taarruza karşı gösterilen mukavemet çok önemli. Tabyaların üzerinin toprakla kaplı oluşu koruma sağlıyor. 18 Mart 1915'te Çanakkale'yi geçilmez kılan Anadolu Hamidiye Tabyası diyebiliriz. Buradan seken bazı toplar şehir içinde tahribata sebep oldu. Hamidiye Tabyası büyük bir mücadele göstermiş ve zaferin kazanılmasında 1. derece rol sahibi olmuştur.

O dönem İngiliz ve Fransızlar ait son teknoloji silahlara sahip güçlü zırhlılar vardı. Bu gemilerin tek derdi Boğaz'ı geçip İstanbul'a ulaşmaktı. Ancak farkında olmadıkları şey Türk askerinin vatanı için her şeyi yapabileceği gerçeğiydi. İşte bunu hesaba katamadılar. Savunma yapılarımızın bu kadar başarılı olacağını öngöremediler.

ÇANAKKALE RUHU NELERİ KAZANDIRDI?
Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümü… İtilaf Devletlerinin 100 gemisine karşı Çanakkale'de geçit verilmedi hem tarihi hem ülkeleri hem iktidarları değiştiren bir tarih yazıldı. Gelişmeleri A Haber'de değerlendiren Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sedat Murat önemli ifadeler kullandı. Murat, "Emperyalist devletlerde 1453 yılının aslında acısı vardı. İşte bunun intikamını almak istiyorlardı. Bir Haçlı zihniyeti ile saldırdılar." dedi.

Prof. Dr. Sedat Murat'ın öne çıkan sözleri:
Kahramanmaraş merkezli depremlerde hayatını kaybedenlere rahmet diliyorum. Biz buradan bir ruhu yaşatıyoruz. Gencinden yaşlısına, kadınından erkeğine, öğrencisinden hocasına herkesin sahaya çıkması yarım elini uzatması ve dualar etmesi Çanakkale ruhunun göstergesidir. Asırlardır Türk milleti bu ruhla yaşıyor.

İşte bu ruhu kaybeden hiçbir millet bağımsızlığını devam ettiremez. 108 yıl önce bütün emperyalist ülkeler aslında Osmanlı'yı bir şekilde kanlarımızla suladığımız bu topraklardan bizleri kovmak istiyorlardı. Ama Türk milleti tarihinin en büyük ve en kanlı savaşlarından biri azmin ve imanın getirdiği güçle yaptı zafere ulaştı. İslam ümmetinin kalbinin attığı Anadolu topraklarında, Osmanlı bütün İslam alemini ve Türk milletinin tamamını temsil eden bir özeliğe sahipti. İşte bundan dolayı Çanakkale ruhu çok geniştir.

Anadolu'ya her coğrafyadan insanlar geliyor. Bunlara karşı ön yargılı davranışlar oluyor. Buradaki Çanakkale ruhunu zedelememek lazım. 108 yıl önce Balkanlardan, Orta Doğu'dan Halep'ten, Suriye'den, Filistin'den, Türk dünyasından ve Kafkaslardan İslam ümmeti buraya koşmuştur. İşte bu Çanakkale ruhuydu. Bu zafer kolay kazanılmadı. Gerçekten yoklukla ama azimle kararlılıkla zafer geldi. Bu savaşı biz başlatmadık.

Emperyalist devletlerde 1453 yılının aslında acısı vardı. İşte bunun intikamını almak istiyorlardı. Bir Haçlı zihniyeti ile saldırdılar. Ama milletimiz büyük bir azimle yokluklar içerisinde binbir türlü fedakarlıkla bu savaşı kazandı. Bu savaşta başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere bütün gazilerimi şehitlerimizi rahmet ve minnet ile anıyorum.

TARİHÇİ MİTHAT ATABAY'DAN ÇARPICI SÖZLER
Türkiye bugün kanla ve canlar yazılan Çanakkale Zaferi'nin 108. yıl dönümünü etkinliklerle anıyor. Tüm dünyanın bütün gücüyle gelip geçmeye çalıştığı Çanakkale'de Mehmetçikler destan yazdı. A Haber canlı yayınına katılan Dr. Mithat Atabay, "Çanakkale Zaferi hem savaşın seyrini hem ülkelerin iktidarlarını hem de algıyı değiştirdi." dedi.

Burası ile Boğaz'ın girişi arasında 15-50 km var. Burası oradan itibaren açık bir hedef haline geliyor. Donanmaya çok güveniyorlar ve Boğaz'a girdikten sonra Türk tarafının büyük bir direniş göstermeyeceğin zannediyorlar.

Onların planlarına göre savaş 1916 yılında bitecekti. Çanakkale Zaferi dünya tarihinin seyrini değiştirdi. Rusların yıkılma süreci değişti, İngilizlerin dünyadaki prestiji sarsıldı. İngiltere ve Fransa'da hükümetler düştü.

Çanakkale Zaferi hemen savaşın seyrini hem ülkelerin iktidarlarını seyrini hem de algıyı değiştirdi. Türkler büyük devletlere karşı mücadele edebiliyor. Mazlum milletler bir araya geldiğinde emperyalistlere karşı kazanabiliyor. İşte bu değişim yaşandı. Kurtuluş Savaşı'nın ön sözü yazıldı."