Büyük Marmara depremi ne zaman? İstanbul'da deprem mi oldu, olacak mı?
"İstanbul'da deprem mi olacak?" sorusu gündemi meşgul etmeye devam ediyor. Kahramanmaraş merkezli iki yıkıcı deprem nedeniyle 11 ilde artçı sarsıntılar yaşanmaya devam ediyor. Anlık yaşanan depremler AFAD ve Kandilli Rasathanes tarafından paylaşılıyor. Öte yandan sosyal medyada dolaşan 6 "Mart'ta deprem olabilir!" yönündeki iddilar ise tedirginliğe yol açtı.Peki, Marmara'da deprem olacak mı, ne zaman? İşte, depremler hakkında uzmanlar tarafından yapılan açıklamalar!
- Giriş Tarihi: 16:01 | 08.03.2023
- Güncelleme Tarihi: 16:02 | 08.03.2023
Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle ülkemiz yasa boğuldu. 45 binden fazla vatandaşımızın hayatını kaybettiği depremde yüzlerce bina yıkıma uğradı. Yaşanan depremler, İstanbul'da da tedirginliğe yol açtı. Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinde 7.7 ve Elbistan ilçesinde 7.6 büyüklüğündeki depremlerin İstanbul depremini etkileyip etkilemeyeceği merak konusu oluyor. Öte yandan uzmanlar açıklamalar geliyor. Peki, İstanbul'da deprem olacak mı, ne zaman? İşte, konuya dair son dakika gelişmeler...
SOSYAL MEDYADA DEPREM İDDİASI!
Sosyal medyada 6 Mart'taki dolunayın depremi etkileyeceği iddia edildi. Öte yandan deprem kahini olarak bilinen Avusturalyalı gökbilimci Frank Hoogerbeets'in 6 ve 7 Mart'ta deprem olabileceği yönündeki iddiaları ise sosyal medyada sıkça paylaşılmaya başladı.
Ancak uzmanlar kesinlikle depremin önceden tahmin edilemeyeceğini ve dolunay günlerinde deprem olasılığının artacağıyla ilgili de bilimsel bir verinin olmadığının altını çiziyor.
NACİ GÖRÜR'DEN DEPREM AÇIKLAMASI!
Marmara depreminde İstanbul'un Avrupa Yakası'nın daha çok hasar alacağına dikkat çeken Yer bilimci ve Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür, "Marmara fayı kırıldı, kırılacak. Kırılırsa minimum 7.2 büyüklüğünde deprem üretecek. Halbuki yapılan çalışmalar gösteriyor ki, bu fayın güneyinde stres birikimi kuzeyinden çok daha fazla. Marmara'nın güney kısmında" ifadelerini kullandı.
İSTANBUL DEPREMİ NE ZAMAN OLACAK?
İstanbul'da daha büyük bir hasar oluşacağını dile getiren Prof. Dr. Naci Görür "İstanbul'da durum hiç iyi değil. Nasıl 3 gün önce 'Maraş'tan endişe ediyoruz' diye yazdıysam aynı şekilde İstanbul'dan endişe ediyorum.
Bilimsel bütün araştırmalar, İstanbul'da zamanın gelmekte olduğunu gösteriyor. Aşağı yukarı 30 sene içerisinde depremin beklendiği söyleniyordu, 23 senesi geçtiğine göre büyük ölçüde yakınlaşmış demek istiyorum." dedi.
Prof. Dr. Naci Görür sözlerine şu şekilde devam etti;, "Ancak Maraş depremi beklediğimiz Marmara depreminden daha büyük. İstanbul'da en fazla 7.5 bekliyoruz. İstanbul'da daha küçük deprem beklememize rağmen, İstanbul'da hasar Maraş'tan daha fazla olur. Diğer yandan Maraş'ta da hasarın epey fazla olacağını üzülerek tahmin ediyorum, inşallah yanılırım ama açıklanınca göreceğiz"
EN SAĞLAM İLÇELER
Şile
Çekmeköy
Beykoz
Ümraniye
Kadıköy
Ataşehir
Sultanbeyli (Yüksek kesimleri iyi)
Sancaktepe (Yüksek kesimleri iyi)
RİSKLİ İLÇELER
Maltepe
Pendik
Kartal
(Bu ilçelerin sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi.)
ZEMİNİ KÖTÜ OLAN RİSKLİ İLÇELER
Büyükçekmece
Küçükçekmece
Avcılar
Zeytinburnu
Esenler
Bağcılar
Fatih
Beylikdüzü
Bakırköy
Güngören
Esenyurt
BÜYÜK MARMARA DEPREMİ OLACAK MI?
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Üşümezsoy, İstanbul'da riskli ilçeleri tek tek saydı uyarılarda bulundu. Üşümezsoy, "Spekülatif modeller toplumu korkutmasın." ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. Şener Üşümezsoy sözlerine şu şekilde devam etti:
"Özellikle İstanbul halkı, İstanbul'da deprem yok ama Maraş'ta deprem olduğunu vurgulayan yazılar yazdığımız zaman da hep İstanbul konuşuluyordu. İstanbul'da deprem yok İzmir'de risk var dediğimiz zaman orada da hep İstanbul konuşuldu. Maraş'ta söylediğimiz yerde ve stratejisini belirlediğimiz yayınlar halinde söylediğim senaryo aynı senaryo oldu. Amik Ovası'nda girdi ve kuzeye gitti. İshaliye'den doğuya döndü. Oradan Pazarköy'den kadar Pötürge'ye giden bir hat kırıldı.
Malatya Doğanşehir'den gelip Elbistan'ı yıkan güneye inen fay kırılmıştı. Bu fay Türkiye'de yalnız benim 2002'den beri savunduğum bir faydı. Burada yanlış bir hat çizilmişti. Aynı şekilde İstanbul'da aşağı yukarı 20 yıldan beri spekülatif modeller halinde yapılmış çalışmalar var.
Marmara Denizi'nin kuzey kenarındaki çerçeve fayını Kuzey Anadolu Fayı'nı alıp 99'dan sonra burada 2 tane 7'lik deprem olacak ve daha fazlası olacak diye vurguladıkları bir çalışma vardı. Bu tümden çöpe atıldı..
Nasıl bu son deprem Pazarcık'tan Türkoğlu'na oradan Karataş'a giden fayı çöpe attıysa daha sonra bir yabancı uzman geldi Marmara'yı boydan boya kat edecek 7,6'lık, 7,8'lik ve 8,1'lik deprem olacak dediler ama bu depremler için 400 km bir fay lazım ama Marmara 150 km'dir. Bunu söyleyecek kadar cahillerdi. Toplum nedense bu yabancı uzman söyledi diye onu kabul ettiler. Bütün bu yer bilimciler, jeofizikçiler bunu kullandılar. Ama daha evvelden başka birinin modeline bakarak iş yapılıyordu. Ben böyle kesitlerin olmadığını elimdeki verilerle kanıtladım.".