A HABER GALERİ
BTK'dan flaş karar: Instagram'a erişim engeli getirildi: Suçlara karşı adımları yerine getirmediler | Bakan Uraloğlu'ndan açıklama...
Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu, Siyonist İsraill'in sahip olduğu platform Instagram'a erişim engeli getirdi. BTK'nın site bilgileri sorgu sayfası kısmında ilgili karar görüldü. Son günlerde Instagram'ın İsrail vahşetine açık destek çıkarak, şehit Hamas lideri İsmail Haniye paylaşımlarına uyguladığı sansür politikası büyük tepki çekmişti. Konuya ilişkin ilk açıklama Ulaştırma Bakanlığı'ndan gelirken "Değerlerimize saygı istiyoruz. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler" ifadeleri kullanıldı. Bakan Uraloğlu ise Türkiye'nin bir hukuk ülkesi olduğunu vurgulayarak, "Kanunlarımıza uymayan eksiklikleri yerine getirdikleri zaman erişim engelini kaldıracağız" ifadelerini kullandı. İşte detaylar...

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu Siyonist israil'in sahip olduğu platform Instagram'a erişim engeli getirdi.

Sabah'ın haberine göre Son günlerde Siyonist israil'in sahip olduğu platform Instagram'ın bilinçli ve sistematik biçimde uyguladığı 'sansür' politikası büyük tepki çekmişti.

Mark Zuckerberg'in sahibi olduğu Meta platformu (Instagram-Facebook) Hamas lideri İsmail Haniye'nin şehit edilmesinin ardından yapılan paylaşımları bilinçli olarak engellemişti. Instagram, 'tehlikeli' olarak nitelediği Haniye hakkındaki içerikleri tek tek sansürlemişti. Instagram'ın politikası sosyal medyada büyük tepki çekmişti.

"HİÇBİR DENETİME TABİ TUTULMADAN KEYFİ OLARAK SANSÜR UYGULAYABİLİYORLAR"
Meta'nın sansürüne tepki gösteren AK Parti Tanıtım ve Medya Başkan Yardımcısı Ömer Arvas, "Genel konular dışında dijital platformlara yönelik bir yasal düzenlemenin getirilmesi zorunluluk haline geldi. Sonucu nereye varacaksa varsın bir insanlık ayıbı haline gelen bu mecralara en ağır yaptırımlar uygulanmalıdır. Unutmamalıyız ki yarın bir gün bizlerin başına gelebilecek olaylarda da dünyaya karşı ülkemizin sesini kısıp terör örgütlerinin sesini yükseltebilmek halen mecraların inisiyatifinde. Hali hazırda yaşadığımız çokça örnek de mevcut." değerlendirmesini yapmıştı.

Arvas, "İsmail Haniye'nin terörist İsrail tarafından suikastle şehit edilmesine yönelik dijital mecralardaki tepkiye sansür uygulanıyor. İsrail ve terör örgütleri lehine yıllardır bu sansürleri uygulayan Meta (Facebook, Instagram) bu vahşette de aktif görev alıyor. Bu mecraların tamamı insanların düşüncelerini özgürce ifade edebilmeleri amacıyla ortaya çıkmıştı fakat geldiğimiz noktada terör devletleri, terör örgütleri ve gayri ahlaki yapılarla stratejik ortaklık yürütüyor, hiçbir denetime tabi tutulmadan keyfi olarak sansür uygulayabiliyorlar." demişti.

THREADS DE HAKİM DURUMUNU KÖTÜYE KULLANMIŞTI
Nisan ayında da; Meta şirketinin X'e (Twitter) rakip olarak piyasaya sürdüğü Instagram'a bağlı Threads uygulaması, Rekabet Kurumunun kararı sonrası Türkiye'de erişime kapanmıştı.

Rekabet Kurulu, Meta'nın Threads ve Instagram uygulamalarını bağlayarak hakim durumu kötüye kullandığı vurgusunu yapmıştı.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Ömer Fatih Sayan yaptığı paylaşımda "Batılı ülkeler söz konusu olduğunda, sosyal medya platformlarının Katalog Suçlar başta olmak üzere birçok konuda hızlıca tedbir aldıklarını görüyoruz. Biz de baştan beri aynı hassasiyeti ve adil duruşu talep ediyoruz. Bu platformlar, kurallarına uydukları ülkelerde sundukları güvenli, temiz ve adil içerik mekanizmasının Türkiye'de de geçerli olmasını istiyoruz. Sağlayıcıların uyguladığı bu çifte standart, tüm dünya için ortak bir sorun. Şöyle bir hatırlayalım; gelin ülkemizde temsilcilikler açın, insanımızın hak ihlallerinin önüne geçelim dedik. Gelmek istemediler. Kendilerine bildirilen suçlara karşı gereken adımları yerine getirmediler. Birlikte daha temiz bir internet inşa edelim, milletimiz muhatap bulsun dedik, bir takım sanal ofislerle göstermelik işler yaptılar. Yaptığımız kanun değişiklikleri ile tüm bu arkadan dolanmaların önüne geçtik. Görüyoruz ki aynı anlayışı hala sürdürmeye çalışıyorlar. "Bildiğimi okurum, istediğimi yayınlarım, istediğimi yayınlamam" diyorlar. Biz bunu kabul etmedik, etmeyeceğiz. Değerlerimize saygı duyan, dezenformasyonsuz, daha temiz ve güvenli bir sosyal medya tesis etmek için ne gerekiyorsa yapacağız." dedi.

Uraloğlu, Siyonist israil'in sahip olduğu platform Instagram'a erişim engeli getirilmesine dair açıklamalarda bulunarak, kaynakları ülke dışında olan ancak Türkiye'de temsilcileri olan platformların uyması gereken bir mevzuat olduğunu vurguladı. Uraloğlu, "Uyarılara rağmen dikkate almadıkları katalog suçları dediğimiz bir çerçevemiz var, kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı alamadık. Bunun için erişim engeli getirdik. Kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman bizde bu erişim engelini kaldırmış olacağız." ifadelerini kullandı.

Bakan Uraloğlu, Alanya-Gazipaşa Yolu Gökçebelen Tüneli Şantiyesinde devam eden çalışmalar hakkında da açıklamalarda bulunarak, Antalya ve Mersin arasındaki 483 kilometre uzunluğundaki mesafeyi, 440 kilometreye düşüreceklerini duyurdu.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Alanya-Gazipaşa Yolu Gökçebelen Tüneli Şantiyesi'nde yerinde incelemelerde bulundu. Burada yaptığı basın açıklamasında, birbirine en uzak illerden olan Antalya ve Mersin arasında, halihazırda Karayolları Genel Müdürlüğü sorumluluğunda olan yolun 483 kilometre uzunluğunda olduğunu belirterek, "Biz gerek şu ana kadar yaptığımız çalışmalarla gerekse de içinde bulunduğumuz Gökçebelen Tüneli'nin olduğu bölümü de kapsayacak yapımı devam eden çalışmalarla yolumuzu 440 kilometreye düşürmüş olacağız. 2 gidiş 2 geliş olmak üzere 4 şeritli yolumuzda 440 kilometrenin yaklaşık 404 kilometresini bitirmiş durumdayız. Bunun bir bölümü Mersin bir bölümü de Antalya il sınırları içerisinde kalıyor." dedi.
Bakan Uraloğlu, Gökçebelen Tüneli'nde devam eden çalışmalar hakkında da bilgi vererek, "Tünelimizin sol tüpü 11 bin 89 metre, sağ tüpü de 11 bin metre. Arkadaşlarımız her seviyede çalışmaya devam ediyorlar. Tünellerde 8 aynada çalışıyoruz, toplamda 22 bin 89 metre uzunluğundaki iki tünelde yaklaşık 5 bin 700 metrelik kesimde kazı ve destekleme işlemlerini bitirdik. Böylece, tünelimizin yaklaşık yüzde 26'lık bölümünü gerekli emniyet işlemlerini sağlayarak bitirmiş olduk." İfadelerini kullandı.
Gökçebelen Tüneli'nin bağlantı yollarıyla yaklaşık 12,5 kilometre uzunluğunda olduğunu belirten Uraloğlu, "Yaklaşık 20 kilometrelik bir bölümü bypass ediyor. Burada normal şartlarda 27 dakika süren seyahat, tüneli bitirdiğimizde, yasal hız sınırlarına uyarak, sadece 10 dakikaya inecek ve güvenli bir trafik sağlamış olacağız." Diye konuştu. Uraloğlu, sürenin kısalmasıyla yıllık 575 milyon lira da tasarruf edileceğinin altını çizerek, Akdeniz'in çevre hassasiyetine de vurgu yaparak, "Buradaki karbon salınımından da yaklaşık 9 bin 31 ton tasarruf etmiş olacağız. Çalışmalarımıza hızlı bir şekilde devam ediyoruz. Mevsim şartları herhangi bir olumsuzluk getirmiyor. Dolayısıyla 7 gün 24 saat, 365 gün çalışmaya devam ediyoruz. İnşallah yolumuzu bitirdiğimiz zaman birbirine uzak 2 ilimizi birazcık daha yaklaştırmış olacağız." şeklinde konuştu.

"KANUNUMUZA UYMAYAN TARAFLARI YERİNE GETİRDİKLERİ ZAMAN BİZ DE GEREKLİ İŞLEMİ YAPARAK BU ERİŞİM YASAĞINI KALDIRMIŞ OLACAĞIZ"
Siyonist israil'in sahip olduğu platform Instagram'a getirilen erişim kısıtlaması hakkında gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Uraloğlu, Türkiye'nin bir hukuk ülkesi olduğunu vurguladı. Uraloğlu, "Ülkemizin koyduğu kurallar var, ülkemizin değerleri var hassasiyetleri var bu noktada kaynakları ülkemiz dışında olan ancak ülkemizde de temsilcileri bulunan ki tamamının temsilcisi var. Bazı sosyal medya platformları var biz bunlara bizim istediğimiz uygulanmasını istediğimiz belli kurallar var kanunlar var yönetmelikler var mevzuatlar var.
Zaman zaman bunlara uyulmasında gerekli yaptığımız uyarılara rağmen uyulmasında bazı problemler görüyoruz bu da bizim şu andaki en son bütün uyarılarımıza rağmen dikkate almadıkları katalog suçları dediğimiz bir çerçevemiz var o çerçeve kapsamında kendilerini uyardık ancak gerekli karşılığı bulmadığımız için de bir erişim engeli getirdik. Bu bahsedilen aksaklıkları hassasiyetlerimizi kanunumuza uymayan tarafları yerine getirdikleri zaman biz de gerekli işlemi yaparak bu erişim yasağını kaldırmış olacağız." diye konuştu.

Uraloğlu, hem hukuki kurallar hem de bazı toplumsal hassasiyetlerin dikkate alınmadığı takdirde gerekli müdahalelerin yapıldığını belirterek, "Bu anlamda vatandaşımızın hissiyatını da doğru yönetmeye çalışıyoruz. Türkiye temsilcisi olan şu andaki yetkiliyle beraber arkadaşlarımız görüşme halinde size de aktardığım gibi net bir şekilde hassasiyetlerimiz belli oradaki eksiklikler belli o eksiklikleri giderdikleri an yani diyelim ki 1 saat sonra o engeli kaldırmış olacağız ama burası bir bağımsız bir ülke kanunları kuralları olan bir ülke herkesin de bu kanunlara bu kurallara uymasını istiyoruz net olarak." dedi.