Dolayısıyla benim ricam sürdürülebilir kalkınma için işbirliğidir. Pratik bir deyişle, bu ne anlama gelir? Her ülkenin bir yol haritasına ihtiyacı var. Buradaki hükümetin bir tane çizmesi beni çok heyecanlandırıyor. Ve umarım akademide bizler, ki burası büyük üniversitelerin, büyük bilim adamlarının ve büyük mühendislerin ülkesidir, hükümetle 2053 yol haritasının belirlenmesine yardımcı olmak için yakın bir şekilde çalışacaktır. Bu son derece önemlidir. Oldukça ayrıntılı olması gerekiyor. Çünkü görünmez el diye bir şey yok. Karbonsuzlaştırma ve sıfır atık, burada bir vergi şurada bir fiyat ve ya orada yeni bir sözleşme belirlemekten gelmeyecek. Kamu yatırımı için bir vizyona ve bir plana ihtiyaç var. Altyapı için bir plana ihtiyaç var. Karadeniz bölgesinde büyük çevresel tehditlerle karşı karşıya olan topluluklar için bir plana ihtiyacı var.
Bu nedenle yol haritasının dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. ABD'nin bu konuda bu kadar korkunç olmasının bir başka nedeni de bu. Çünkü ABD'de ideoloji gerçekten piyasanın her şeyi çözdüğünü gösteriyor. Ancak burada ihtiyaç duyulan şey bir plandır. Ve sadece beş yıllık veya on yıllık bir plan değil, yüzyılın ortalarına yönelik bir plan, yani siz 30 yıl belirlediniz. Soruyu cevaplayabilecek 30 yıllık bir çerçeve oluşturmak için bunu kullanın. Örneğin 2053 yılında enerji kaynağımız nerede olacak?
Bu arada, bir yer de Karadeniz. Çünkü Karadeniz bir rüzgar santralidir. Bir sürü rüzgar. Bundan da öte, Karadeniz ve Kuzey Denizi'nin diapol olması gibi harika bir özelliği var. Bu nedenle, Kuzey Denizi'nde rüzgarlı olduğunda, Karadeniz durgun olur. Karadeniz rüzgarlı olduğunda, Kuzey Denizi sessiz olur. Ne demek mi istiyorum? İkisini bağlayın! Yani dengeyi bulun. Bir taraf, gün boyunca veya mevsim boyunca diğerinden rüzgar ve diğerinden elektron çeksin. Kısaca bu bölgesel bir işbirliği olmalıdır. Karadeniz'in kendisinde ilk işbirliği. İster inanın ister inanmayın, Rusya ve Ukrayna'nın arasında geçmeli. Ve Romanya, Bulgaristan, Türkiye, Gürcistan. Sahip olduğunuz bu harika tabanın üstüne koymak için işbirliğine ihtiyacınız var. Şimdiye kadar çok az bir kısmı alındı.
Aynı ülkelerin, yani Karadeniz'in tüm ülkelerinin işbirliğine de ihtiyacınız var, çünkü hepsi Karadeniz'in kirliliğine katkıda bulunuyor. Herkesin karadeniz'e dökülen besinlerle dolu, zehirli maddelerle dolu nehirleri var. Rusya'dan geliyor, Avrupa'dan geliyor, Ukrayna'dan geliyor. Bunun da bir eko sistem olarak Karadeniz'i korumak için işbirliğine ihtiyacı var. Karadeniz ile birlikte tamamen birbirine bağlı olan Doğu Akdeniz olur. Dolayısıyla bu, başka bir bölgesel işbirliği meselesidir. Ancak ayrıntılı bir yol haritası hazırlamak, özel enerji yatırımcılarına rüzgarı destekleyecek, karbon fiyatına sahip olan veya sübvansiyona sahip olacak, vb. sağlamakla kalmayacak, ne kadar güneş enerjisi ne kadar rüzgar enerjisi olacak? Nerede olacak? Gibi sorulara da yanıt vermelidir. Her ayrıntıda değil, ancak kamu yatırımlarının ilerlemesine izin verecek kadar ayrıntılı. Burası mühendislerin ve inşaatçıların da ülkesi, bu yüzden binalar muazzam bir şekilde değişecek, şehirler ulaşımda, binada, atık yönetiminde ve döngüsel ekonomide değişecek. Bu yüzden sadece çevreci değil, aynı zamanda şehir ve iklim olan bir bakanlığınız var. Harika, doğru parçaları bir araya getirmişsiniz çünkü hepsi bir paket halinde bir araya geliyor. Dolayısıyla şehir içi ulaşımdaki değişimde elbette ki elektrikli araçlardan bahsetmiyorum bile. Gemiler, Marmara Denizi'nde veya Boğaz'da kısa mesafe için elektrikli olacak ve daha uzun gemiler için hidrojen üsleri olacak. Ve hidrojen ekonomisi önemli bir rol oynayacak. Demir-Çelik endüstriniz çok önemli bir kısımını hidrojene entegre edecek. Yani çok fazla teknolojik değişim var.
Bunun için üniversite hükümet bağı son derece önemlidir. Ülkeler öğrenimleri, araştırma ve geliştirmeleri ve teknolojik yenilik yapma kapasiteleri sayesinde gelişeceklerdir. Bu da Çin ve Rusya ile dost kalmak, Avrupa Birliği ile dost kalmak ve ABD ile dost kalmak için başka bir neden. Herkesle dost olun. Herkesin elinde bir parçası var. Kimse tek başına bu yapbozu tamamlayamaz. Hiç kimse tüm teknolojiye sahip değil. Tek başına ABD'nin ya da Avrupa ve ABD'nin teknolojinin anahtarı olduğu günleri geride bıraktık. Doğu Asya, kritik bir rol oynayacak olan tüm ileri teknolojilerde en az ABD kadar liderliğe sahiptir. Son olarak değinmek istediğim bir nokta, sadece Karadeniz bölgesindeki liderliğiniz, Avrupa ve Asya'nın mutlak merkezi ve köprüsü olarak liderliğiniz değil, aynı zamanda Doğu Akdeniz ve Ortadoğu'daki liderliğiniz önem taşıyor. Çok sıkıntılı bir bölge. Bir sürü çatışmayla dolu bir bölge. Çoğu tamamen gereksiz, ABD zamanında çok kışkırttı. Ancak halen değişikliğe ihtiyaç duyan bir bölge. Bu ülke için bir başka büyük sorumluluk. Aynı zamanda ülke için de büyük bir ekonomik fırsat çünkü burası büyük bir kapasiteye, büyük altyapı geliştirme kapasitesine, inşaatçılara, girişimcilere, önde gelen akademisyenlere ve üniversitelere sahip bir ülke ve yanı başınızda yardıma ihtiyacı olan koca bir bölge var. Suriye, Irak ya da Ortadoğu'nun diğer bölgeleri çok büyük bir dönüşüm geçirecek ve Türkiye bunda çok büyük bir rol oynayacak.
O halde başladığım nokta ile sonlandırayım. Yönetiminiz için teşekkür ediyorum. Liderliğiniz için teşekkür ediyorum. First Lady, dünyadaki birçok insana ve diğer ülkelere ilham verdiğiniz için teşekkür ediyorum. ve lütfen BM Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı'nda ve aşırı güçlü olan ESPSN Türkiye'de bize güvenin…