A HABER GALERİ
Bekçiler ne kadar kazanıyor? 2020 bekçi maaşı ne kadar? Lise, ön lisans, lisans mezunu bekçi net maaşı!
Bekçi maaşı ne kadar? Son günlerde gündeme gelen bekçi maaşı kaç lira oldu? Lise, ön lisans, lisans mezunu bekçi net maaşları açıklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) tarafından yapılan açıklamaya göre bekçilerin ne kadar kazandığı belli oldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada; çarşı ve mahalle bekçilerinin ne kadar maaş aldığı da açıklığa kavuşmuş oldu. 21 bin 292 çarşı ve mahalle bekçisinin 19 bin 706'sının lise mezunu olduğu biliniyor. Peki, bekçi maaşı ne kadar? İşte detaylar…

Bekçi maaşı ne kadar? Lise, ön lisans, lisans mezunu bekçi maaşı 2020 yılında ne kadar? Bekçiler ne kadar kazanıyor? Bekçi maaşlarının gündeme gelmesinin ardından Emniyet Genel Müdürlüğü (EGM) konuyla ilgili açıklama yaptı. Açıklamada; "Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında, öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise, emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanmaktadır." denildi. Peki, bekçi maaşı ne kadar? İşte, lise, ön lisans ve lisans mezunu bekçi maaşları hakkında merak edilenler…

BEKÇİ MAAŞI NE KADAR?
Emniyet Genel Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan açıklama
Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarının farklı meslek gruplarının maaşları ile karşılaştırıldığı ve değişik yorumlara yer verildiği görülmüştür.
Söz konusu haberlere ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasına gerek duyulmuştur;

Bilindiği üzere kamu görevlilerinin sahip oldukları görev ve yetkileri, sorumlukları ve yükümlülükleri, çalışma koşulları, özlük hakları her meslek grubu için ilgili kanunlarda ayrı ayrı düzenlenmektedir.
Dolayısıyla diğer hususlara bakılmaksızın sadece eğitim durumları ve aldıkları maaş üzerinden kıyaslama yapmanın doğru sonuçlar vermeyeceği aşikardır. Bu yaklaşımla hareket edilirse aynı eğitim seviyesindeki tüm kamu görevlilerine aynı maaşın verilmesi sonucuna ulaşılması gerekmektedir. Oysaki aynı fakülteden mezun olan iki kişinin kamuda farklı pozisyonlarda istihdamı durumunda da özlük hakları bakımından farklılıklar bulunmaktadır.

Çarşı ve mahalle bekçileri; 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi kamu görevlileri olup, emniyet hizmetleri sınıfında, genel kolluk birimlerine yardımcı olmak üzere geceleri görev yapan ve vatandaşlarımızın huzur ve sükünunu sağlayan silahlı kolluk görevlileridir.

Genel kolluk teşkilatı içerisinde yer alan diğer personel ile kıyaslandığında en düşük maaş verilen meslek grubu çarşı ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptıkları görev bakımından yıpratıcı, bir o kadar da onurlu bir mesleği icra etmektedirler. Çarşı ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalışmalarına ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarına karşın çeşitli meslek gruplarına sağlanan fiili hizmet zammından da faydalanamamaktadırlar.

Medyada yer alan maaş hesaplamalarında çarşı ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve iki çocuğu olan personel maaşlarının, diğer meslek gruplarında ise bekar olan personel maaşlarının esas alındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, değişik meslek gruplarına ödenen birtakım ek ödemelerin maaş hesaplamalarına dahil edilmediği görülmektedir.

Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında, öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise, emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanmaktadır.

BEKÇİ MAAŞI NE KADAR?
Bu durumda, göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4.527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4.534 TL'dir.

BEKÇİLERİN YÜZDE 60'I LİSE MEZUNU
Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesinde halen 21.292 Çarşı ve Mahalle Bekçisi görev yapıyor. Bunlardan 2016 yılından bugüne kadar alımı yapılan 19.706'sının; 12.001'i (%60,90) lise, 3.137'si (%15,91) yüksekokul, 3.943'ü (%20) lisans ve 29'u (%0,15) ise yüksek lisans mezunlarından oluşmaktadır.

1) KİMLER BEKÇİ OLABİLİYOR?
Bekçi olmak isteyenlerde, "Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak, en az lise ya da dengi okul mezunu olmak, erkek adaylar için askerlik ile ilişiği olmadığına dair belge almak, başvuru yaptığı il sınırları içerisinde en az bir yıldır ikamet ediyor olmak, memuriyete engel bir hali bulunmamak, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirtilen şartları taşımak" koşulları aranıyor.

2) NASIL SEÇİLİYORLAR?
Bekçilik için başvuranlar yazılı, fiziki yeterlilik ve sözlüden oluşan 3 aşamalı sınavdan geçiriliyor. Adaylar, ön sağlık kontrolünden de geçiriliyor. Milli Eğitim Bakanlığı'nca Türkiye genelinde yapılan yazılı sınavda 100 üzerinden en az 50 puan alanlar başarılı sayılıyor. Yazılı sınavda başarılı olanlar, fiziki yeterlilik sınavına giriyor. Bu sınavda 60 puanın altında alan adaylar başarısız sayılıyor.

Sözlü sınavda ise adayların konu hakkında bilgi düzeyleri, kendisinden istenileni kavraması, özgüveni, ifade yeteneği, beden dilini kullanma becerisi ölçülüyor. Bu sınavda en az 70 puan alanlar başarılı sayılıyor. Adayların başarı sıralamaları ise yazılı sınav puanının yüzde 25'i, fiziki yeterlilik puanının yüzde 25'i ve sözlü sınav puanının yüzde 50'sinden oluşuyor. Son alımda 80 bin aday sporda elenirken, 50 bin mülakatta 8 bin 242 kişi göreve seçildi.

3) NASIL BİR EĞİTİM ALIYORLAR?
Emniyet Genel Müdürlüğü Polis Akademi Başkanlığı'nca 3 ay süreyle verilen eğitimde başarılı olanlar görev yapacakları illere gönderiliyorlar. Bekçilere, "Demokrasi ve insan hakları, devletin idari yapısı, sosyal psikoloji ve toplumsal olaylar, kitle yönetimi, çarşı ve mahalle bekçileri için halkla ilişkiler ve iletişim, trafik güvenliği ve ilk yardım bilgisi, mesleki yazışma, çarşı ve mahalle bekçiliği için mevzuat, silah ve atış bilgisi, çarşı ve mahalle bekçileri için müdahale yöntem ve teknikleri, uygulamalı çarşı ve mahalle bekçiliği ile yanaşık düzen" dersleri veriliyor. Gönderildikleri illerde de göreve başlamadan önce 2 ay süreyle uygulamalı eğitim alıyorlar. Göreve başladıktan sonra da hizmet içi eğitim veriliyor.

4) ÇALIŞMA SAATLERİ NE?
Güneşin batışından doğuşuna kadar olan süre içinde görev yapan bekçilerin haftalık çalışma süreleri 40 saat. Güvenlik veya kamu düzeni ile görevi etkileyen zorunluluk halleri haricinde belirtilen çalışma süresi ve saatleri dışında çalıştırılmıyorlar. Emeklilik yaş hadleri de 60.