Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın işaret ettiği örnek proje görüntülendi! Takozcu zihniyete dönüşüm dersi
Türkiye'de son 20 yılda yapılmak istenen birçok kentsel dönüşüm hamlesi, CHP, İYİ Parti ve HDP'li belediyeler ile Mimarlar ve Şehir Plancıları Odaları öncülüğünde durduruldu. Kentsel dönüşüm karşıtları beklenen Marmara depreminden en çok etkilenecek il olan İstanbul'da yapılan birçok kentsel dönüşüm projesine de takoz olurken, Başkan Recep Tayyip Erdoğan her seferinde kentsel dönüşümün önemine vurgun yaptı. Başkan Erdoğan'ın deprem bölgesinde zemin artı 3 katlı evlere örnek gösterdiği Üsküdar Kirazlıtepe ve Ferah mahallelerindeki kentsel dönüşüm çalışmalarının bu yılın sonunda tamamlanması hedefleniyor. Üsküdar Belediyesi öncülüğünde, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile TOKİ işbirliğinde yapılan Çamlıca Camii ile Ferah ve Kirazlıtepe kentsel dönüşüm alanında mahalle dokusunu merkeze alan, yatay mimarîyle inşa edilen depreme dayanıklı konforlu konutlar yer alıyor.
- Giriş Tarihi: 07:00 | 06.03.2023
- Güncelleme Tarihi: 09:46 | 06.03.2023
Üsküdar Belediyesi'nin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve TOKİ işbirliğiyle Çamlıca Cami ile Ferah ve Kirazlıtepe mahallelerinde başlattığı kentsel dönüşüm Başkan Recep Tayyip Erdoğan tarafından tüm Türkiye'ye örnek gösterildi.
Erdoğan, önceki gün gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Şöyle Çamlıca Cami'nin altındaki o Ferah Mahallesi, Küplüce, oralardaki yaptığımız konutları bir görmenizi isterim. Eğer oralardan bir çekim yaparsanız, bakın bu kısa süre içerisinde bu konutları nasıl yaptığımızı görürsünüz." ifadelerini kullandı.
185 bin 550 metre karelik alanda başlayan ve 504'ü konut 47'si ticari alan olan ilk etabı teslim edilen projenin ikinci ve üçüncü etapları 2023 yılı sonuna kadar teslim edilecek. Başkan Erdoğan'ın tüm Türkiye'ye örnek gösterdiği kentsel dönüşüm alanı ve örnek daireler görüntülendi.
CHP BURAYI DA TIKAMAK İSTEDİ
Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen'in 2014'te göreve gelmesiyle başlayan süreçte Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı ve Üsküdar Belediye Başkanlığı arasında protokol imzalandı.
Protokol kapsamında sahadaki vatandaşlarla görüşme, anlaşma, hak sahipliği tespiti, uzlaşması, binaların yıkımı ve ruhsat süreçleri Üsküdar Belediyesi, sahada yapılacak uygulamalar TOKİ, yapılacak uygulamaların finansal kaynağı bakanlık, alt yapı ve yollar ise İBB tarafından yapılacaktı. İBB yükümlülüklerini yapmayınca alt yapı ve yolları da TOKİ yaptı. CHP'li belediye meclis üyeleri kentsel dönüşümle ilgili dava açarak süreci tıkamak istedi.
YATAY MİMARİ İLE MAHALLE DOKUSU KORUNDU
2018'de başlayan 180 bin 550 metrekarelik alanda başlayan inşaat çalışmaları sonrasında 504'ü konut, 47'si ticari alan olmak üzere 551 bağımsız bölümün teslimi yapıldı.
Kalan yerlerin teslimi ise 2023 sonuna kadar yapılacak. Bölgede toplamda bin 876'sı konut 142'si ticaret 24 derslikli okul, aile sağlığı merkezi, bilgi evi, muhtarlık yapılacak. Binalar, giriş+3 kat şeklinde yapıldı.
Radye temel üzerine inşa edilen daireler 2+1 ve 3+1 şeklinde inşa edildi. Yatay mimarîyle yapılan binaların çevreyle uyumlu estetik bir görünümün olması amaçlandı. Bölgenin kentsel dönüşümünde mahalle dokusu korundu.
"DAVALARA KARŞI YILMADIK, YIKILMADIK"
Bölgedeki dönüşüm çalışmalarıyla ilgili bilgi veren Üsküdar Belediyesi Kentsel Dönüşüm Müdürü, İnşaat Mühendisi Bayram Kaya, "Burası Çamlıca Cami Çevresi Kentsel Dönüşüm Projesi alanı. Aynı zamanda Kirazlıtepe ve Ferah Mahalleleri kentsel dönüşüm projeleri olarak da tabir ediliyor. Toplamda 7 tane parseli içine alan 180 bin 550 metrekarelik bir alanı içeriyor.
Burada mevcutta 566 bina bin 595 bağımsız birimimiz yer almaktaydı. Bunların tahliye/yıkım süreçlerini gerçekleştirip uygulamaya başladık. Bu dönüşüm projesinin temeli 2014'te. Başkanımız Hilmi Türkmen, başkan seçilince Kentsel Dönüşüm Müdürlüğü'nü kurdu. Bu projenin ilk adımı bu oldu. İkinci adım olarak bölgede imar planı revizyonu yapıldı. Mevcuttaki yapılar ruhsatsız ve kaçak binalardı. Mevcut imar planları buranın dönüşümüne müsaade etmeyecek derecede azdı. Başkanımız 2016 yılında burada imar planı revizyonu yaptı. Bunla ilgili dava süreçlerimiz devam ediyor. CHP'li meclis üyelerimiz ile Mimarlar Odası dava açtı. Dava süreçleri devam ediyor. Buna rağmen yılmadık yıkılmadık devam ettik" dedi.
İLK ETAP TESLİM EDİLDİ
Bayram Kaya, "2017'de saha tespit çalışması, hak sahipliği çalışması yaptık. Ocak 2018'de burası riskli alan ilan edildi. Vatandaşlarımızla yaptığımız anlaşmalarla binaları yıktık ve uygulamaya başladık.
Burada toplamda 2 bin 18 bağımsız birim üretilecek. Bin 876'sı konut 142'si ticaret 24 derslikli okul, aile sağlığı merkezi, bilgi evi, muhtarlık yapılacak. 504 konut, 47 ticaret alanı olmak üzere toplam 551 bağımsız bulunan ilk etabın teslimini gerçekleştirdik. İkinci ve üçüncü etabımız ise 2023'ün sonuna kadar tamamlayıp vatandaşlarımıza teslim edeceğiz" diye konuştu.
"VATANDAŞIMIZ ÇOK BEĞENDİ"
Kaya, "Bu alanların vatandaşlarımız tarafından beğenilmesi sonrasında Cumhurbaşkanımızın takdiriyle bu alana ilave olarak 525 bin metrekare alanı daha dönüşüm projemize dahil ettik. Bu alanın tamamında bin 211 bina 5 bin 31 bağımsız birim bulunuyor.
Bu alanın dönüşümünü sağladığımızda 5 bin bağımsız birim üreteceğiz. Bizim gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projelerinin tamamı gönüllülük esasına dayanıyor. Bunlar gönül belediyeciliğinin birer örneğidir. Önce vatandaşın gönlüne, sonra da evine girdik.
Zaman zaman siyasi malzeme yapılmaya çalışıldı. Burayı durduracaklarını söylediler. Buna karşın başkanımız vaktinin yüzde 80'ini buna harcadığını söyleyerek çalışmalarını sürdürdü. Bosna Bulvarı üzerinde rezerv konut alanı ürettik.
Bu alanda 5 blokta 173 konut ürettik. Kentsel dönüşüme giren vatandaşlarımızı yeni binalarını teslim edene kadar burada misafir ediyoruz. Dairesini teslim edince başka vatandaşlarımızı buraya yerleştiriyoruz" ifadelerine yer verdi.
4 KURUM ARASINDA PROTOKOL YAPILDI İBB UYMADI
Buradaki uygulama süreçleri bir protokol kapsamında gerçekleşiyor. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı,(İBB) ve Üsküdar Belediye Başkanlığı arasında imzalanmış bir protokolümüz mevcut bu protokol kapsamında sahadaki vatandaşlarla görüşme, anlaşma, hak sahipliği tespiti, uzlaşması, binaların yıkımı ve ruhsat süreçleri Üsküdar Belediye Başkanlığı'nda.
Sahada yapılacak uygulamalar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'nda. Yapılacak uygulamaların finansal kaynağı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nda ve alt yapı ve yollar ise İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'ndaydı. Geldiğimiz noktada İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı protokol kapsamındaki taahhütlerini yerine getirmedi.
Getirmeyeceğini sözlü olarak ifade etti. Yazılarımıza herhangi bir cevap verilmedi. Bu durumu Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı'na iletmemize istinaden Toplu konut İdaresi Başkanlığı alt yapı çalışmalarını tamamladı.
İŞTE ÖRNEK DAİRELER