A HABER GALERİ
Adalara askeri harekat olur mu? Başkan Erdoğan'ın sert mesajları Yunanistan'da nasıl yankılandı?
Başkan Erdoğan, "Şaka yapmıyorum, aklını başına al" ifadelerini kullanarak Yunanistan'a sert mesajlar verdi. Erdoğan'ın sert uyarıları sonrası Yunanistan'da neler oluyor? Neler konuşuluyor? Yunanistan'ın yeni hamlesi ne olacak? Başkan Erdoğan'ın adalar mesajı Yunanistan'da nasıl yankılandı? Adalara askeri herekat olur mu? Ege'deki Yunan provokasyonu sahada mı, masada mı bitecek? Yunanistan'daki son durumu A Haber muhabiri İlhan Tahsin aktardı. Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Olçar ve A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün canlı yayında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Akgün, "Filmin sonu bellidir. Yunanistan bir kez daha atıp tuttuktan sonra masaya oturmak zorundadır." dedi.

Başkan Erdoğan'ın, "Rusya'ya değil, Türkiye'ye karşı kuruluyor" dediği, Yunanistan'daki ABD üslerinin sayısı 4 yeni üsle 9'a çıktı. ABD, Dedeağaç'a 2021 Temmuz'unda 400 tank ve zırhlı araç sevk etmişti.

Adalarla ilgili ise Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, "Yunanistan 1960'tan beri adaları silahlandırıyor. Gerekli uyarıları yaptık. BM'ye iki mektup gönderdik. Yunanistan, adaların statüsünü bozmuştur, Yunanistan'ın bu adaları silahsızlandırması gerekir. " demişti.

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, uluslararası hukuka aykırı şekilde silahlandırdığı İstanköy, Keçi ve İstanbulya adalarına gitmişti.
Türkiye'nin kara suları içinde bulunan ve silahlandırılması yasak olan Keçi Adası'nda bir kayanın üzerine çizilmiş Yunan bayrağının fotoğrafını paylaştı.

"ŞAKA YAPMIYORUM, SONU FELAKET OLUR"
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın dün Ege'de düzenlenen Efes-2022 Tatbikatı sonrasında yaptığı açıklamalar büyük yankı uyandırdı. Başbakan Erdoğan, "Adaları silahlandırmaktan vazgeçmeye davet ediyorum, şaka yapmıyorum, ciddi konuşuyorum. Onları aklını başına alması konusunda tekrar ikaz ediyoruz. Sonu felaket olur" ifadelerini kullandı.

Yunanistan'ın yeni hamlesi ne olacak? Erdoğan'ın sert uyarıları sonrası Yunanistan'da neler oluyor? Neler konuşuluyor? Adalara askeri herekat olur mu? Ege'deki Yunan provokasyonu sahada mı, masada mı bitecek?
Yunanistan'daki son durumu A Haber muhabiri İlhan Tahsin aktardı. Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Olçar, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

YUNANİSTAN'DA NASIL YANKILANDI?
Yunan halkının yakından takip ettiğini belirten Tahsin, "İki ülke arasında tansiyon bundan sonra daha da yükseleceğe benziyor Yunanistan cephesinden baktığımız zaman. Başkan Erdoğan'ın Efes-200 Tatbikatında kararlığının ortaya koyması, Yunanistan'ın yapmış olduğu tahrikleri dile getirerek ve bunlardan vazgeçmeye çağırması iyi komşuluk ilişkilerine geri dönmeyi ima ederek söylemesi Yunanistan'da değişik algılandı. Yunan basını dünden beri Başkan Erdoğan'ın 'şaka yapmıyorum' cümlesi bütün Yunanistan basınında ulusal basında ve yerel bazda Dedeağaç'tan Girit'e kadar tüm adalar dahil birinci haber olarak verildi." şeklinde konuştu.

AYNI HATAYI YAPMAYIN
Beykent Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Kemal Olçar: Çok büyük ihtimalle Sayın Cumhurbaşkanımızın daha önce ifade ettiği gibi 100 yıl önceki hatayı yapmayın dedi. İngiltere'nin talimatıyla işgale başladılar. 1922 9 Eylül'deki başına gelenleri hepimiz biliyoruz. Bugün de aynı şey roller değişti Yunanistan aynı Yunanistan ama İngiltere'nin yerinde şu anda ABD var.

Tabloda çok net gözüküyor. Onlarca Amerikan garnizonu var. Adalarda silahlandırma çalışmaları devam ediyor.

KOMŞUYLA SAVAŞ OLUR MU?
Böyle bir topyekûn Ukrayna – Rusya gibi bir şey ben açıkçası beklemiyorum. Mutlaka bir gerginlik meselesi olacak tırmanacak belli noktaya gelecek elbette ki havada bir takım oyunlar olabilecek deniz bölgesinde yine ihlaller olacak fakat yine bizi bu gerginlik masaya oturmaya mecbur edecek iki tarafı da. Belki bir moderatör eşliğinde buradaki problemler karşılıklı olarak masada çözülecek.

SORUNLAR YUMAĞININ BİR PARÇASI
A Haber Ankara Temsilcisi Murat Akgün: Ege'deki bazı Yunan adalarının silahlandırılması konusu Ege'de Türkiye ile Yunanistan arasındaki bir sorunlar yumağının sadece bir parçası.

YUNANİSTAN'IN ULUSLARARASI HUKUKU TANIMAYAN TAVRI
Konuyu yakından izleyenler aslında Ege'de her gün sorun sıkıntı yaşandığını biliyorlar. Bunun nedeni Yunanistan'ın Ege'de hava sahası, kara suları, münhasır ekonomik bölge, kıta sahanlığı, aidiyeti sorunlu kayalıklar gibi konulardaki uluslararası hukuku tanımayan tavrı.
Yunanistan'ın Ege'deki Türkiye ile ilgili sorunlarının hepsi ve hepsi tek taraflıdır ve uluslararası hukuka aykırıdır.
Orada birden fazla problem var ve bütün bu problemlerde Yunan tarafının tavrı uluslararası hukuka aykırı.

BU ÇABA YENİ DEĞİL
Yunanistan'ın adaları silahlandırma çabaları yeni değil. 1950'li 60'lı yıllardan itibaren başlamıştı. O zaman bu zaman ihlal çabaları devam ediyor. Ama geldiğimiz nokta itibariyle bıçak kemiğe dayandı. Türkiye hala aslında diplomatik açıdan bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu konuda BM'ye 2 tane mektup gönderdi. Mektupların cevabı yok onun yerine Miçotakis'in Yunan adalarına provokatif amaçlı çıkmaları var.

"AB VE ABD'NİN BU TİP GÜCÜ KALMADI"
Bunun cevabı devasa bir Efes-2022 Tatbikatı oldu. Mesajı alması gerekenler gayet net bir şekilde aldılar. Türkiye diplomatik çabalarına devam edecektir ancak burada bir sıkıntı var. ABD ve AB şu ya da bu nedenlerle sürekli Yunan tarafını tutuyorlar. AB'nin üyesidir onun yerinde saf tutalım ABD'ye gelince Türkiye'deki hükümetle olan sıkıntılarından ötürü Türkiye'ye karşı kim varsa onları destekleme noktasına gelmiştir. O zaman şöyle bir durum ortaya çıkıyor. Eskiden ABD Türk ve Yunan krizlerinde son anda devreye giriyor ve tarafları masaya oturmaya çağırıyor ve ikna gücü oluyordu. Ancak artık an itibariyle AB'nin ve ABD'nin de bu tip bir gücü pozisyonu Türk - Yunan ilişkilerinde kalmadı.

SONUÇ VERMEDİĞİ GEÇMİŞTE GÖRÜLDÜ
Ortada yapılması gereken şey şu oturup konuşacaksınız ve sorunları teker teker değil bir bütüncül olarak çözeceksiniz. Ortada bir sorunlar yumağa var. Bir parçayı alıyorsunuz ama yumak hala ortada duruyor.
Yunanistan'ın Ege'deki sorunlarla ilgili hedefi şudur Türkiye'yi Anadolu'ya hapsetmek mümkünse 3-5 kulaç yüzdükten sonra Yunan karasularının başlayacağı bir hayal dünyası yaratmak. Bu hükümet değil geçmiş ve gelecekteki hiçbir Türk hükümeti bunu kabul edemez. Dolayısıyla Yunanistan'ın amacı Türkiye'yi sıkıştırmak, Ege'de Akdeniz'de var olduğu tahmin edilen hatta bilinen artık doğal zenginliklerden sadece kendisinin yararlanması. Bunun için de Mısır ile iş birliği yapılır İsrail ile iş birliği yapılır, Türkiye ile zaman zaman konjonktürel olarak ilişkileri bozulan Arap ülkeleri ile iş birliği yapılır.
Ancak bunların hiçbirinin bir sonuç vermediği geçmişte görüldü.

MASAYA OTURMAK ZORUNDA KALACAK
Aslında biz şu anda Ege'de yine bir filmi, defalarca gördüğümüz bir filmi bir kez daha izliyoruz. Sonucu bellidir. Yeniden Yunanistan masaya oturmak zorunda kalacaktır. Çünkü sorunların çözümü için tek adres masadır. İş ki sabrı fazla zorlamasınlar, daha fazla geri dönülmez noktalara gelmesinler.
Yunanistan'da bir seçim söz konusu mevcut Yunan hükümetinin ekonomik krizi de düşünecek olursak dış politika üzerinden içeride prim toplamaya çalıştığını tahmin ediyorum.
Önümüzdeki haftalar aylar kolay geçmeyecek. Kontrollü gerginlik giderek artabileceği öngörüsünde bulunuyorum. Ancak filmin sonu bellidir. Yunanistan bir kez daha atıp tuttuktan sonra masaya oturmak zorundadır. Öyle olduğunu da hep beraber göreceğiz. Başka türlü bir çözüm yok. Yunanistan Ege'yi Türkiye ile paylaşmak zorundadır. Altıyla üstüyle paylaşmak zorundadır. Ortada gayet net uluslararası anlaşmalar vardır.

TATBİKATLA NE MESAJ VERİLİYOR?
Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Başkanı Gürsel Tokmakoğlu, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;

DOSTA DÜŞMANA MESAJ
Burada bir askerin dahi üzerindeki silahtan kullandığı giysiden tutun da şu anda Akıncı TİHA'nın çok uzaklardan gelip harekat yapabilmesine kadarki bütün bu hususları Türkiye başarılı bir şekilde yapabildiğini gösteriyor. Bunu kime gösteriyor? Seçkin gözlemci denilen safha, özellikle askeri ateşeler davet edilir ki dost ve düşman bağlamında mesajlar verilir.
NATO üyesi olup da güçlü olmanın tarifi.

Yunanistan'ı düşünün karşımızda duruyor. ABD ona silah verecek bakalım o kullanabilecek mi? Orada bir tatbikat yapılsa biz bu gözle bakarız.
Bizim buradaki farkımız bu yıl yapılan tatbikatın farkı biz başkasından bir şey almadan Türkiye Cumhuriyeti Devleti NATO'nun çok güçlü bir askeri unsuru bir savunma paktının içerisinde görevini yapan ülke konumunda.
Türkiye'nin verdiği mesaj NATO üyesi ülkenin çok güçlü bir şekilde burada kendini göstermiş olmasıdır.

TÜRKİYE GÜCÜNÜ UCUNDAN GÖSTERDİ
Terör ve Güvenlik Uzmanı Abdullah Ağar:
Ege'de güç dengesini kendi lehine bozacağını zannediyor. Türkiye ucundan tamamıyla değil hepsi değil bazı gizlileri de var Yunanistan'a elindeki kudret ve kabiliyeti tatbikatta gösterdi. Askerin neler yapabileceğini gösterdi. Bunu planlamak bile son derece zorken TSK bu tatbikatta eyleme dönüştürdü.

YUNANİSTAN 10'DA 1'İNİ YAPAMAZ
Ben buradan Yunanistan'ı böyle bir tatbikatın 10'da 1'ini yapmaya davet ediyorum. Yapabiliyor mu yapamıyor mu bir görelim. Bakın savaştan bahsetmiyorum. Yunanistan ordusu hiç savaşmadı. Bunun tatbikatını bile yapamaz. Türkiye ucundan gösteriyor tamamını göstermiyor. Bunu asker kişiler alacaktır bu mesajı.
Yunanistan ordusunun bunun 10'da 1'ini yapma kabiliyet ve kapasitesi yok.