A HABER GALERİ
TMO fındık alım fiyatları ne kadar? 2022-2023 sezonu Giresun, Levant, Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları kaç TL oldu?
TMO fındık alım fiyatları ne kadar oldu? Fındık üreticilerinin depolama ve finansman ihtiyaçlarının karşılanması ile pazarlama kaynaklı yaşanabilecek sıkıntıların giderilmesi amacıyla TMO kabuklu fındık alım fiyatları belirlendi. Başkan Erdoğan'ın Ordu ziyaretinde açıkladığı fındık fiyatlarının ardından Giresun, Levant ve Sivri kalite fındık fiyatlarının ne kadar olduğu araştırılıyor. Peki, TMO fındık alım fiyatları ne kadar? 2022-2023 sezonu Giresun, Levant, Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları kaç TL oldu? İşte cevaplar...

TMO fındık alım fiyatları ne kadar oldu? Giresun, Levant, Sivri kalite fındık fiyatlarının kaç TL olduğu merak ediliyor. Ağustos ayının ikinci haftası başlaması beklenen fındık hasadı öncesinde gözler fındık fiyatlarına çevrilmişti. Başkan Erdoğan, 2022-2023 sezonu fındık fiyatları konusunda merak edilenleri açıkladı. Peki, TMO fındık alım fiyatları ne kadar? 2022-2023 sezonu Giresun, Levant, Sivri kalite kabuklu fındık fiyatları kaç TL oldu? Ayrıntılar haberimizde...

TMO FINDIK ALIM FİYATLARI NE KADAR?
2022-2023 sezonu TMO fındık alım fiyatları şu şekilde:
Giresun kalite: 53,00 TL/Kg
Levant kalite: 52,00 TL/Kg
Sivri kalite: 51,00 TL/Kg
Ayrıca yüksek randımanlı fındığa geçmiş yıllarda olduğu gibi randıman farkı ilave edilecek.

FINDIK ALIMLARI NE ZAMAN BAŞLAYACAK?
TMO tarafından kabuklu fındık alımları 22 Ağustos'ta başlayacak. Fındık alımları, önceki yıllarda olduğu gibi randevulu yapılacak. Üreticiler 15 Ağustos'tan itibaren TMO iş yerleri ile www.tmo.gov.tr adresi üzerinden randevularını alabilecek.

DÜZCE'DE FINDIK HASADI TARİHİ BELLİ OLDU
Türkiye'nin fındık üretiminin yüzde 27'sinin gerçekleştirildiği Düzce'de hasat, ilin farklı kesimlerinde 13, 18 ve 24 Ağustos'ta yapılacak.

İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada, arazi çalışmaları sonucunda il genelinde 2022 yılı fındık hasat tarihlerinin belirlendiği bildirildi.
Üreticilerin fındıkta rekolte ve kalite kaybı yaşamamak için erken hasat yapmaması gerektiği aktarılan açıklamada, hasadın sahil kesiminde 13 Ağustos, orta kesimde 18 Ağustos, yüksek kesimlerde ise 24 Ağustos'ta yapılacağı kaydedildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen İl Tarım ve Orman Müdürü Necdet Çiçek, bölgenin yağışlı olması ve buna bağlı olarak da yabancı ot ve dikenlerin bol ve hızlı gelişme göstermesinin, fındık hasadını güçleştirdiğini ve yere düşen fındıkların kaybolmasına neden olduğunu belirterek, üreticilere hasattan 5-10 gün önce fındık bahçelerinde ot temizliği yapmayı önerdi.

Hasat olgunluğa ulaşmadan kalite ve randıman kaybı yaşanacağına işaret eden Çiçek,"Hasat olgunluğuna ulaşmadan toplanan fındıklarda randıman ve kalite kaybı yaşanacağından zamanından önce fındık hasadının yapılmaması önemlidir. Fındık çeşitlerinin hepsi aynı anda hasat olumuna gelmemektedir. Bu nedenle çeşitlerin ayrı ayrı ve hasat olumuna geldiğinde toplanması gerekir." ifadelerini kullandı.

Çiçek, fındığın en iyi hasat edilme şeklinin yerden toplanarak alınması olduğunu, yerden toplanan fındığın randıman ve kalitesinin iyi olacağını anlatarak, bir sonraki yılın mahsulünü oluşturacak tomurcukların da zarar görmeden ağaçta kalacağını kaydetti.

VERİM KAYBINI ÖNLEMEK İÇİN FINDIĞI "YERDEN TOPLAYIN" ÖNERİSİ
Gelecek sezon fındıkta verim ve kalite kaybının önüne geçilmesi için ürünün dalından değil, yere döküldükten sonra toplanması tavsiye ediliyor.
Düzce Üniversitesi Fındık Uygulama ve Araştırma Merkezi (DÜFAM) Müdürü Öğretim Görevlisi Şemsettin Kulaç, fındık sezonunun yaklaşmasıyla üreticilerin ürünü toplama konusunda aceleci davranmaması gerektiğini söyledi.

Tam olgunlaşma döneminde dalından koparılan mahsulün verim kaybına neden olduğunu vurgulayan Kulaç, "Maalesef bazı yörelerde fındığı erken topluyoruz. Haklı gerekçeleri de var. Yere döküldüğü zaman yerde bulma şansları yok. Yağmur yağdığı zaman derelere karışıp gidebiliyor. Eğimli araziler var, altını da temizleme imkanları olmuyor. Bu nedenle erken toplamak zorunda kalıyorlar ama mümkün olduğu kadar fındık olgunlaşıp dökülmeye başladıktan sonra toplasınlar." diye konuştu.

Fındık zürufunun tutulduğunda hafif çekmeyle daldan kopabilecek duruma gelmesi gerektiğini ifade eden Kulaç, "Yoksa zorla kopardığı zaman önümüzdeki yıl sürgünlere de zarar vermiş olur. Fındığın verimini olumsuz yönde etkilemiş olabilirler. Ayrıca, fındıkta da kalitesizlik olur. Yani randıman (verim) düşüklüğü olur. Kalitesi 51-52 gelmez de 49-48 gelir, içi biraz boş olur. Fındık yere dökülsün, döküldükten sonra toplasınlar." ifadelerini kullandı.

"FINDIKTA MAKİNELİ TARIMA GEÇMEMİZ LAZIM"
Kulaç, uzun süre yağmur alan, güneş görmeyen yerlerde fındıkta aflatoksin (küf mantarları tarafından üretilen toksik madde) oluşabileceğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ama özellikle Batı Karadeniz bölgesinde fındık toplama zamanında çok yağmur olmuyor. Bir, iki yağmur çok fazla etkilemez ama tam olgunlaşıp döküldükten sonra randıman da 51-52 olabilir. O bakımdan döküldükten sonra toplatılması taraftarıyım.

Bir de mutlaka artık bizim ülke olarak makineli tarıma geçmemiz lazım. Yani bunun maliyeti çok yüksek. İşçi toplama, bakımı, ot ilacı, ışkın alması, ot biçmesi vs. yevmiyeleri üst üste koyduğumuz zaman belki fındık gelirinin 3'te biriyle 4'te ikisi arasında, yani yarısına yakınını işçi giderlerine, üretim maliyetlerine veriyoruz. Geri kalanla geçimimizi sağlamaya çalışıyoruz."