A HABER GALERİ
Karadeniz gazı bu noktadan karaya çıkacak! Gaz burada yakılacak | A Haber görüntüledi
Başkan Recep Tayyip Erdoğan beklenen müjdeyi "Fatih Sondaj Gemimiz, Çaycuma-1 sondajında denizin 3 bin 23 metre altında 58 milyar metreküplük doğalgaz rezervi keşfetti" diye duyurdu. Başkan Erdoğan Karadeniz'de bugüne kadar keşfedilen doğalgazın uluslararası piyasalardaki karşılığının 1 trilyon doları bulduğunu açıkladı. Erdoğan'ın açıklaması sonrası gözler Filyos'a çevrildi. Karadeniz gazının işleneceği Filyos Limanı'nda çalışmalar devam ediyor. A Haber muhabiri Hakan Süer, Karadeniz gazının karaya çıkarılacağı ilk noktadaydı. İşte haberin detayları...

Başkan Erdoğan'ın dün Kabine Toplantısı sonrası açıkladığı müjdenin ardından A Haber muhabiri Hakan Süer, Filyos'taki çalışmaları yerinde görüntüledi.

A HABER EKİBİ GÖRÜNTÜLEDİ: KARADENİZ GAZI BU BORULARDAN TÜRKİYE'YE DAĞITILACAK
Türkiye'nin dışa bağımlılığına azaltacak, gaz ihtiyacını karşılayacak olan Karadeniz gazının işleneceği Filyos Limanı'nda çalışmalar devam ediyor. A Haber ekibi keşfedilen gazın karaya ilk çıkacağı noktayı görüntüledi.

KARADENİZ GAZI KAÇ KM DERİNLİKTE?
Deniz tabanındaki doğal gaz üretim sistemi, Karadeniz'de Filyos kıyısından kuş uçuşu 155 kilometre uzaklıkta ve yaklaşık 2 bin 200 metre derinlikte inşa edilecek.

KARADENİZ GAZI TURKİYE'YE KAÇ YIL YETER?
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, "Malumunuz Karadeniz'de ülke olarak gurur duyacağımız çalışmalara imza atıyoruz. 540 milyar metreküplük bir doğal gaz rezervi bulduk ve bu gazı 2023'ün ilk çeyreğinde sisteme dahil edeceğiz. Bu gaz rezervi, tüm Türkiye'deki mesken ve konutların hepsinin 30 yıl ihtiyacını karşılayacak büyüklükte." dedi.

KARADENİZ GAZINI KİM ÇIKARIYOR?
Karadeniz'de keşfedilen doğalgazın evlere ulaşması için çalışmalar devam ediyor. Uluslararası deniz altı enerji projelerine mühendislik hizmeti veren Subsea 7 şirketi, doğalgazın kullanıma sunulması için ABD'li Schlumberger şirketiyle ortak çalışma yürütecek.

KARADENİZ GAZI NASIL ÇIKARILACAK?
Gaz, deniz tabanının 2000 metre daha aşağısından çıkartılacak. Yani gazın çakacağım alan, deniz yüzeyinin 4200 metre altında. Karadan 170 km açıktaki kıyıya gazı taşımak için boruların döşenmesinde de aynı anda 30 gemi çalışacak. Bu boru hattı için Karadeniz'in deniz altındaki engebeli arazisi de düzleştirilecek.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK DOĞALGAZ TESİSİ NEREDEDİR?
Enerjisa Bandırma Doğal Gaz Kombine Çevrim Santralı, %59 verimi ile Türkiye'nin en verimli doğalgaz santralı oldu. Bandırma Santralı'nın bu yüksek verimlilik oranı, yılda 50 bin ton daha az karbon salımına yol açarak küresel ısınma tehdidini azaltmaya katkıda bulunacak.
TÜRKİYE KENDİ DOĞALGAZINI NE ZAMAN KULLANACAK?
Türkiye'nin Karadeniz'deki rezervlerden çıkarılan doğal gazı 2023'ün ilk yarısında kullanmayı planladığı belirtildi. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sakarya Gaz Sahası'nda bulunan 540 milyar metreküplük doğal gazın Türkiye'de hanelerin 30 yıllık ihtiyacını karşılamaya yeteceği bilgisini verdi.

FATURALAR DÜŞECEK Mİ?
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. İshak Turan konuyla ilgili şu açıklamada bulundu;
"İlk etapta hemen doğalgaz faturalarının ucuzlamasını beklemek çok rasyonel bir yaklaşım olmaz. Bugün Avrupa'ya baktığınız zaman enerji arz sorunu yaşanmaktadır. Onun için kendi iç üretiminizle tedarik edeceğiniz doğalgaz sizin öncelikle enerji arz sorununuzu giderecek. Zaman içerisinde sonuçta Faz-1'de 4,5 milyar metreküplük doğalgaz üretimi tahmin edilmektedir. Faz-2 ile birlikte bu 15 milyar metreküpe çıkacak. 2025'in sonunda Türkiye'deki konutlarda kullanılan tüm doğalgaz buradaki Filyos Doğalgaz İşleme Tesisleri'nden ana şebekeye aktarılacak. Yani eğer halkımız biraz daha sabırlı olursa 1-2 yıl içerisinde bunların faturalara da yansıdığını görebiliriz."

KARADENİZ GAZI MART 2023'TE EVLERDE
Karadeniz'de keşfedilen 540 milyar metreküp doğal gazın anakaraya bağlanması için çalışmalar hızla sürüyor. Gazın karaya çıkması için son aşamaya gelinirken, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, gazın mart ayında evlerin kullanımına sunulacağını söyledi.

BAŞKAN ERDOĞAN MÜJDEYİ AÇIKLADI
Fatih Sondaj Gemisi Çaycuma'da 58 milyar metreküplük doğal gaz keşfetti. Başkan Erdoğan yaptığı konuşmada Karadeniz'deki doğalgaz rezervinin Fatih Sondaj Gemisi Çaycuma'da 58 milyar metreküplük doğal gaz keşfetti ve 710 milyar metreküpe ulaşıldı.

1 TRİLYON DOLAR DEĞERİNDE GAZ
Başkan Erdoğan yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"Karadenizdeki yeni keşifle birlikte gaz rezervimiz 170 milyar metreküp artarak 710 milyara ulaştı. Gazın değeri 1 trilyon dolardır. Bu Cumhuriyet tarihinin en büyük ekonomik değeridir. Açacağımız yeni tespit kuyularıyla bu rakamın yukarı yönlü revize edilmesini bekliyoruz. Bölgeye komşu jeolojik sahalardaki benzer keşiflere de kapı aralayacaktır. En kısa zamanda yeni sondajlara başlayacağız.

710 MİLYAR METREKÜPE ULAŞTI
Bir diğer müjdeli haberimiz; dünyanın alanında en yetkin ve güvenilir rezerv değerlendirme şirketi sahada açtığımız 13 kuyunun 3 boyutlu mod ellemelerini çıkarttı. Detaylı analiz neticesinde daha önce ilan ettiğimiz 540 milyar metreküp rezervimiz 653 milyar metreküp olarak rezerve edildi. Böylece 170 milyar metreküp artarak toplamda 710 milyar metreküpe ulaştı.

CUMHURİYET TARİHİNİN EN BÜYÜK DEĞERİ
Bugünkü rakamla uluslararası piyasalarda karşılığı 1 trilyon doları bulmaktadır. Onun için 2023 çok önemli. 85 milyon hep birlikte Cumhuriyet tarihinin en büyük değerini ülkemize kazandırmanın gururu ve mutluluğu içindeyiz.

KEŞİF ÇALIŞMALARINA TAM GAZ DEVAM
Akdeniz'deki keşif çalışmalarımıza da ağırlık vereceğiz. Rabbimizin yardımı ve ekranları başında bizi izleyen milletimizin desteği 2023 ve sonrasında sürekli yeni müjdelerle kamuoyunun huzuruna çıkmayı ümit ediyoruz.
7 uluslararası boru hattı, 2 yeraltı doğalgaz depolama tesisimiz enerjide merkez ülke olmak için gereken tüm imkana sahibiz. Türk Akım Trakya'ya gelecek. Oradan da Batı'ya bizden gidecek. Rusya ile işbirliğimizde bu adımı atacağız. Amacımız ülkemizde gazın gazla rekabet edeceği pazar olacaktır."