A HABER GALERİ
GSS borçları silinecek mi? Vergi affı borç yapılandırma başvurusu nasıl yapılır 2023? GSS prim borcu sildirme...
GSS prim borcu sildirme! Borç yapılandırma paketi geçtiğimiz günlerde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Kamu borçlarına yapılandırma getiren "Bazı alacakların yeniden yapılandırılması ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair kanun" Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayınlandı. GSS prim borcu olan yüz binlerce vatandaş, vergi affı kapsamındaki gelişmeleri yakından takip ediyor. Gelir testi yaptırmayan vatandaşlara asgari ücretin yüzde 3'ü tutarında aylık prim borcu birikiyor. Peki, GSS prim borcu yapılandırma başvuruları ne zaman? Kimler muaf olacak? İşte detaylar...

Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma pkaeti Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Düzenlemenin yürürlüğe girmesinin ardından Vergi, prim, idari para cezası, öğrenim kredileri, trafik cezaları yapılandırma başvuru süreci de başlamış olacak. Söz konusu yapılandırma yasasıyla birlikte Genel Sağlık Sigortası prim borcu olanlara farklı kolaylıklar sağlandı. Peki, borç yapılandırma başvuru nasıl yapılır? GSS prim borcu başvurusu nasıl yapılır? İşte, GSS prim borcu sorgulama ekranı!

KİMLERİN PRİM ÖDEMESİ GEREKİYOR?
Sigortalı olarak herhangi bir işte çalışmayan ve hane içinde kişi başına geliri asgari ücretin 3'te 1'inden fazla olanların, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) üzerinden sağlık hizmeti alabilmek için GSS primi ödemesi gerekiyor. Primin tutarı bu yıl için 300,23 lira. Bu ödemeyle aile boyu GSS kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanılıyor.

YAPILANDIRMA YASASINDAN KİMLER YARARLANACAK?
* Geçmişte GSS primini ödemeyenler.
* e-Devlet'ten GSS borcu görünenler.
* 31 Aralık 2022 öncesinden prim borcu birikenler.

KİMLERİN PRİMİ ÖDENİYOR, KİMLER MUAF?
* Herhangi bir işte sigortalı çalışanlar ve memurlar
* SGK kapsamında emekli maaşı alanlar
* Anne, baba ya da eşinden dolayı sigortalı olanlar
* Kendi işyeri olanlar, isteğe bağlı sigorta ödeyenler
* İşsizlik maaşı alanlar
* Kısa çalışma ödeneği alanlar

* İŞKUR kurslarına katılanlar
* Gelir testinde geliri düşük çıkanlar
* 18 yaş altı tüm çocuklar GSS kapsamında
* Gençlerin mezun olduktan sonra 2 yıl boyunca sağlık primlerini devlet karşılıyor. Burada bir yaş sınırı var, Lise mezunlarında 20, üniversite mezunlarında ise 25.

TARİHLER DEĞİŞTİ
Meclis'e sunulan yapılandırma teklifinde GSS prim borcu için son başvuru süresi 31 Temmuz, gelir testi için tanınan süre de 30 Haziran idi. Genel Kurul'daki görüşmeler sırasında her iki tarih de 1 ay uzatıldı.

GSS prim borcunuzun olup olmadığından emin değilseniz mutlaka e-Devlet'ten kontrol edin. Çalışıyor ya da öğrenci iseniz ve borç çıkmışsa gidip Sosyal Güvenlik Kurumu'na gerekli belgeleri sunarak durumu düzelttirebilirsiniz. Ancak gecikmiş borçlar bulunuyorsa, gecikme zamlarını silecek bu fırsatın kaçırılmaması önemli.

TEST AVANTAJI
Yine yapılandırma yasası ile sigortalı bir işte çalışmadığı ya da bakmakla yükümlü olunan kişi olmadığı için GSS tescili yapılarak prim borcu çıkartılan kişiler, daha önce gelir testine girmemişse ve 31 Temmuz'a kadar gelir testi yaptırırsa belirlenecek gelir durumlarına göre tescilleri geriye dönük olarak güncellenecek.

Bağlı bulunulan ilçedeki sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına başvurarak gelir testi yaptıranların eğer hanesindeki kişi başına düşen gelir asgari ücretin 3'te 1'inden yani 3 bin 336 liradan az çıkarsa geriye dönük prim borçları silinecek.

SOSYAL GÜVENLİK KAPSAMINDAKİ HANGİ BORÇLAR YAPILANDIRILABİLECEK?
GSS primleri, sigorta, işsizlik sigortası, sosyal güvenlik destek primi, ödeme imkanı ortadan kalkan isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, iş kazası, meslek hastalıkları gibi nedenlerle işverene rücu edilen alacak yapılandırılabilecek.

Emekli aylıklarından yersiz ödemelerden kaynaklı alacaklarına karşılık sattıkları ürün bedellerinden kesinti yapmak suretiyle Kurum'a ödenmesi gereken prim alacakları da bu kapsamda yer alacak.

Ödeme süresi 31 Aralık 2020 veya önceki bir tarih olduğu halde ödenmeyen sigorta primi, işsizlik sigorta primi, sosyal güvenlik destek primi ve idari para cezası asılları toplanı 500 lirasını aşmayan alacaklarla tutarına bakılmadan bu alacaklara bağlı feri alacaklardan tutarı 10 bin lirayı aşmayanların tahsilinden vazgeçilecek.