A HABER GALERİ
1999 - 2000 - 2008 arası ve 2009 sonrası dikkat! EYT prim - gün çizelgesi çıktı! 43, 44, 45, 46 yaşla emeklilik imkanı gelecek! Staj, çıraklık sigorta
EYT'liler yasanının onaylanmasının ardından başvurularını tamamlayarak maaşlarına kavuşuyor. Eksik süresi olanlar primlerini tamamlayarak dilekçelerini vermek istiyor. İhya ve isteğe bağlı sigorta yetişiyor. Böylece yapılandırma düzenlemesi de pzim kazanımı sağlıyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın emeklilik sistemi ve kadınların emeklilik yaşlarında esneme olabileceği açıklamalarının ardından detaylar merak ediliyor. İşte, konu hakkında son gelişmeler!

EYT düzenlemesi geçtiğimiz aylarda onaylanarak yasalaştı. Düzenlemede yaş şartı aranmazken, prim günü ve yıl şartını tamamlayanlar emeklilik hakkı elde edecek. Ancak prim günü eksiği olanlar emeklilik fırsatından yararlanamadı. Hal böyle olunca eksik prim gününü tamamlamak isteyenler araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. EYT'den yararlanamayanların yardımına borçlanma, ihya ve isteğe bağlı sigorta yetişiyor. Diğer yandan Başkan Erdoğan'ın açıklamaları sonrasında emeklilikte yaş şartının değişip değişmeyeceği merak ediliyor. İşte, konu hakkında son gelişmeler!

Bağkur'lu erkeklerin emekli olmak için çok daha yüksek prim şartı sağlamaları, birçok kişi tarafından haksızlık olarak değerlendiriliyordu. Çalışma Bakanı da daha önce bir esnaf toplantısında bu durumun farkında olduklarını ve üzerinde çalıştıklarını açıklamıştı.

Bağkur ve SSK primleri arasındaki eşitsizlikle ilgili çalışmaların kapsamı genişletiliyor. Yapılan yeni düzenlemeyle, 9000 prim günü şartı 1800 günlük indirimle 7200 güne düşürülerek, Bağkur'lu esnaf ve çalışanların emeklilik süreçleri kısaltılacak. Bu düzenlemeyle birlikte, 5 yıllık bir erken emeklilik avantajı sağlanacak.

Bağkur ve SSK primlerinin eşitlenmesi, sadece şirket ortakları değil, herkesi kapsayacak bir şekilde yapılacak. Böylece, esnafların ve çalışanların emeklilik süreçleri daha adil bir şekilde işleyecek. Ancak bu düzenlemenin ilk etapta, 10 ve altında işçi çalıştıran esnaflar için geçerli olacağı belirtildi.

Yeni düzenlemeyle birlikte, SGK sistemindeki birçok şart da değişecek. Özellikle, son 7 yıllık çalışma sürecinde hangi sigorta kolundan daha fazla prim yatırıldıysa, emeklilik de o sigorta kolundan yapılacak kuralı kaldırılacak. Böylece, prim eşitlemesiyle birlikte, daha adil bir emeklilik süreci işleyecek.

Bu düzenlemenin, EYT yasası kapsamında yer almamasına rağmen, Bağkur'lu erkeklerin yüksek prim şartı nedeniyle yaşadıkları haksızlığın giderilmesi açısından önemli bir adım olduğu düşünülüyor.

Takvim gazetesi yazarı Faruk Erdem ise kamuoyunu bilgilendirdi. Erdem, 9.000 gün prim ödeyen esnafların yanı sıra kadın sigortalıların 7.200 gün prim ödediğini, ancak Bağ-Kur'lu çalışanların 5.600 gün prim ödeyerek emekli olabildiğini belirtti.

Erdem, geçtiğimiz günlerde Ankara Ticaret Odası'nı ziyaret ederek, Bağ-Kur primlerindeki haksızlıkların giderilmesi gerektiğini dile getirdi.

Yapılan çalışmalar sonucunda, 9.000 gün prim ödeyen esnafların 7.200 güne düşürülmesi durumunda, 1.800 gün avantaj sağlanacağını ifade eden Erdem, bu avantajın 5 yıl erken emeklilik hakkı olarak yansıyacağını belirtti.

Başlangıçta, 10 veya daha az çalışanı olan esnaflar için geçerli olacak olan bu uygulamanın, Ankara Ticaret Odası'nın talebi doğrultusunda tüm Bağ-Kur'luları kapsayacak şekilde genişletilebileceği vurgusunu yapan Erdem, 8 Eylül 1999 öncesinde sigortalı olanların ise yaş sınırı olmaksızın erken emeklilik hakkı elde edeceğini söyledi.

Faruk Erdem, yapılan çalışmalar sonucunda Bağ-Kur'luların erken emeklilik hakkı kazanacaklarını belirterek, söz konusu düzenlemelerin tüm Bağ-Kur'luları kapsayacak şekilde genişletilmesi gerektiğini ifade etti.

EYT'liler çalışarak bu süreleri tamamlayabileceği gibi, borçlanma, ihya ve isteğe bağlı sigorta imkanlarını da değerlendirebiliyor.

HANGİ SÜRELER İÇİN BORÇLANMA YAPILABİLİR?
- Kadınların, en çok 3 defaya mahsus olmak üzere, doğumdan sonraki 2 yıl içinde çalışmadıkları süreler,
- Erkeklerin askerlik süreleri (en çok 540 gün),

- Hekimlerin fahri asistanlıkta geçen süreleri,
- Seçim kanunları gereği görevlerinden istifa edenlerin, seçimin yapıldığı tarihi takip eden ay başına kadar açıkta geçirdikleri süreler,

- Kısmı süreli çalışılan aylara ait eksik süreler (25/2/2011'den sonraki),
- 1416 sayılı Kanun uyarınca yurt dışında geçen öğrenim süreleri (18 yaşının tamamlanmasından sonraki dönem)
- Yurt dışında sigortalı çalışarak geçirilen ya da ev kadını olarak geçen süreler.

BORÇLANMA İÇİN NE ÖDENİYOR?
Doğum ve askerlik borçlanması başvurusunda bulunanların her gün için en az 106,75, 1 ay için de 3.202,56 lira ödemesi gerek.
Yurt dışı borçlanmasının tutarı da günlük 150,12, 1 aylık 4.503,60 lira. Borçlanmada tüm süreler değil, ihtiyaç kadarı ödenebiliyor.

GEÇMİŞTE YATIRILMAYAN İSTEĞE BAĞLI ÖDEMELERİ YAPILIP PRİM KAZANILABİLİR Mİ?
2008'den sonraki isteğe bağlı sigorta primlerinin sigortalılık süresinden sayılması için 12 ay içinde yatırılması gerekiyor.
Yatırılmayan primler varsa bunlar yapılandırma kapsamında geriye dönük ödenebiliyor.

Bu ay başvuranlar Mayıs 2022'den, Mayıs'ta başvuru yapanlar ise Haziran 2022'den yıl sonuna kadar olan primlerini ödeyerek kazanabilecek.

PART-TİME ÇALIŞANLAR DA EKSİK PRİMLERİNİ YAPILANDIRMAYLA TAMAMLAYABİLİR Mİ?
Kısmi süreli çalışanlar ay içinde eksik kalan günlerini isteğe bağlı olarak ödeyebiliyor.
Bu kişilerin de 12 aylık süre içinde ödenme imkanı ortadan kalkmış süreler hariç isteğe bağlı sigortalılık sürelerini yapılandırarak eksik günlerini tamamlama imkanı var.