A HABER GALERİ
45-48-50-51 yaşında emeklilik! EYT kapısı yeniden ardına kadar açıldı! 1999-2000-2001-2002 sonrası...
EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca kişi emeklilik hayallerine kavuştu. Kapsam dışında kalanlar ise emeklilik düzenlemesi için atılacak yeni adımları yakından takip ediyor. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yeni emeklilik sistemi için önemli açıklamalarda bulundu. Diğer yandan erken emeklilik ve eksik primlerin tamamlaması hususunda birçok detayde merak ediliyor. Kadınlarda doğum borçlanması, erkeklerde ise askerlik borçlanması ile emeklilik yaşı öne çekilebiliyor. Belirli tarih öncesinde sigortalı olanlarda yaş koşuluda düşmüş oluyor. Peki erken emeklilikten kimler yararlanabilir? İşte tüm detaylar!

EYT düzenlemesi sonrasında milyonlarca kişi emeklilik hakkı kazanırken, kapsam dışında kalanlar için atılacak adımlar merak ediliyor. Eksik prim tamamlamak için bu süreçte formüller için araştırmalar hız kesmeden devam ediyor. Kadınlar ve erkekler için ayrı iki detay ise bu süreçte önplana çıkıyor. Doğum ve askerlik borçlanması ile emeklilik tarihleri öne çekilmiş olacak. İşte, erken emeklilik için tüm gelişmeler!

Meclis'e gelmesi beklenen ilk torba yasa ile memurların taban maaş artışı, emeklilerin refah payı ve seyyanen kademeli zam gibi konular yasalaşacak. Temmuz'un ilk haftasında gelmesi beklenen bu yasa da ayrıca asgari ücrete verilecek 500 TL'lik destek ile ilgili düzenlemenin de yer alması bekleniyor.

5 aylık enflasyon yüzde 15,26 çıkmıştı. 6 aylık enflasyonun ise yüzde 20'ye yakın çıkması bekleniyor. Bunun üzerine konulacak 10-15 puanlık refah payı ile emeklilerin ve memurların artışlarının yüzde 30-35 arasında olmasını bekliyoruz.

Bu düzenlemenin ardından Meclis'e gelmesini beklediğimiz ikinci torba yasada ise Aile Gençlik Bankası, ev kadınlarının sosyal güvencesi, taşerona kadro, 3600 ek gösterge düzenlemesi gibi birçok konunun yer alması bekleniyor.

EYT'LİLER YARARLANIR MI?
Yapılacak indirim, 8 Eylül 1999- 30.04.2008 arası sigortalı olan Bağ- Kur'lularda gün sayısı şartı hem kadın hem erkeklerde 25 yıl yani 9 bin gün olarak belirlenmiş ancak yaş şartı kadınlarda 58 erkeklerde ise 60 şartı ile uygulanmıştır. Yeni düzenleme böylece hem kadınlarda hem erkeklerde prim gün şartını 9000'den 7200'e çekecek.

7200 prim gününü tamamlayanlar sigortalılık başlangıç tarihine göre belirlenen yaşı sağlıyorsa emekli olabilecek. Ancak primi dolsa da yaşı beklemek gerekecek.

Bu arada EYT'liler içinde henüz 9 bin günü doldurmamış Bağ-Kur'lular yasa düzenlemesi kapsamına girerlerse 7200 günleri varsa hemen emekli olabilecekler.

Bu yüzden yasanın kapsamı burada önem kazanıyor. 8 Eylül 1999 öncesini kapsaması ve tüm Bağ-Kur'lular için geçerli olması gerekiyor.

SON 7 YILA BAKILIYOR
Mevcut durumda farklı kurumlarda çalışmış sigortalılar için iki yöntem uygulanıyor. 2008'den önce sigortalı olanların emekli olacağı kurumu son 7 yıllık sigortalılık süresindeki 1261 gün belirliyor. Bu süre içinde hangi kurumdan 3.5 yıl ve fazlası çalışma varsa o kurum seçiliyor.

1 Ekim 2008 sonrasında sigortalı olanlar ise hangi kurumdan daha fazla prim ödemişse o kurumdan emekli olabiliyor. Bu sigortalılar için 3.5 yıla bakılmıyor. Ancak Bağkur ile SSK primlerinin eşitlenmesi söz konusu olduğunda farklı kurumlarda çalışanlar için böyle bir hesaplama yapılması da gerekmeyebilecek.