A HABER GALERİ
EYT fark ödemesi sorgulama e-Devlet 2023 | Maaş farkları gün gün hesaplandı! Kök aylık+Ödenecek maaş! 3.467-3.900-4.116-4.333 TL...
EYT yasası ile emekli olanlara ilk maaşlar yatmaya başladı. Emeklilik işlemlerini tamamlayan vatandaşlar maaş detaylarını öğrenmeye çalışıyor. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alırken SSK ve Bağ-kur emeklilerinin maaşları normal şartlarda ayın 17'sinden itibaren başlıyor. Bu sebeple ilk emekli maaşlarını alacak vatandaşlar ayın 1'i ile maaş aldıkları tarih aralığının fark ödemesi gerçekleştiriliyor. Peki EYT maaş farkları yattı mı, ne zaman yatacak?

EYT maaş farkı nedir sorusunun cevabı araştırılıyor. Nisan itibarıyla emeklilik hakkına kavuşan EYT'liler bu ay içerisinde promosyon, maaş ve fark ödemelerini alacaklar. En düşük emekli maaşı 7.500 olurken hesaplamalara göre maaş farkı eksik yatanlar detayları araştırmaya başladı. Peki maaş farkını almak için ne yapmak lazım, hesap nasıl yapılıyor? Maaş günü nasıl belirleniyor?

Milyonlarca EYT'li emeklilik için gün sayarken işlemleri tamamlananların aylık farkları bankalar vasıtasıyla ödenmeye başlandı.

3 Mart 2023 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanan yeni düzenleme sonrasında milyonlarca EYT'li için emeklilik süreci de başlamış oldu.

ERKEN BAŞVURDUM AMA İŞLEM BİTMEDİ, NEDEN?
Özellikle Nisan ayından itibaren maaşının hesaplanmasını isteyen ve Ramazan bayramı ikramiyesini hak etmek isteyen EYT'liler Mart ayı bitmeden başvurularını gerçekleştirdi. Ağırlıklı olarak başvurular e-devlet üzerinden yapılırken birçok EYT'li de bizzat SGK müdürlüklerine giderek dilekçelerini doldurdu.

Bu noktada başvuru sayısının 1.6 milyonu geçtiği belirtiliyor. Başvurularını yapan EYT'lilerin tüm işlemleri hızla yapılıyor. Ancak işlemlerde önemli kontrollerin de yapılması gerekiyor. Öncelikle yasal düzenlemeye uygun başvuru yapılıp yapılmadığı kontrol ediliyor. Böylece hak sahibi olup olmadığınıza bakılıyor. 8 Eylül 1999 öncesi sigortalı olunması, prim ve yıl şartının tamamlanması burada önemli. Bunlar tamam ise işlemler devam ediyor.

Ardından farklı kurumlarda tescil var mı, borç bulunuyor mu gibi incelemeler yapılıyor. Eğer borç varsa bu bildiriliyor ve borcun ödenmesi bekleniyor. Farklı kurumlarda ve farklı SGK müdürlüklerinde tesciller varsa bunlar için yazışmalar yapılıyor ve bu yazışmaların sonuçlanması bekleniyor.

EMEKLİLİK İŞLEMİM BİTTİ, MAAŞIMI NE ZAMAN ALACAĞIM?
İşlemleri tamamlanan EYT'lilerin emeklilik kararları e-devlet üzerinden bildirilip bir tahsis numarası da belirleniyor. Bu durumdaki EYT'liler durumlarını e-devletteki 'Emeklilik durumu' ve 'Emeklilik aylık bilgisi' kısımlarından kontrol edebiliyor. Tahsis numarası belirlenen EYT'linin hak ettiği maaş hesaplanarak e-devlete yüklenmeye başlandı. Burada ilk olarak EYT'lilerin ay başından maaş alma günlerine kadar olan kısım için bir aylık farkı hesaplanıyor. Bu aylık farkları görmek için e-devletteki "Emekli günlük ödeme' bölümüne girmek gerekiyor.

Burada aylık farkını gören EYT'li başvuru sırasında belirttiği bankanın şubesine giderek bu parayı tahsil edebiliyor. Emekli maaşınız sizin başvurduğunuz aydan sonraki ayın 1'inden itibaren belirleniyor.

Artık tahsis numarasının son rakamına göre maaş gününüz belirlenip ödeme yapılacak. Emeklilerin maaşları başvurdukları aydan sonraki ayın 1'inden itibaren hesaplanıyor. Yani Mart ayında başvuran bir EYT'li için maaş hesabı 1 Nisan'da başlıyor. Ancak emekliler tahsis numarasının son rakamına göre ayın 1'sinden sonraki bir günde maaş alabiliyor. İşte ayın 1'inden itibaren hesaplanan maaşın aylık alma gününe kadar olan kısmı fark olarak belirleniyor.

MAAŞIM 7.500 TL'YE TAMAMLANDI AMA FARK DAHA AZ HESAPLANMIŞ NEDEN?
Sizin emekli maaşınız hesaplandığında eğer taban maaşın altındaysa burada bir seyyanen artış yapılıyor. Yani sizin için belirlenen maaş 7.500 TL olan taban maaşa tamamlanıyor. Ancak tüm hesaplamalar kök maaşınızdan yani maaşınızın tamamlanmadan önceki halinden yapılıyor. Burada 7.500 TL olan taban maaşın altında aylık hesaplananların farkları da bu kök maaştan belirleniyor. Dolayısıyla 7.500 TL'ye tamamlanan maaşların farklarında kök aylık esas alınıyor. Bunu bir örnek ile anlatalım:

KÖK AYLIK: 6500 TL
ÖDENECEK AYLIK: 7500 TL
AYLIK GÜNÜ: Ayın 17'si AYLIK FARKI: 6500/ 30 x 17 = 3.900 TL İKRAMİYE: 2000 TL
TOPLAM ÖDEME: 13.400 TL

KÖK AYLIK: 6500 TL
ÖDENECEK AYLIK: 7500 TL
AYLIK GÜNÜ: Ayın 17'si AYLIK FARKI: 6500/ 30 x 18 = 4.116 TL İKRAMİYE: 2000 TL
TOPLAM ÖDEME: 13.616 TL

Burada kök aylığı 6.500 TL olan bir EYT'li için 16 günlük hesap bu miktar üzerinden yapılıyor. Ancak bu emeklinin 6.500 liralık maaşı taban aylık olan 7.500 TL'ye tamamlanarak ödeniyor. Temmuz ayında yapılacak enflasyon artışı da yine bu 6.500 TL'lik kök aylık üzerinden yapılarak en düşük maaş tamamlanacak.

AYLIK ALMA GÜNÜMÜ NASIL ÖĞRENİRİM?
Eyt'liler maaşlarını tahsis numarasının son rakamına göre belirlenen günde alacak. Bunun için hem SSK hem de Bağ-Kur'lular için farklı günler belirlenmiş durumda. Emekli Sandığı emeklileri ise ayın 1'i ile 3'ü arasında maaşlarını alıyor. Emeklilerin maaş alma günleri şöyle: