A HABER GALERİ
Emeklilikte tarih öne çekilebilir mi? EYT'yi kaçıranlar için erken emeklilik formülü neler? Staj ve çıraklıkta başlangıcına dikkat
Milyonlarca çalışan erken emeklilik ile ilgili formülleri araştırıyor. Peki EYT'yi kaçıranlar için erken emeklilik formülü neler? Emeklilikte tarih öne çekilebilir mi? Ayrıntıları A Haber muhabiri Mehmet Karataş aktardı. Sosyal Güvenlik Uzmanı Murat Bal konu ile ilgili detayları anlattı.
İŞTE ERKEN EMEKLİ OLMANIN FORMÜLÜ
İşte o açıklamalardan satır başları;
Burada askerlik en önemli mevzulardan birisi.
Eğer işe giriş tarihiniz askerlikten sonra ise askerlik süresi kadar borçlandığınızda işe giriş tarihinizi geriye çekebiliyorsunuz hem de günden faydalanabiliyorsunuz.
2001 Şubat öncesinde böyle bir durumu olanlar orada geriye çekmeyi yaparak askerlikten de borçlanarak EYT'ye girenler çok oldu.
Kısmi emeklilik var. 15 yıl 3.600 gün 99 öncesinde kadınlarda 58, erkeklerde 60. Burada da bir yaş düşümü beklenmişti. EYT'ye eşitlenmesi şeklinde ama o düzenleme yapılmadı. Şu anki haliyle bu şekilde.
%60 RAPOR
Tek bir organdan tek bir konudan yüzde 60 ve üzeri raporu olanlar burada faydalanabiliyor.
Engelli raporu ile maluliyet raporunu karıştırmamak lazım. İkisi birbirinden farklı.
Çalışmaya başladıktan sonra iş gücünü kaybedenlerde bu hak var.
Vergi indiriminde de yüzde 40 engelli raporu olanlarda da 15 yıl 3.600 gün – 18 yıl 4.680 güne giden bir süreçte bu haktan faydalanabiliyorlar.
Kadın doğum borçlanması var. Orada da bir çocuk için 720 gün 3 çocuk için de 2.160 güne kadar bir borçlanma hakkı var.
Çok özellikli bir durum var burada. Staj ve çıraklıktan dolayı işe girişlerin yapıldığında kadınlarımız normal şartlarda doğum borçlanması yapabilmek için öncesinde işe girmiş yapmış olmaları gerekiyor.
Ancak staj ve çıraklıktan dolayı işe girenler burada bundan faydalanabiliyorlar. Staj çıraklıktaki bir mağduriyet olarak biliniyor. Bundan dolayı işe girişler kabul edilmiyor ama kadın doğum borçlanmasında bu işe giriş kabul ediliyor.
Burada da kadınlarımızın buna dikkat etmesi gerekiyor. Eğer 4a girişleri staj başlangıç ise ve devamında çocuk doğurdularsa burada da hak sahibi oluyorlar bu mağduriyet onlara yansımıyor.
