A HABER GALERİ
Deprem bölgesinde işten çıkarmalar yasaklandı! Ayrıntılar netleşmeye başladı | İşyeri kapanan sigortalıya aylık 4 bin TL
Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi nedeniyle Olağanüstü Hal ilan edilen illerde istihdamın korunması için seferberlikle birlikte ikinci bir sosyal hamle daha geldi. Salgınla mücadele döneminde olduğu gibi OHAL süresince de işten çıkarma yasağı, nakdi ücret ve kısa çalışma destekleri uygulanacak. İşyeri kapanan sigortalıya bu süre boyunca ayda 4 bin lira ödenecek.

Salgınla mücadele döneminde olduğu gibi OHAL süresince de "işten çıkarma yasağı, nakdi ücret desteği ve kısa çalışma" destekleri uygulanacak.

Depremde işyeri kapanan sigortalıya bu süre boyunca 4 bin 3 lira (günlük 133.44 lira) ödenecek. Bu sürede her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller ve benzeri sebepler dışında feshedilemeyecek.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ UZATILABİLECEK
Sabah Gazetesi'nden Hazal Ateş'in haberine göre Cumhurbaşkanı kararnamesiyle Olağanüstü Hal kapsamında çalışma ve sosyal güvenlik alanında yeni tedbirler devreye alındı.

OHAL süresince depremlerin etkilerinden kaynaklı bölgesel kriz gerekçesiyle işverenler Türkiye İş Kurumu'na kısa çalışma ödeneği başvuru yapabilecekler. Karara göre, deprem felaketinin ardından OHAL kapsamındaki illerde afet nedeniyle yıkılan, acil yıkılacak, ağır veya orta hasarlı olduğu belgelenen işyerlerinde kısa çalışma uygulaması başlayacak.

İŞTEN ÇIKARMA YASAĞI UYGULANACAK
OHAL ilan edilen Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman, Şanlıurfa, Osmaniye, Adana, Gaziantep, Malatya, Diyarbakır, Kilis'te işten çıkarma yasağı uygulanacak. Her türlü iş veya hizmet sözleşmesi, OHAL süresince İş Kanunu kapsamında yer alan ahlak ve iyi niyet kuralları uymayan hallerde, işyerinin kapanması, işin sona ermesi hallerinde feshedilebilecek.

İşyerinin herhangi bir sebeple kapanması veya işin sona ermesi halleri fesih yasağına istisna oluşturacak. Bu yasağa uymayarak çalışanın iş akdini fesheden işveren her ay için bir aylık asgari ücret tutarında ceza verilecek.

NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ DEVREDE
Deprem bölgesinde ayakta kalan, üretime devam edebilen işyerlerinde kısa çalışma ödeneği veya işsizlik ödeneği koşullarını yerine getiremeyen depremzede işçilere nakdi ücret desteği sağlanacak.

Deprem illerinde 6 Şubat itibariyle sigortalı çalışan işçilerden kısa çalışma ödeneği ve işsizlik ödeneği için yeni bir hak sahipliği oluşmayanlara İşsizlik Sigortası Fonu'ndan günlük 133.44 lira nakdi ücret desteği verilecek. Aylık destek tutarı 4 bin 3 lira olacak. Nakdi ücret desteği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilecek.

OHAL ilan edilen illerde bulunan ve/veya buralarda hizmet sunan sağlık hizmeti sunucuları tarafından SGK'ya sunulması gereken, ancak depremlerin etkilerine bağlı olarak temin edilemeyen sağlık giderlerinin ödemesine esas fatura, belge ve ekleri fatura denetiminde aranmayabilecek. Bu illerde bulunan veya buralarda hizmet sunan sağlık hizmet sunucularının fazla ve yersiz ödeme ile sözleşmeden kaynaklanan cezai şart borçları, SGK tarafından OHAL süresince ertelenebilecek.

10 İLDE 1.8 MİLYON SİGORTALI VAR
Depremden etkilenen OHAL kapsamındaki 10 ilde 1.8 milyon sigortalı istihdam ediliyor. Gaziantep, Malatya, Hatay, Kahramanmaraş, Adıyaman'da çok sayıda sanayi tesisi, üretim bölgesi ve hizmet sektöründe yer alan büyük şirketler bulunuyor.

Bu şirketler ve bölgeler de depremde büyük oranda etkilendi. Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi kanunu kapsamındaki yetki tespitlerinin verilmesi, toplu iş sözleşmelerinin yapılması, toplu iş uyuşmazlıklarının çözümü ile grev ve lokavta ilişkin süreler OHAL süresince uzatıldı.

Depremden etkilenen işyerinde işçilere kısa sürede ödeme yapılması için kısa çalışma ödeneği ödemelerinde uygunluk denetimi yapılmayacak. Hasar belgesi gösteren işverene hemen ödeme yapılacak. Kısa çalışma ödeneği son 12 aylık brüt ücretin yüzde 60'ı oranında bağlanırken, ücret ne olursa olsun brüt asgari ücretin yüzde 150'sini geçemiyor.