A HABER GALERİ
Borç Yapılandırma Paketi neleri kapsıyor? BORÇ YAPILANDIRMASI nasıl olacak? Uzman isim detayları A Haber'de anlattı
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı borç yapılandırma paketini açıkladı. Peki borç yapılandırması nasıl olacak? Borçlarını düzenli ödeyenler için farklı bir çalışma yapılıyor mu? Detayları A Haber muhabiri Mert Hacıalioğlu aktardı. Ekonomist Prof. Dr. Abdülkadir Develi, konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası borç yapılandırması ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Başkan Erdoğan, "Vergi daireleri, gümrükler, belediyeler, il özel idareleri gibi kurumlarımızın kamu alacaklarını yeniden yapılandıran bir kanun teklifi hazırlıyoruz. Vatandaşlarımızın vergi borçlarının cezalarını kaldırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Ehliyet cezası olanlara yönelik sevindirici gelişmeyi de açıklayan Başkan Erdoğan, sürücülere af geldiğini bildirerek "Cezalar silinecek ve ehliyet iadesi sağlanacak." şeklinde konuştu.
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati detayları açıkladı. Bakan Nebati, "Borçlar 48 aylık taksitler halinde ödenecek. Peşin ödemede yüzde 10 indirim sağlanacak." şeklinde konuştu.

Peki borç yapılandırma paketi neleri kapsıyor? Ekonomist Prof. Dr. Abdülkadir Develi, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;

Gerçekten önemli bir beklenti vardı toplumun genelinde yapılandırmaya dair olarak. 2020 yılından itibaren dünya çok da normal bir durumdan geçmedi. Pandemi oldu pandemi sonrasında tedarik zincirleri bozuldu enflasyonlar arttı emtia fiyatları arttı Rusya – Ukrayna savaşı, enerji fiyatları derken esasında zor bir 3 yılı biz geride bıraktık.

Geçen yıl çok güzel düzenlemeler yapıldı özellikle çalışma hayatına dair EYT'dir 3600'dür sosyal konut projeleridir bunun devamında da esasında şu an konuştuğumuz yapılandırma önemli bir konu. Çünkü KGF de açıklandı. KGF'de yapılacak olan desteklerden de biz bahsettik zaten. Halihazırda düzenleme açısından çok da önemli bir zaman diliminde bu yapılandırmanın ortaya koyulduğunu söyleyebiliriz.

Kimleri kapsıyor bu? Şirketleri kapsıyor. Vatandaşlarımızı kapsıyor. Kimin devletle bir borç ilişkisi varsa esasında tüm bunu düzenleyecek bir yapılandırmadan bahsetmek mümkün. Geçmişte de buna benzer yapılandırmalar oldu. En son 2020 yılında olmuştu.

Bunu Cumhuriyet tarihinin en büyüğü olarak söylememizin bir nedeni var bu neden de şu çünkü artık büyüyen bir ekonomi var nüfus artıyor dolayısıyla meblağlarda da bir artış söz konusu. Kapsam detay bunu henüz bilmiyoruz ama ilerleyen saatlerde belki günlerde bunu öğreneceğiz, ona baktığımız zaman daha yorumlama olacaktır diye düşünüyorum.

Fakat beklenti vadelerin uzun olması ve oranların taksit güncelleme oranlarının ise yine aynı şekilde düşük olması. Bu şekilde talebin daha yoğun olacağını biz bu noktada varsayabiliyoruz ki böyle bir toplumsal beklenti durumu da söz konusu.

Yani vadenin uzaması ve güncellenen oranın da mümkün olduğu kadar makul tutulması esasında bu yapılandırmaya olacak olan talebi de etkileyen en önemli faktörlerdir.

ÖĞRENİM KREDİSİ BORÇLARI
Öğrenim kredisi borçlarına taksit imkanı konusunda esasında bunların cezaları silinmişti ana para üzerinden tekrar bir taksitlendirme durumu söz konusu burada. Bu da oldukça büyük bir avantaj. Enflasyonist bir süreçteyiz geçen seneki 1 lira ile şu anki 1 lira aynı değil. Geçen seneki 1 lira üzerinden tekrar yapılandırma durumu söz konusu olacak ve esasında avantajlı da bir durum.

TRAFİK CEZA PUANLARI
Ekonominin büyümesi hacmin artmasıyla da beraber trafik yoğunluğunda da bir artış meydana geliyor. Artık duble yollar var otobanların sayısı arttı. Dolayısıyla böyle bir beklenti de oluşmuştu. Çünkü puanlarda ciddi anlamda bir artış söz konusu. Trafik ceza puanlarının silinmesi de zemin oluşturabilecek bir durumdur.