A HABER GALERİ
Bağkur 7200 güne düştü mü? Bağkur prim eşitleme Meclis'ten geçti mi? Erken emeklilik şartları...
"Bağkur 7200 güne düştü mü son dakika?" sorusu gündemdeki yerini koruyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın yaptığı açıklamaya göre, Bağ-Kur kapsamında prim ödeyen vatandaşların erken emeklilik şartlarında önemli bir değişiklik yapılacak. Bu değişiklik, vatandaşlar arasında merakla bekleniyor ve Bağ-Kur erken emeklilik tablosu da bu bağlamda büyük bir önem taşıyor. Peki Bağkur prim eşitleme açıklandı mı, Meclis'ten geçti mi? Bağkur erken emeklilik şartları neler? Bağkur 7200 güne düştü mü?

Bağ-Kur prim gün sayısının düşürülmesine yönelik çalışmalar devam ediyor. Emeklilikte Yaşa Takılanlar (EYT) yasasının çıkmasıyla birlikte, Bağ-Kur'lu vatandaşlar 9000 prim günü şartı nedeniyle bu haktan faydalanamamıştı. Bu konuda bir gelişme yaşanması adına bakanlık tarafından başlatılan çalışmalar neticesinde, Bağ-Kur'lulara 5 yıl öncesinden emekli olma hakkı tanınacak.

BAĞKUR EMEKLİLİK ŞARTLARI NEDİR? YAŞ, PRİM GÜNÜ...
Sosyal güvenlik reformuyla birlikte, 2008 yılında işçi ve memurların emekliliği için gerekli olan ödeme gün sayısı 7,200 (20 yıl) olarak belirlendi. Ancak, Bağ-Kur sigortalıları için bu süre 9,000 gün (25 yıl) olarak tespit edildi. Bu durum, Bağ-Kur'luların daha uzun süre prim ödemek ve daha geç emekli olmak zorunda kalmasına neden oluyor.

SSK ve Bağ-Kur Emeklilik Koşulları Karşılaştırması:
SSK (4A) Kapsamında:
Kadınlar: 58 yaşında, 7200 prim günü tamamlandığında emekli olabilir.
Erkekler: 60 yaşında, 7200 prim günü tamamlandığında emekli olabilir.
Bağ-Kur (4B) Kapsamında:
Kadınlar: 58 yaşında, 9000 prim günü tamamlandığında emekli olabilir.
Erkekler: 60 yaşında, 9000 prim günü tamamlandığında emekli olabilir.

Esnaf Emeklilik Düzenlemesi ve Prim Değişikliği:
Öne Çıkan Değişiklikler:
Prim Düzenlemesi:
Esnafların gelirini artıracak yeni bir prim düzenlemesi yapılacak.
Detaylı düzenleme ile ilgili resmi açıklamalar ve belirlenen yeni prim oranları takip edilmelidir.
Emeklilik Süresi Değişikliği:
Emekli aylığı hesaplamasında, sigortalıların emeklilik tarihinden geriye doğru prim veya kesenek ödenerek geçen 7 yıllık fiili hizmet süresi esas alınıyor.
Bu değişiklikle birlikte esnafların emeklilik süreçlerindeki prim ödeme koşulları ve hakları revize edilebilir.
Son 1261 Gün Kuralı:
Emekliliği belirleyen "son 1261 gün kuralı" değişecek.
Yeni düzenleme ile birlikte esnafların emeklilik hakları ve aylık hesaplamalarında dikkate alınan gün sayısı güncellenebilir.

BAĞKUR 7200 GÜNE DÜŞTÜ MÜ?
Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor.
Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor. Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor.

BAĞKUR 7200 GÜNE DÜŞTÜ MÜ?
Bu kural sadece SSK'lıları değil bütün çalışanları ilgilendiriyor. Son 7 yıllık fiili hizmet süresinin yarısından bir gün fazlası olan 1261 prim ödeme günü hangi statüde geçtiyse o şartlarda emekli olunuyor. Bu süre eşitse en son tabi olunan statüye göre aylık bağlanıyor.

Örneğin sigortalının hem Bağ- Kur hem de SSK ödemesi varsa bu 7 yıllık dönemde en fazla primin yatırıldığı sigorta kolundan aylık bağlanıyor. Primler eşitse de son sigortalılığı hangi statüdense oradan emekli aylığı bağlanıyor.
Esnafın prim yükünün düşmesiyle birlikte bu kural da ortadan kalkmış olacak. Hangi sigorta kolundan olursa olsun 7 bin 200 günü tamamlayan emekli olabilecek. Ayrıca Bağ- Kur'da 5 bin 400 gün olan kısmi emeklilik de SSK'lı çalışanlar için olduğu gibi 4 bin 500 güne inecek.

PRİM EŞİTLEMESİYLE NE ZAMAN EMEKLİ OLUNACAK?
Bağ-Kur prim eşitlemesi ile ilgili düzenlemenin yürürlüğe girmesi durumunda, 9 bin gün prim ödeme şartının 7.200 güne düşmesi, Bağ-Kur'lular için emeklilik sürecini olumlu bir şekilde etkileyecek. Bu değişiklik, Bağ-Kur'luların daha erken emekli olmalarına olanak tanıyacak.

EMEKLİ MAAŞLARI ARTACAK MI? (SSK-BAĞKUR)
SGK'nın Bağ-Kur emekli maaşlarını artırma amacındaki düzenleme, 2000 yılı öncesi Bağ-Kur'luların SSK'ya geçmeleri durumunda emekli aylıklarını yüzde 15-20 oranında artırabilir.
Bu düzenleme, emeklilik şartları ve hak kazanma koşullarında standart bir uygulamayı beraberinde getirecek. Ayrıca, farklı meslek grupları arasında da bir eşitleme sağlanarak SSK ve Bağ-Kur arasındaki prim gün farkının son bulması hedefleniyor. Prim eşitleme işlemleri giriş tarihine göre değişiklik gösterecek.

BAĞKUR EMEKLİLİK HESAPLAMA TABLOSU
Bağ-Kur emeklilik hesaplama tablosu, prim ödeme yıl sayısına ve yaş kriterine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Özellikle 1 Ekim 1999 öncesinde sigortalı olan erkek çalışanlar için aşağıdaki koşullar geçerlidir:
1 Ekim 1999 öncesinde sigortalı olan ve bu tarih itibarıyla prim ödeme yıl sayısı 23 yıldan fazla olan erkek çalışanlar, yaş şartı olmadan 25 yıl ve 9000 gün prim ödemesi yapmaları durumunda emekli olabilirler.
Ancak, bu şartları sağlayamayan kişilerin emekli olabilmeleri için emeklilik tablosundaki diğer şartları da yerine getirmeleri ve 25 yılı tamamlamalarının yanı sıra belirtilen yaş kriterini beklemeleri gerekebilir.

01.06.2002 tarihi itibariyle 25 yıl tamamlamaya kalan süreye göre hangi yaş kriteri şu şekildedir;
– 25 yılın tamamlanmasına 2 yıl veya daha az süre varsa emeklilik yaşı 44
– 25 yılın tamamlanmasına 2 yıldan fazla veya 3 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 45
– 25 yılın tamamlanmasına 3 yıl 6 aydan fazla veya 5 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 46
– 25 yılın tamamlanmasına 5 yıldan fazla veya 6 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 46
– 25 yılın tamamlanmasına 6 yıl 6 aydan fazla veya 8 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 47
– 25 yılın tamamlanmasına 8 yıldan fazla veya 9 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 48

– 25 yılın tamamlanmasına 9 yıl 6 aydan fazla veya 11 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 49
– 25 yılın tamamlanmasına 11 yıldan fazla veya 12 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 50
– 25 yılın tamamlanmasına 12 yıl 6 aydan fazla veya 14 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 51
– 25 yılın tamamlanmasına 14 yıldan fazla veya 15 yıl 6 aydan az süre varsa emeklilik yaşı 52
– 25 yılın tamamlanmasına 15 yıl 6 aydan fazla veya 17 yıldan az süre varsa emeklilik yaşı 53

1999 öncesi işe girmiş 4B kapsamındaki kadınlar: BAĞ-KUR emeklilik hesaplama tablosuna göre;
1 Ekim 1999 öncesinde sigortalı olan ve bu tarih itibarı ile prim ödeme yıl sayıları 18 yıldan fazla olan kadın sigortalılarda yaş şartı bulunmadan 20 yıl ve 7200 gün prim ödemesi yapmaları durumunda emekliye ayrılabilirler.
Daha önce yukarıda belirttiğimiz maddede belirtilen şartı yerine getiremeyen sigortalı kadınların 20 yılı tamamlamaları yanı sıra emeklilik tablosunda belirtilen yaşı tamamlamaları gerekmektedir.