A HABER GALERİ
Bayramda çalışan asgari ücretliye 3683 TL! Kim ne kadar alacak?
Ramazan Bayramı'na 1 haftadan kısa süre kala birçok çalışan bayramda çalışırsa ne kadar mesai ücreti alacağını merak ediyor. Peki bayramda çalışanların mesai ücreti nasıl hesaplanır? Bayramda çalışma zorunlu mu? Çalışanın hakları neler? İşte detaylar...

BAYRAM MESAİSİ HAFTA SONUNA DENK GELİRSE HESAPLAMA NASIL OLUR?
Bayramda çalışanlar normal mesaiden farklı olarak iki katı yevmiye ücreti alırken, hafta sonuna denk gelmesi halinde bayram mesaisi 2.5 kat yevmiye olarak ödenir. 2025 yılı için bir günlük asgari bayram mesaisi ek ücreti 866.85 iken bu ücrete hafta sonuna denk gelen bayram mesaisi için çalışanlara günlük mesai ücretinin 1.5 katı oranında ek ücret ödenmesi gerekecek. Böylece ek ücretle birlikte bayramda hafta sonları çalışanların günlük mesaisi 1.300 TL olacak. Bu bayram arife gününün cumartesiye ve bayramın 1. gününün de pazara denk geldiği dikkate alındığında bu günlerde çalışan bir personele toplam 1.950 TL ödeme yapılacak. Böylece 3.5 günlük Ramazan Bayramı boyunca çalışan bir asgari ücretlinin eline hafta sonu kriteri de dahil toplamda 3 bin 683 TL ek mesai ücreti geçecek.

BAYRAMDA NORMAL MESAİDEN FAZLA ÇALIŞANA AYRICA MESAİ ÜCRETİ ÖDENİR Mİ?
Bayram günü normal mesai saatinden fazla çalışan personele, fazla mesai ücreti de ayrıca ödenir. Fazla mesai ücreti normal bayram mesai ücretinin yüzde 50 fazlası olarak hesaplanır.

BAYRAMDA ÇALIŞMAK ZORUNLU MU?
İş Kanunu'na göre işverenler resmi tatillerde personelini çalışmaya zorlayamaz. Bayramda çalışmak personelin onayına bağlıdır. Ancak yapılan iş sözleşmesinde bayramlarda çalışmaya yönelik ifade yer alıyorsa işverenin talebi üzerine bayram mesaisi zorunlu hale gelebilir. Sözleşmede farklı bir hüküm bulunmuyorsa, bayramda çalışmak ancak çalışanın rızası ile olur.

ARİFE GÜNÜ MESAİSİ NASIL HESAPLANIR?
İş yerlerinde arife günü saat 13:00'te başlar. Mevzuata göre saat 13'00'e kadar çalışma süresi tam günlük mesai olarak değerlendirildiği için çalışanlar normal mesai ücretlerini alırlar. Ancak çalışanlar arife günü öğleden sonra çalışmayı tercih ederse, işverenler ek mesai ücreti ödemek zorunda.

BAYRAM MESAİ ÜCRETİ YERİNE İZİN KULLANDIRILABİLİR Mİ?
İşçi isterse bayram mesai ücretini alır isterse sonradan izin kullanabilir. Bu tamamen işçi ve işveren arasındaki anlaşmaya bağlıdır. Bu durumda bayram mesaisi ödenmez, çalışan tam maaşını alır.

ÜCRETE FAİZ UYGULANABİLİR Mİ?
Bayram mesai ücreti, normal çalışma ücreti ile birlikte ödenir. Eğer bayram mesaisi ödemesi, normal aylık maaşın verildiği tarihte yapılmamışsa, İş Kanunu'nun 34. maddesine göre çalışan gecikme faizi talep edebilir. Bu faiz uygulaması mevduatta uygulanan en yüksek faiz oranı üzerinden yapılır.

ÜCRET KIDEM TAZMİNATINA EKLENİR Mİ?
Bayram tatili ek mesai kapsamına ve dolayısıyla kıdem tazminatına dâhil edilir.

ÜST DÜZEY YÖNETİCİLER BAYRAM MESAİSİ ALABİLİR Mİ?
Üst düzey yöneticiler çalışma gün ve saatlerini kendileri belirledikleri için fazla çalışma yapsalar da mesai ücreti alamıyor. Ancak bu durum bayram tatilini de içeren genel tatil ücreti alacaklarını kapsamıyor. Üst düzey yöneticiler bayram günleri çalıştıklarını ispat etmeleri halinde mesai ücreti alabiliyor.

BAYRAMDA BİR SAAT ÇALIŞAN BİR GÜNLÜK ÜCRET ALIR MI?
İşveren bir çalışanını bayramda bir saat dahi çalıştırırsa, tatil hakkını kullanamadığı için tam günlük ücret alır.

KISMI ZAMANLI ÇALIŞANLARIN BAYRAM MESAİSİ HESABI NASIL YAPILIR?
Kısmi zamanlı çalışanların bir günlük bayram mesaisi tutarı, günlük çalışma saatlerine göre orantılı olarak hesaplanır. Mesela 15 saat çalışan bir personel için bu bedel tam zamanlı bir çalına göre daha az olacak. Ancak yine çalıştığı zamana göre aldığı günlük tutarın iki katı ücret alacak.