A HABER GALERİ
20 Nisan'a sayılı günler kala Filyos'ta hazırlıklar sürüyor! Karadeniz Gazı 20.23'te karaya çıkacak
Zongulda'ta karadan 170 kilometrelik deniz açıklığından getirilecek olan yerli ve milli doğalgazın 20 Nisan günü karaya getirilmesi töreni için Filyos Limanı'ndaki hazırlıklar tüm hızıyla sürüyor. Türkiye'nin 100. yılını kutlaması sebebiyle 2023 yılına atıfta bulunarak törenin saat 20.23'te yapılacağın öğrenildi. Öte yandan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez "Dün gece itibarıyla doğal gaz kuyularının vanasını açarak ana iletim hatlarına gaz basımına başladık. Kuyularla kara arasındaki tesis arasında 170 kilometrelik mesafe var. 30 saatte karada olmasını bekliyoruz. Hedefimiz Perşembe günü karaya çıkarmak" dedi.

Türkiye'nin 2020 yılında Karadeniz açıklarındaki Sakarya Gaz Sahası'nda açtığı Tuna-1 kuyunda keşfedilen 85 milyar metreküplük doğalgaz rezerviyle birlikte başlattığı enerji bağımsızlığı mücadelesi, yerli ve milli gazın 20 Nisan 2023 günü Filyos'tan karaya çıkmasıyla taçlanacak.

2021 yılında Amasra-1 kuyusunda 135 milyar metreküplük rezervin yanı sıra diğer kuyularda da yapılan keşiflerle birlikte Karadeniz'deki toplam gaz rezerv miktarı 710 milyar metreküpe ulaştı.

Karadan 170 kilometrelik deniz açıklığında keşfedilen doğalgaz rezervleri, denizin 2 bin 200 metrelik tabanına kurulan kuyulardan çıkartılarak borular vasıtasıyla Filyos Limanı'nda kurulan doğalgaz işleme tesislerine getirilecek.

53 yardımcı geminin de eşlik ettiği projede ilk etapta çalışmaların sürdüğü kuyulardan çıkartılacak olan yerli ve milli doğalgaz tesislerde işlendikten sonra 36 kilometre mesafeden ulusal ağa aktarılacak.

Türkiye'nin 100. yılını kutladığı 2023 yılında Türkiye Yüzyılı sloganınını duyuran Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; 20 Nisan 2023 günü saat 20.23'te töreni gerçekleştirecek.

Son 3 yıldır Karadeniz'de keşfedilen doğalgaz rezervleri dünyadanın da dikkatini çekti. 500 milyar doları aşan değeriyle büyük yankı uyandıran doğalgazın Mayıs ayı başından itibaren hanelerde kullanılması bekleniyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Karadeniz gazında kuyulardaki vanaların 16 nisan pazar gecesi 24.00 itibariyle açıldığını ifade ederek "Ana iletim hattına gazı basmaya başladık" dedi.

Bakan Dönmez, katıldığı bir televizyon programında 16 nisan pazar gecesi 24.00 itibariyle kuyulardaki vanaların açıldığını ve deniz altındaki ana iletim hattına gazı basmaya başladıklarını açıkladı. Bakan Dönmez, "Arefe günü Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle yıllardır üzerinde büyük bir gayretle çalıştığımız projemizin ilk fazını artık açılışıyla alakalı son günlerini yaşıyoruz. Dün de arkadaşlarla son bir değerlendirme toplantısı yaptık. Dün gece (pazar) 24.00 itibariyle oradaki kuyulardan doğalgaz vanalarını açarak deniz altındaki ana iletim hattına gazı basmaya başladık. Kuyularla karadaki tesisimiz arasında yaklaşık 170 kilometrelik bir mesafe var. 30 saat civarında gazın karada olmasını bekliyoruz. Hedefimiz de perşembe günü inşallah onu karaya çıkartacağız. Ve Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle de açacağız. Tabii Karadeniz Gazı bize çok yeni ufuklar açtı. Herkesi mutlu etti, heyecanlandırdı. İnşallah bundan sonra Karadeniz'deki arama ve araştırma faaliyetlerimizi artarak devam edecek" dedi.

BAYRAMA MUTLU GİRECEĞİZ, ÇİFTE BAYRAM OLACAK
Bakan Dönmez, ilk fazdan 10 milyon metreküp doğalgaz ihtiyacının karşılanacağını ve birinci fazın 2023 yılında tamamlanacağını ardından iki ve üçüncü fazlara geçileceğini aktararak sözlerine şöyle devam etti:
"Bayrama mutlu bir şekilde gireceğiz. Aslında çifte bayram olacak desek yeridir. Kuyuların başındaki vanalar açıldı. İlk fazla on kuyu planlamıştık. Bu yıl içerisinde on kuyuyu inşallah üretime alıyoruz. Ardından da iki yıl içerisinde maksimum üç yıl içerisinde bu kuyu sayısını biz 40'lara kadar çıkartacağız. Ve günlük 40 milyon metreküpe ulaşmış olacağız. İlk fazda 10 milyon metreküp. İkinci faz bitince Türkiye'deki konutların ihtiyaç duyduğu tüm gazı artık Karadeniz gazıyla karşılayabilir hale geleceğiz. Ardından faz üç gelecek. 60 milyon metreküplere kadar çıkmış olacak. O miktarla birlikte hem konutların hem de ülkedeki tüm ticari kuruluşların, hizmet sektörünün, doğal gaz ihtiyacını karşılar hale gelecek. Faz bir 2023, faz iki 2026'a bitecek. Faz üçün 2028 gibi planlıyor arkadaşlar çalışıyorlar. Henüz daha orada takvim netleşmedi. 2028'de inşallah faz üçü bitirmiş oluruz."
"KENDİ GAZIMIZ İTHAL ETTİĞİMİZ GAZA GÖRE ÇOK DAHA EKONOMİK"
Karadeniz Gazı'nın ithal gaza göre çok daha ekonomik olduğunu ve gazın sisteme verilmeye başlamasıyla birlikte bu faydanın devlet ve millet tarafından görüleceğine dikkat çeken Dönmez,
"İlk günden beri yaptığımız tüm hesaplamalar bize şunu gösteriyor. Kendi gazımız ithal ettiğimiz gaza göre çok daha ekonomik. İnşallah sisteme vermeye başladıktan sonra da bu faydayı hem devletimiz hem de insanımız görecek. Fiilen yaşayarak görecek. Biraz sabırlı olalım. Perşembe günü Cumhurbaşkanımızın da bu konuda müjdeleri olacak diye değerlendiriyorum" dedi.