A HABER GALERİ
Yerleştirme hangi puana göre olacak? YKS tercih yerleştirmesi sıralamayla mı puanla mı yapılır? Üniversite tercih takvimi
Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte, üniversite adayları için heyecan verici bir tercih dönemi başladı. Bu yıl, yapay zeka, dijitalleşme ve büyük veri gibi yenilikçi alanlarda sunulan yeni bölümler, adayların dikkatini çekiyor. Tercihlerin sıralama mı yoksa puan bazında mı yapılması gerektiği ve başarı sıralaması uygulamasının 2024'te devam edip etmediği gibi sorular adaylar arasında sıkça gündeme geliyor. İşte tercih sürecinde bilinmesi gereken tüm detaylar...

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (2024-YKS) sonuçlarının açıklanmasıyla birlikte üniversite adayları için heyecan verici tercih süreci başladı. Kılavuza göre, adaylar 25 Temmuz - 2 Ağustos tarihleri arasında tercihlerini yapabilecekler. Adayların ilgi ve yeteneklerine göre, aynı zamanda iş gücü piyasasını göz önünde bulundurarak tercihlerde bulunmaları büyük önem taşıyor. Peki, YKS tercihleri sıralamaya göre mi yoksa puana göre mi yapılmalı? Bu yıl da başarı sıralaması uygulaması devam ediyor mu? İşte tercih sürecine dair detaylar…

YKS tercihleri için geri sayım başladı. Üniversite adayları, hayallerindeki bölümlere yerleşebilmek için tercih listelerini oluşturmaya başladı. Peki bu yılki YKS tercihlerinde dikkat edilmesi gerekenler neler? İşte detaylar:

Sıralama Önem Kazanıyor, Geçen Yılın Verileri Yol Gösterici
YKS tercihlerinde adayların puanlarından ziyade sıralamaları daha büyük önem taşıyor. Uzmanlar, adayların geçen yılın sıralamalarını ve güncel YÖK ATLAS verilerini inceleyerek gerçekçi bir tercih listesi oluşturmaları gerektiği konusunda uyarıyor.

Tercih Listesi Nasıl Oluşturulmalı?
👉Adaylar en fazla 24 tercih yapabilecek.
👉Tercih listesinde ilk sıralarda, "puanım yetmez" endişesi olmadan, en çok istenen programlara yer verilmeli.
👉Kazanılsa bile kesinlikle gidilmek istenmeyen bir program tercih listesine yazılmamalı.
👉Tercih listesindeki programların sıralaması, adayın istek sırasına göre düzenlenmeli ve kontrol edilmeli.

2023 Yılı Başarı Sırası Barajları
Hukuk: EA - 125 bin
Mühendislik: SAY - 300 bin
Mimarlık: SAY - 250 bin
Tıp: SAY - 50 bin
Öğretmenlik: İlgili puan türünde - 300 bin
Eczacılık: SAY - 100 bin
Diş Hekimliği: SAY - 80 bin
Uzmanlar, adaylara tercih sürecinde dikkatli olmaları ve sıralamalarını göz önünde bulundurarak gerçekçi tercihler yapmaları konusunda uyarılarda bulunuyor.