A HABER GALERİ
Özlem Türeci ve Uğur Şahin duyurmuştu! İşte dünyanın gündemindeki yeni aşı planı...
2 yıl önce hayatımıza giren koronavirüse karşı geliştirilen aşılar ile milyonlarca insan hayata tutundu. Dünya pandemiyi geride bırakıp endemiye geçmek için geri sayıma geçmişken aşı planında önemli bir değişikliğe gidiliyor. İşte koronavirüs aşısında yeni dönem...

Dünya yaklaşık 2 yıldır koronavirüsün pençesinde... 2019'un son günlerinde hayatımıza giren Kovid-19 gezegenimizin bir numaralı ortak gündemi olmaya devam ediyor.

Çeyrek milyara yakın insana buluşan Kovid-19, 5 milyondan fazla cana mal oldu. Delta varyantı ile daha bulaşıcı hale gelen virüs dünyanın dört bir yanında can almaya devam ediyor.

Pandemi ile birlikte bilim dünyası neredeyse tüm mesaisini virüsü yenmeye ayırdı. Bu kapsamda virüse karşı elimizdeki en güçlü silah olan pek çok aşı geliştirildi.

EN YETKİLİ İSİM AÇIKLADI
Konu ile ilgili yeni açıklama İngiltere Ulusal Sağlık Servisi'nin (NHS) başkanı Amanda Pritchard'den geldi. Salgın konusunda ülkenin en yetkili isimlerinden birisi olarak gösterilen Pritchard kurumun bu planı hayata geçirmek için hazırlandığını duyurdu.

Pritchard, Sky News'e şunları söyledi: 'Uzun vadede, Kovid-19'un endemik olması muhtemel ve muhtemelen önümüzdeki yıllarda tekrarlanan aşı kampanyalarıyla bunu yönetmek zorunda kalacağız.'

ÖZLEM TÜRECİ VE UĞUR ŞAHİN HAKLI ÇIKTI
İngiltere'nin bu adımı geçtiğimiz günlerde virüsün geleceği ve aşılar ile ilgili konulan Uğur Şahin ve Özlem Türeci'yi haklı çıkardı.

Şahin, 'Güney Afrika beta varyantı üzerine bir çalışma neredeyse tamamlandı ve delta varyantı üzerinde esas olarak veri toplamak için devam eden bir çalışma var' ifadelerini kullanmıştı

'AŞIYI DEĞİŞTİRMEYE GEREK YOK'
Şu anda aşıyı değiştirmeye gerek yok diyen Şahin, 'Yeni aşılar üretebileceğimizi ve halihazırda kullandığımız aşılar kadar güvenli olduklarını göstermek için klinik olarak test edebildiğimizi göstermek istiyoruz' demişti.

EN ETKİLİ AŞI BELLİ OLDU
Öte yandan virüse karşı en etkili aşı belli oldu. ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından finanse edilen çalışma ülkede kullanılan 3 aşı olan Pfizer, Moderna ve Johnson & Johnson (J&J) aşılarını mercek altına aldı.