A HABER GALERİ
İsrail'de 2. virüs paniği! Hızla yayılıyor: Onlarca kişi öldü, yüzlerce kişiye bulaştı | Ülke alarma geçti
Önceki haftalarda 'beyin yiyen amip' nedeniyle 1 kişinin hayatını kaybettiği İsrail'de bu kez 2. virüs baş gösterdi. 2 ayda 700'ü aşkın kişiye bulaşan virüs nedeniyle ülke alarma geçti. Onlarca kişinin hayatını kaybettiği bu virüse ilişkin İsrail Sağlık Bakanlığından açıklama yapıldı. İşte detaylar...

İsrail'de virüs paniği gün geçtikçe daha da artıyor. Önce 'Beyin yiyen amip' ile alarma geçen ülkede bu kez bir başka virüs baş gösterdi

Çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan bu virüs yüzlerce kişiye de bulaştı. Artan vakalar ve ölümler sonrası İsrail Sağlık Bakanlığından bir açıklama geldi.

Sağlık Bakanlığından ülkedeki Batı Nil virüsü vakalarına ilişkin açıklama yazılı açıklama yapıldı. Açıklamaya göre, ülke genelinde şu ana kadar 738 kişide Batı Nil virüsü tespit edildi. Sivrisinek ısırmasıyla bulaşan virüs nedeniyle haziran ayından bu yana 51 kişi hayatını kaybetti.

İSRAİL'DE 'BEYİN YİYEN PANİĞİ'
Önceki haftalarda yerel basında çıkan haberlerde, İsrail'in kuzeyindeki bir su parkında yüzen 2 kişide beyin yiyen amip tespit edildiği belirtilmişti. Bu kişilerden 25 yaşında olduğu belirtilen adamın öldüğü, durumu ağır olan 10 yaşındaki çocuğun ise hastanede tedavisinin sürdüğü ifade edildi.

Sağlık Bakanlığı'nın söz konusu su parkının kapatılması talimatını verdiği kaydedildi. Bakanlığın ayrıca son 2 haftada bu parkı ziyaret eden kişilerden ateş, baş ağrısı veya kusma gibi şikayetleri olan kişilerden sağlık kuruluşlarıyla irtibata geçmelerini istediği aktarıldı. Bunun üzerine 100'den fazla kişinin hastaneye başvurduğu bildirildi.

BATI NİL VİRÜSÜ NEDİR?
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonu, insanlarda nörolojik hastalıklara ve ölümlere neden olabilen, insanlara sıklıkla enfekte sivrisineklerin sokması ile bulaşan viral bir hastalıktır. Hastalığın etkeni Flaviviridae ailesinin Flaviviruscinsinde yer alan bir RNA virüsüdür. Batı Nil Virüsü (BNV)nün yaşam döngüsünde, yabani kuşlar ana konaktır.

Kuşlardan kan emen sivrisinekler, hastalık etkenini insanlara, bazı memelilere (at gibi) ve yabani kuşlara taşırlar.Ancak insanlarda ve atlarda enfeksiyon düşük viremi ile seyrettiğinden bunlar diğer sivrisinekleri enfekte edemez, dolayısı ile kazara döngüye girerler ve son konak olurlar.

BATI NİL VİRÜSÜ NERELERDE GÖRÜLÜR?
BNV ilk olarak 1937 yılında Uganda'da Batı Nil bölgesinde bir kadında izole edilmiştir. Kuşlarda (kargalar ve güvercinler), ilk defa 1953 yılında Nil Deltasında tanımlanmıştır.Hastalığa yönelik insan enfeksiyonları, dünya genelinde birçok ülkede 50 yıldan daha uzun süredir görülmektedir. Hastalık, çoğunlukla Afrika, Avrupa, Orta Doğu, Kuzey Amerika ve Batı Asya'da görülür. 2018 yılında Avrupa Bölgesinde ve komşu ülkelerinde vaka sayılarında artışlar görüldüğü bildirilmektedir.

BATI NİL VİRÜSÜ NERELERDE GÖRÜLÜR?
Hastalığı taşıyan sivrisineklerin başlıca üreme alanlarının ırmak kenarları, havuzlar, kuyular, yağmur suyu ile yerde, kayalıklarda oluşan su birikintileri, bataklıklar, ağaç kovukları, erimiş kar suları, su dolu lastik ve tenekeler gibi her çeşit yapay su birikintileri olduğu bilinir.

BATI NİL VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NEDİR?
Batı Nil Virüsü Enfeksiyonun inkübasyon süresi 3-14 gündür. Hastalık belirtileri olarak ateş, baş ağrısı, halsizlik, kas ağrıları, bulantı, kusma, karın ağrısı ve ishal, cilt döküntüsü, kas titremesi ve kasılmalar, uyku hali, koma görülebilirken nadiren ölüm görülür. Nörolojik hastalık ve ölüm yaşlı hastalarda daha sık görülmektedir.