A HABER GALERİ
Dünyanın kayıp 10 antik kenti!

1. al-Bitra - Ürdün
al-Bitra) Ürdün'ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kenttir.
M.Ö. 400 ile M.S. 106 yılları arasında Nebatiler'e başkentlik yapmıştır. Roma İmparatorluğu tarafından işgal edilene kadar başkent olarak varlığını sürdürmüştür. M.S. 400 yıllarından sonra deprem ve ekonomik sıkıntılardan dolayı kent gözden düşmüş ve zaman içinde unutulmuştur. al-Bitra (Petra)'nın ilk yapın amacı tarihçiler tarafından bulunamamıştı. Ancak yapılan son araştırmalarda al-Bitra (Petra)'nın altında gizli gömülü bir bölüm olduğu ve bu bölümün kral mezarları olduğu araştırmalar sonucunda kesinleşmiştir.

2. Chichen Itza, Meksika
Chichen Itza (ya da okunuşuyla Çiçen İtza), Meksika'nın Yucatan Yarımadası'nda, Valladolid ve Mérida arasında yer alan, Kristof Kolomb öncesi dönemde kurulmuş bir Maya kentidir. Muhtemelen bir dönem Yucatan?ın dini merkezi olmuştur.
Günümüzde Meksika?nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen-Itza?daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m'dir. (10. yy. sonunda yüksekliği 40 m olan Uxmal'daki piramitten daha alçaktır.) 7 Temmuz 2007'de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir. Efsaneye göre kent 10.yy.?da Quetzalcoatl önderliğindeki Toltekler'ce alınmıştır.

3. Derinkuyu Yeraltı Şehri, Türkiye
Tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber, ilçenin eski bir yerleşim birimi olduğu, tarihinin M.Ö. 3000 yıllarına kadar ulaştığı sanılmaktadır. İlçenin eski adı, Malakopi, Melegobi ya da Melegobia' dır. Derinkuyu'nun ilk yerlileri Asur kolonilerine kadar uzanır. İz bırakanlar (dışarıda toprak altında) Romalılar, İlçe içerisinde ise Bizanslılar' dır. Tarih boyunca bu toplum dışarıdan gelenlerle kaynaşmış, ad ve din değiştirerek Kapadokya adını almıştır.
Türkler 1071 Malazgirt Savaşı'ndan sonra gelmeye başlamışlar, ilçenin doğusundaki Çekme, Kızılören, Şemşili, Bölören, Topaleyüp ve Melizlik yaylalarına yerleşerek hayvancılıkla geçimlerini sağlamaya çalışmışlardır. 1830'lu yıllarda Derinkuyu' da yeryüzünde konut olmadığı yaşlılarca söylenmektedir.
Bugünkü adı olan Derinkuyu halkın içme suyunu 60-70 metre derinliğindeki kuyulardan temin etmesinden dolayı verilmiştir. Kapadokya'nın 36 yeraltı şehrinin en büyük yeraltı şehri olan Derinkuyu yer altı şehri 1967 yılında turizme açılmış olup, 8 katlıdır. Derinkuyu Nevşehir'in güneyindedir.

4. Machu Picchu, Peru
Machu Picchu (okunuş: Maçu Piççu veya Maçu Piçu, Quechua: Machu Pikchu), bugüne kadar çok iyi korunarak gelmiş olan bir İnka antik şehridir.7 Temmuz 2007 tarihinde,Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri olarak seçilmiştir.
And Dağları 'nın bir dağının zirvesinde, 2.360 m yükseklikte, Urubamba Vadisi üzerinde kurulmuş olup. Peru'nun Cusco şehrine 88 km mesafededir. Şehir, İnka'lı bir hükümran olan Pachacutec Yupanqui tarafında 1450 yılları civarında inşa ettirilmiştir. İspanyol istilacılar 1532 yılında buraları işgal ederken sık dağlar arasında kalmış bu şehir, istilacılar tarafından fark edilmemiş ve bu sayede zarar görmemiştir.Machu Picchu 200 den fazla, merdiven sistemiyle birbirne bağlı olan taş yapıdan oluşur.Şehrin 3000 basamağı bugün hala gayet iyi durumdadır.
Kuruluş amacı ve anlamı bugüne kadar gelmiş olan tartışma konusudur. Günümüze gelmeyi başarmış bilimsel kanıt içerikli çok fazla ipucu bulunmamasından, sadece tahminler yapılabilmektedir. Bu yüzden o zamanlardaki adı bilinemeyen şehir, ismini bugün yakınlarda olan bir dağ zirvesinden almıştır. Şehrin tarım alanı olarak kullanılan teraslardan oluşan bölümleri, Eski Zirve (Quechua dilinde: Machu Picchu) denen dağın eteklerindedir. Şehrin sonunda ise Genç Zirve (Quechua dilinde: Wayna Picchu) yükselir.

5. Angkor, Cambodia
Şehir 1177 de Çampa krallığının akınlarıyla yıkıldı.Ancak birkaç yıl sonra imparator VII.Jayavarman Çampaları yendi ve yeni bir kent yaptı ve buda dinini benimseyerek büyük tanrı Budaya adanan ve Bayon adı verilen büyük bir tapınak yaptırdı tapınağı çevreleyen 50 kuledin dört tarafında gülümseyen insan figürü vardır. Kent bugün unesco koruması altındadır ve kamboçya ekonomisine büyük desteği vardır.

6. Roma öncesi Kartaca, Tunus
Tunis Muharebesi, (Bagrades Muharebesi olarak da bilinir) Roma Cumhuriyeti ile Kartaca arasında MÖ. 255 yılı bahar aylarında gerçekleşen, Birinci Pön Savaşı'nın bir muharebesidir. Muharebe kesin Kartaca zaferiyle sonuçlanmıştır.

7. Pompeii, İtalya
Pompei İtalya' nin Campania bölgesinde, Napoli ili'ne bağlı, Napoli kenti yakınlarında bulunan modern şehir. 2004 nüfusu 25.751'dir.
Merkez kilisesi, Madonna del Rosario di Pompei'ye adanmış olan kent, son zamanlarda Katolikler için bir hac yeri haline gelmiştir.
Şehir, M.S. 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlaması sonucunda tamamen yok olan antik Roma kenti Pompeii'nin yakınında kuruludur ve daha çok bu antik kent ile ünlüdür.
Yaklaşık aynı yerde kurulu olan antik Pompeii şehri, 24 Ağustos 79 tarihinde Vezüv yanardağının patlaması sonucunda tamamen yok olmuştur. 200 bini aşkın insan hayatnı kaybetmiştir. Bu büyük patlamada ve patlamada çıkan kül ve lav karışımı insanların ve eşyalarının üzerini bir örtü gibi kaplamış ve oksijenle ilişkisini kesmiştir. Bu nedenle kalıntılar günümüze kadar yok olmamış ve Eski Roma kentleri konusunda yeni bilgilere ulaşılmasını sağlamıştır. Kimi insanlar alışverişlerini yaparlarken lavlara yakalanmış, kimileri ise evindeyken hepsi bir anda yok olmuştur.

8. Memphis, Egypt
Arkeologlar, antik Mısır'ın başkenti Memphis'in belediye başkanının 3300 yıllık kayıp mezarını ortaya çıkardı.Belediye başkanı Ptahmes, Firavun 1. Seti ile 2. Ramses dönemlerinde belediye başkanlığının yanı sıra ordu komutanı, saray katibi ve hazinedar olarak görev yapmıştı.
19. yüzyılda yabancı hazine avcılarının bazı dekoratif duvar panolarını sökmelerinden sonra mezarın yeri çöl kumları altında kaybedilmişti. Mezar yeri bu yılın başlarında Kahire'nin güneyindeki Sakkara'da keşfedilmişti.

9. Teotihuacan, Meksika
Teotihuacan (ya da okunuşuyla Teotihuakan) günümüzde Kolomb-öncesi K.Amerika'nın en ünlü kenti olarak kabul edilmektedir. Kimler tarafından kurulduğu ve niçin aniden terkedildiği halen açıklığa kavuşmamış bu kadim metropolun kuruluş tarihi hakkında da farklı görüşler ileri sürülmektedir. Kentten söz eden -hiyeroglifik olmayan- hiçbir metin ve belge bulunmamaktadır.

10. Bagerhat, Bangladeş Camii Şehri
Bangladeş (Bengali: Bangladesh), resmi olarak Bangladeş Halk Cumhuriyeti (Bengali: Gônoprojatontri Bangladesh), Güney Asya'da bir ülkedir. Bangladeş Camii Şehri olarak görülür. Hindistan ile bütün sınırlarda Myanmar'ın küçük bir kısmı hariç sınırdır. Bangladeş in anlamı "Bengal'in ülkesi" olup resmi dili Bengali dir. Nüfusun %88-90 müslüman,resmi dini İslam'dır.Geri kalan kısmı hindu ve budisttir.1971 senesine kadar Pakistan'ın "Doğu Pakistan" adlı eyaleti, daha önceleri de İngilizlerin Kıta Hindi'nde Bengal eyaleti idi. Kuzey-güney arası 625, doğu-batı arası 304 kilometredir.