Borsa haftaya pozitif giriş yaptı! A Haber'de çarpıcı yorum: Küçük yatırımcı için bir fırsat!

Borsa pozitif bir hava ile yeni haftaya girdi. Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 2,18 değer kazanarak 9.241,66 puana çıktı. Ekonomist Üzeyir Doğan, piyasadaki dalgalanmaya yönelik alınan tedbirleri ve son durumu A Haber’de aktardı.
Günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 197,02 puan ve yüzde 2,18 artışla 9.241,66 puana yükseldi.
Borsa İstanbul | Fotoğraf: AA
HAFTAYA POZİTİF GİRİŞ
Toplam işlem hacmi 76,3 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde 2,56, holding endeksi yüzde 2,24 değer kazandı. Sektör endeksleri arasında en fazla kazandıran yüzde 5,1 ile ulaştırma, en çok gerileyen ise yüzde 0,43 ile finansal kiralama faktoring oldu.
Borsa İstanbul | Fotoğraf: AA
BAKAN ŞİMŞEK DUYURMUŞTU: GÖREVİMİZİN BAŞINDAYIZ!
Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, piyasaların sağlıklı işleyişi için gereken tüm adımları atmaya devam edeceklerini belirterek, "Görevimizin başındayız. Asılsız haberlere lütfen itibar etmeyin." ifadelerini kullanmıştı.
"PİYASADA STABİLİTE SAĞLANDI"
Ekonomist Üzeyir Doğan, piyasadaki dalgalanmaya yönelik alınan tedbirleri ve son durumu A Haber'de aktardı.
Piyasalar için ne gibi önlemler alınıyor? Dolar, euro ve altında son durum ne? İşte açıklamalarından satır başları:
Geçen hafta piyasalarda belirsizlik fiyatlamasını görmüştük. Özellikle kur ve faizler tarafından ciddi manada önemler alındı ve stabilite sağlandı.
Borsa tarafında ise geçen hafta tam anlamıyla bir yıkım vardı. Bu haftaya başlarken biraz daha ortamın netleşmesi ile yukarıdan başlangıç yaptık. Muhtemelen bir sis perdesinin dağılması birkaç gün daha sürecektir.
Ekonomist Üzeyir Doğan A Haber'de değerlendirdi
HANGİ ÖNLEMLER ALINDI?
Kurlar tarafında istikrarı sağlayabilmek adına Merkez Bankası borç verme faiz oranını yükseltti ve haftalık fonlamayı kapattı. Böylelikle reel olarak faiz artışı gerçekleştirmiş oldu. Bunun kurlar üzerindeki etkisini gördük. İkincisi doğrudan satış yönünde kamu bankaları üzerinden piyasaya müdahale edildi.
TL likiditesini piyasadan çekme adına 91 gün vadeye kadar likitede bonoları ihracı başladı. Bu da piyasadaki TL'yi çekme açısından önemli bir unsurdu. Bu adımların hepsinin kurlar tarafında bir istikrar getirdiği mümkün.
Ekonomist Üzeyir Doğan A Haber'de değerlendirdi
PİYASA VE BORSA TARAFI
Açığa satış yasaklandı. Öz kaynak oranı dediğimiz uygulama biraz esnetildi ve yatırımcıların pozisyonlarını devam ettirebilmesinin önü açıldı. Bunun gibi gelen düzenlemeler ile bir miktar borsa tarafında destek sağlanmış oldu.
Bir süre daha piyasadaki bu gelgitleri görüyor olacağız. Küçük yatırımcılar uzun vadede bu tarz düşüşleri fırsat görebilir.
