Türkiye’nin rüzgarı için kıyasıya yarışma! 1200 megavatlık kapasiteye 18 kat talep geldi
![Türkiye’nin rüzgarı için kıyasıya yarışma! 1200 megavatlık kapasiteye 18 kat talep geldi](https://iaahbr.tmgrup.com.tr/3ea224/660/310/0/0/864/406?u=https://iahbr.tmgrup.com.tr/2025/01/29/turkiyenin-ruzgari-icin-kiyasiya-yarisma-1200-megavatlik-kapasiteye-18-kat-talep-geldi-1738121680505.jpeg)
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından düzenlenen Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanı (YEKA) yarışması sonucu 1.2 milyar dolarlık yatırımın önü açıldı. Enerji Bakanı Alparslan Bayraktar, yeni YEKA modeli ile gerçekleştirilen yarışmanın Türkiye’nin enerji sektörüne, Türkiye’nin ekonomisine ve büyümesine olan güveni göstermesi açısından önemli olduğuna işaret etti.
Rüzgar enerjisi santrallerine yönelik olarak YEKA RES-2024 Yarışmaları, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda yapıldı. Yarışmalar sonucunda 3 ildeki 5 YEKA'da toplam 1200 megavat gücündeki bağlantı kapasitesinin tahsisi gerçekleştirildi. Canlı olarak yayınlanan yarışmalar sonucunda toplamda 1,2 milyar dolarlık yatırımın önü açıldı. 40 farklı şirketten toplam 100 başvurunun geldiği yarışmayı kazanan şirketler, sözleşme imza tarihinden itibaren ürettikleri elektriği 72 ay süre ile serbest piyasada satabilecek. Daha sonra 20 yıl süreyle üretilen elektrik belirlenen fiyattan iletim sistemine verilecek.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar (AA)
ELEKTRİK İHTİYACI RÜZGAR VE GÜNEŞTEN KARŞILANIYOR
Sabah Gazetesi'nden Barış Şimşek'in haberine göre Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, yaptığı açıklamada yarışmaların Türkiye'nin enerji sektörüne, Türkiye'nin ekonomisine ve büyümesine olan güveni göstermesi açısından fevkalade önemli olduğunu ifade ederek, artan enerji talebini karşılama noktasında yenilenebilir enerjinin önemine değindi.
Bayraktar, Türkiye'deki tüm hane halkının elektrik ihtiyacının rüzgar ve güneş santrallerinden karşılandığını ifade ederek bu santrallerde kullanılan ekipmanların da yerlileştirilmesine büyük önem verdiklerini anlattı. Bayraktar, "Rüzgâr ve güneşte bugün 33 bin megavat olan kurulu gücümüzü 120 bin megavata çıkarmayı hedefliyoruz" dedi.
Türkiye’nin rüzgarı için kıyasıya yarışma (AA)
BÜYÜK REKABET YAŞANDI
Bu amaçla YEKA'da yeni bir modele geçtiklerini kaydeden Bayraktar, "Bu modelde yatırımcıların belli bir taban fiyatta yarışmanın bitirilmesi, ondan sonra hala rekabet varsa YEKDEM'e ödenecek katkı bedelleri üzerinden yarışmanın devamını öngörmüştük. Bu çerçevede yarışmaların büyük bir rekabet içerisinde gerçekleştiğini söyleyebilirim" diye konuştu.
Bayraktar, 1200 megavatlık kapasiteye 40 firmadan 18 kat talep geldiğini aktararak "Megavat başına 120 milyon dolarlık bir katkı payını sözleşmenin imzasına müteakip bir ay içerisinde YEKDEM mekanizmasına, devlete ödeyecekler. Bu ihalenin rekabetçi olmasından dolayı çok büyük bir memnuniyet duyuyoruz. Alan firmalardan beklentimiz bir an önce bu yatırımların hayata geçmesi" dedi.
Türkiye’nin rüzgarı için kıyasıya yarışma (AA)
ELEKTRİK YARI FİYATINA ALINACAK
Yeni YEKA modelinde, ilk 6 yıl boyunca proje devreye girdikten sonra piyasaya satış imkanı bulunduğunu ifade eden Bayraktar, "Ondan sonraki 20 yılda burada oluşan 3.5 dolar/sent kilovat saat bedeliyle elektriğin satışı söz konusu. Dolayısıyla biz 20 yıl boyunca şu andaki piyasa fiyatının neredeyse yarısı fiyatına bu elektriği daha ucuz bir şekilde alacağız ve bu ucuz enerjiyi vatandaşlarımıza yansıtmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Bayraktar, yarışmaya konu RES'lerde 4.5 milyar kilovatsaat elektrik üretileceğini ve 2 milyon hanenin elektrik ihtiyacının buralardan karşılayacağını kaydederek "Yenilenebilir enerji olduğu için bir ithalat söz konusu değil. Bu anlamda 800 milyon metreküplük doğal gaz ithalatını önlemiş olacağız. Bugünkü rakamlarla neredeyse her yıl 400 milyon dolar, önümüzdeki 20 yılı düşünürseniz, yaklaşık 8 milyar dolarlık bir doğal gaz ithalatının önüne geçmiş olacağız. 1,2 milyar dolarlık bir yatırım Türkiye'ye kazandırılacak" değerlendirmesini yaptı.
Türkiye’nin rüzgarı için kıyasıya yarışma (AA)
YARIŞMAYI HANGİ FİRMALAR KAZANDI?
Tüm yarışmalarda daha önce belirlenen kilovatsaat başına 3,50 dolar/cent'lik taban fiyata inilirken yarışmalarda en iyi teklifleri veren şirketler şöyle:
• 410 megavat bağlantı kapasiteli Edirne RES yarışmasında megavat başına 60 bin dolar katkı payı ile Enerjisa Enerji Üretim AŞ.
• Kırklareli'de bulunan 340 megavat bağlantı kapasiteli Balkaya RES yarışmasında megavat başına 92 bin dolar katkı payı ile Enerjisa Enerji Üretim AŞ.
• Kırklareli'deki 200 megavat bağlantı kapasiteli Sergen RES yarışmasında megavat başına 140 bin dolar katkı payı ile RT Enerji AŞ.
• Sivas'taki 160 megavat bağlantı kapasiteli Yellice RES yarışmasında megavat başına 140 bin dolar katkı payı ile Efor Holding AŞ.
• Sivas'ta bulunan 90 megavat bağlantı kapasiteli Gürün RES yarışmasında megavat başına 148 bin dolar katkı payı ile ADY Akdeniz Rüzgâr Enerjisi Üretim AŞ.
![Günün Manşetleri](https://iahbr.tmgrup.com.tr/site/v3/i/buton-logo.png)