Milyonlar merakla bekliyordu! Asgari ücret zammı belli oldu | Uzman isim A Haber'de değerlendirdi
Asgari ücret zammında yeni rakam, milyonlarca asgari ücretli çalışan tarafından merakla bekleniyordu. Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4. toplantısı gerçekleştirildi. Buna göre, Bakan Işıkhan,1 Ocak 2025 itibaren geçerli olacak asgari ücreti 22 bin 104 lira olarak belirlendiğini duyurdu. İşveren desteği ise 700 liradan bin liraya çıktı. Başkan Recep Tayyip Erdoğan, yeni asgari ücretin yüzde 30 artışla net 22 bin 104 lira olduğunu belirterek, ülkeye ve millete hayırlı olması temennisinde bulundu. Öte yandan A Haber Memleket Meselesi programında Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman açıklanan asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Duman, 'Merkez Bankası 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon beklentisi yüzde 45'e çıktı. Ama gelen asgari ücret zammı yüzde 30 oldu. 2025 yılının Temmuz'unda ara zam kararı ile 1 güncelleme rakamı da gelebilir.' dedi.
Milyonları gözünü çevirdiği Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4. toplantısı gerçekleştirildi.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan toplantı sonrasında yaptığı açıklamayla 1 Ocak 2025 itibaren geçerli olacak asgari ücretin belirlendiğini bildirdi.
2025 ASGARİ ÜCRET 22 BİN 104 LİRA
Bakan Işıkhan, 1 Ocak 2025 tarihinden itibaren uygulanacak olan asgari ücretin net 22 bin 104 TL olarak belirlendiğini bildirdi.
Asgari ücretin genel bir ücret seviyesini olmadığını, en düşük ücret seviyesini ifade ettiğini belirten Bakan Işıkhan, "Esas olan, her çalışanın, emeğinin hakkını, yaptığı işin niteliğine uygun şekilde almasıdır. İşverenlerimiz açısından da hak olan, emeği gerçek değerinde ücretlendirmektir." dedi.
"ÜCRET ARTIŞLARININ ERİDİĞİ DÖNGÜYE GİRMEK İSTEMİYORUZ"
Hakkaniyetle verilen her ücretin işletmelerin de bereketini ve verimliliğini artırdığını dile getiren Işıkhan, şöyle konuştu: "AK Parti hükümetleri olarak 22 yıldır sosyal adaleti, emeği ve dayanışmayı, kalkınma politikalarımızın merkezine yerleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde şekillenen, Türkiye Yüzyılı vizyonu doğrultusunda, ekonomik büyümenin yanı sıra, toplumsal dayanışma ve refahın güçlendiği bir geleceği hedeflemekteyiz. Bildiğiniz gibi ülkemiz yakın zamanda karşı karşıya kaldığımız küresel ve bölgesel sorunların, afet ve salgınların etkilerini hızlı bir şekilde bertaraf etmek için mali disiplin ve dengeli büyüme politikalarıyla ekonomik istikrarını gün geçtikçe sağlamlaştırmaktadır. Bununla birlikte, Türkiye'nin artık ciddi bir dezenflasyon sürecinde olduğunu da belirtmek isterim. İşçi, işveren, memur, emekli ayırımı yapmadan toplumun tüm kesimlerinin, özellikle sabit gelirlilerin alım gücünü korumak, artırmak ve ulaştığımız refahı, kalıcı hale getirmek en önemli hedefimizdir. Bu süreçte, vatandaşlarımızın refah seviyesini yükseltecek adımlar atarken, fahiş fiyat artışlarına karşı da kararlı bir mücadele yürütüyoruz."
Ücret artışlarının market raflarında, pazarlarda eridiği bir döngüye girmek istemediklerini vurgulayan Işıkhan, "Biz çalışanlarımızın cebine giren her kuruşun gerçek değerini koruması için çalışıyoruz. Bu nedenle, mali disiplinin korunması ve enflasyonla mücadele sürecinin zarar görmemesi adına dengeli ve ölçülü bir şekilde hareket etmek durumundayız." ifadelerini kullandı.
"EN DENGELİ SEVİYE BELİRLENMEYE ÇALIŞILMIŞTIR"
Asgari ücret belirleme sürecinin, sosyal diyalog mekanizması çerçevesinde yürütüldüğünü ifade eden Işıkhan, "Çalışmalar, tüm komisyon üyelerimizle, gerçekten yapıcı bir anlayışla yürütülmüştür. Çalışanlarımızın refahını artıran, işverenlerimizin rekabet gücünü koruyan ve ülkemizin ekonomik istikrarını ve sosyal kalkınmasını güçlendiren bu süreci hep birlikte başarıyla yönettiğimizi düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.
Işıkhan, şöyle devam etti: "İşçi ve işveren temsilcilerimizin önerilerinin yanı sıra, makroekonomik ve konjonktürel dinamikleri de değerlendirerek en dengeli seviye belirlenmeye çalışılmıştır. Bu süreçte emeği geçen tüm komisyon üyelerine, işçi ve işveren temsilcilerimize tekrar teşekkür ediyorum. Komisyon çalışmalarımıza görüş ve tavsiyeleriyle katkı veren, destek olan tüm sendikalarımıza, kurumlarımıza ve ilgili bakanlıklarımıza, çalışmaların sağlıklı bir şekilde icra edilmesini sağlayan tüm mesai arkadaşlarıma da ayrıca şükranlarımı sunuyorum. Elbette en büyük teşekkürü güçlü iradeleri ve ortaya koydukları vizyonla, alın terinin hakkının verilmesi yaklaşımımıza ve işçiyi, işvereni ve istihdamı da aynı anda koruma kararlılığımıza liderlik eden Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'a etmek istiyorum. Komisyon toplantıları neticesinde işçi ve işveren temsilcilerinin bildirdiği görüşler doğrultusunda belirlenen yeni miktarın, başta asgari ücrete tabi olan çalışanlarımız ve aileleri olmak üzere tüm vatandaşlarımıza hayırlı olmasını diliyorum."
"DEVLETİMİZ İŞÇİSİNİN, İŞVERENİNİN YANINDA OLMAYA DEVAM EDECEK"
Bakan Işıkhan, 2024 yılında net asgari ücretin devlet tarafından verilen 700 lira asgari ücret desteği ile 17 bin 2 lira olarak uygulandığını anımsatarak, "1 Ocak 2025 tarihinden itibaren geçerli olacak net asgari ücreti, 22 bin 104 lira olarak belirlemiş bulunuyoruz. Her bir asgari ücretli için devlet olarak verdiğimiz asgari ücret desteğini de 700 liradan 1000 liraya çıkardık. Ülkemize ve aziz milletimize hayırlı ve uğurlu olsun." diye konuştu.
Bu rakamla net asgari ücrete önceki yıla göre yüzde 30 artış yapıldığını aktaran Bakan Işıkhan, ayrıca, 2002'den bu yana, asgari ücreti reel olarak 4 katına yakın seviyeye çıkardıklarını söyledi.
Işıkhan, "Devletimiz, tüm kurum ve kuruluşlarıyla işçisinin, işvereninin ve tüm vatandaşlarının yanında olmaya devam edecektir. Türkiye Yüzyılı, emekçisinin, üreteninin, işvereni ve yatırımcısının el ele verdiği birlik ve beraberlik ruhu içerisinde kararlı adımlarla ilerlemeye devam edecektir." dedi.
"SOSYAL DİYALOG, EN ÖNEMLİ GÜCÜMÜZ"
Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da çalışma hayatının tüm ihtiyaçlarını tüm paydaşlarla istişare, ortak akıl ve güç birliği içerisinde karşılamayı sürdüreceklerini vurgulayan Işıkhan, şunları kaydetti: "Sosyal diyalog, en önemli gücümüzdür. Bizim esas hedefimiz, yalnızca asgari ücreti artırmak değil; işçilerimizin, işverenlerimizin, memurlarımızın, emeklilerimizin ve toplumun her kesiminin refah seviyesini artırmaktır. Son olarak, Türkiye Yüzyılı'nı, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde, emeğin ve üretimin yüzyılı yapmaya kararlı olduğumuzu buradan bir kez daha ifade etmek istiyorum."
Toplantıda, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) Yönetim Kurulu Başkanı Özgür Burak Akkol da yer aldı.
BAŞKAN ERDOĞAN'DAN "HAYIRLI OLSUN" MESAJI
Başkan Erdoğan, Bakan Işıkhan'ın açıklamasının "2025 yılında asgari ücret, yüzde 30 artışla net 22.104 TL olarak uygulanacaktır. Ülkemize ve milletimize hayırlı olsun" mesajını paylaştı.
YENİ ASGARİ ÜCRETİN DETAYLARI BELLİ OLDU
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan'ın kamuoyuyla paylaştığı yeni asgari ücretin detayları netleşti.
Buna göre, brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş olan asgari ücretin, 22 bin 104 lira 67 kuruşunu net asgari ücret, 3 bin 640 lira 77 kuruşunu SGK primi ve 260 lira 6 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu.
Brüt 26 bin 5 lira 50 kuruş olan asgari ücrete, 4 bin 30 lira 85 kuruş SGK primi (işveren payı) ile 520 lira 11 kuruş işveren işsizlik sigorta primi kalemleri de eklenince yeni asgari ücretin bir işçi için işverene aylık maliyeti 30 bin 556 lira 46 kuruş oldu.
Yeni asgari ücret rakamıyla, devletin her bir asgari ücretli için işverenlere verdiği asgari ücret desteği de 700 liradan 1000 liraya çıkarıldı.
Öte yandan, yeni asgari ücretle işsizlik ödeneğinden Genel Sağlık Sigortası (GSS) primine, kıdem tazminatından staj ücretine kadar birçok kalemde 1 Ocak 2025 itibarıyla değişiklik yaşanacak.
TÜRK-İŞ ZAM TALEBİNİ AÇIKLAMIŞTI: 29.583 TL
Öte yandan geçtiğimiz gün 3. Asgari Ücret Tespit Komisyonu Toplantısı'nda işveren tarafından beklenen rakam gelmeyince TÜRK-İŞ kamuoyu açıklaması yapma kararı aldı. TÜRK-İŞ Genel Başkanı Ergün Atalay, asgari ücretli işçiler olarak önerilerinin yüzde 45 enflasyon üzerinden refah payı eklenerek yüzde 20 refah payı ile 29.583 TL olduğunu bildirmişti.
TÜRK İŞ TOPLANTIYA KATILMADI
Elde edilen bilgiye göre; Türk-İş Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nun 4. toplantısına katılmayacağını açıkladı.
Öte yandan A Haber Memleket Meselesi programında Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Duman açıklanan asgari ücrete ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
"2025 YILININ TEMMUZ'UNDA 1 GÜNCELLEME RAKAMI DA GELEBİLİR"
Duman'ın açıklamaları şöyle: "Toplantıya Türk İş katılmadı. Oradaki işçi kardeşlerimize toplantıda temsil edememiş oldu. İşveren sendikaları ile kamu adına çalışma bakanlığı yetkilileri ortak salt bir çoğunlukla bir karar aldılar. Açıklanan karar 22.104 TL bizim beklentimizi tam karşılamadı. Biliyorsunuz ki Türkiye'de asgari ücret normalde günlük olarak belirlenir. 7,5 saat karşılığında ve brüt olarak belirlenir. 22.104 TL'nin brütü yaptığım hesaplara göre 26 bin 5 TL'ye tekabul ediyor. Bu da asgari ücretin günlük tutarının ortalama 860 TL 83 TL olması bürüt anlamına geliyor. Yani 22.104 TL'yi biz 26 bin 5 lira olarak göreceğiz. "Ali bey biz 30 gün çalışıp 22.000 TL mi alacağız?" Hayır siz ayda 225 saat çalışıp 22.000 TL alacaksınız. Eğer 30 gün çalışıp çalışma saatiniz 30 günden fazlaysa hiçbir işveren sizi 22.104 TL'ye çalıştıramaz. Bu asgari ücret oranda çalışma kaidesi ve 7,5 saatlik çalışmayı gösterir. 2024 yılının içinde ara dönem asgari ücret kararı çıksaydı %30'u çok iyi bir başarı olarak görülürdü. Yıllık bazda bakıldığında enflasyonun altında kalmış oldu. Neden çünkü Merkez Bankası 3 Ocak'ta açıklanacak enflasyon beklentisi %45'e çıktı. Ama gelen asgari ücret zammı %30 oldu. 2025 yılının Temmuz'unda 1 güncelleme rakamı da gelebilir. Eğer enflasyon öngörülenin biraz daha üstüne çıkarsa 2024'te orta vadeli planlama da yanlış hatırlamıyorsam enflasyon beklentisi 37-38 seviyesindeydi. 2025'in yıllık beklentisi %21 seviyesinde. İşverenler 2025 yılı için demek ki bir takım öngörüler almışlar. Şu da olabilir. Enflasyonun baskılanması için, enflasyonun küçülme eğiliminde doğru kontrol için işçilik gideri de enflasyonu saatine dair ekonomistlerin açıklamaları vardı. Bu açıklamalar doğrultusunda da enflasyon çok fazla yükselmesin. Vatandaşımızın aldığı maaş %30 iken zorunlu ihtiyaçları %30 %40 artmasın diye tedbir amaçlı da hareket edilmiş olabilir tabii biz bunu net olarak bilmiyoruz.
ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?
Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.
Komisyon, yeni asgari ücret çalışmaları kapsamında aralık ayında belirlenen tarihlerde toplanıyor.
Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor. Oyların eşitliği halinde ise başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.