Girişimcilik sektörünü 'ponzi' yapılar sardı! 1 milyarın yüzde 70'i buhar oldu
Döviz, altın, borsa ve kripto para piyasalarından sonra Türkiye'de en büyük yatırımcı ağına sahip olan girişimcilik sektörü, son dönemde büyük bir güven krizi yaşıyor. Girişimcilik sektöründe ponzi yapılaşma başladı. Değerinin çok üzerinde fiyat biçilen girişimler, gerçeklikten uzak projeler ve elden ele satılan hisseler nedeniyle 700 milyon TL buhar oldu.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 09.10.2024 | 07:06
Değerinin çok üzerinde fiyat biçilen girişimler, gerçeklikten uzak projeler ve elden ele satılan hisseler, milyarlarca liralık sektörü kilitlemiş durumda. Türkiye bu süreçte dünya çapında önemli girişimler çıkarsa da, aşırı kar vaadi sunan binlerce projeye yapılan yaklaşık 1 milyar liralık yatırımın 700 milyon TL'si buhar oldu.
YATIRIMCILARI ZARARA UĞRATTI
Teknokentlerden ve Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden derlenen bilgilere göre, son beş yılda kurulan girişimlerin beşte biri kapandı. En çarpıcı veri ise, yatırımcıların sadece yüzde 23'ünün yatırdıkları parayı geri alabilmesi. Kar eden yatırımcıların oranı ise yalnızca yüzde 5'te kaldı. Birçok girişim, yüksek getiri vaatleriyle yatırımcıları çekse de, projelerin büyük kısmı ya başarısız oldu ya da spekülatif yapılar içinde elden ele satılan hisselerle yatırımcıları zarara uğrattı.
PONZİ ŞEMALARI YAYILDI
Son yıllarda ponzi şemaları, girişimcilik sektörüne de yayılmış durumda. Bu sistemler, yatırımcılara kısa sürede yüksek kâr vaat ediyor ancak yeni gelen yatırımcıların parasıyla önceki yatırımcılara ödeme yaparak sürdürülemez bir yapı oluşturuyor. Gerçek bir iş modeli ya da ürün olmayan bu yapılar, nihayetinde çökmeye mahkum oluyor ve birçok yatırımcı büyük kayıplar yaşıyor. Daha önce yaşanan büyük bir skandal, girişimcilik ekosisteminde güven sorununu yeniden gündeme getirmişti. Uçaklarda türbülansı önleyeceği iddiasıyla geliştirilen bir çip için 20 milyon liralık yatırım toplayan bir girişimci, bu parayla ortadan kaybolmuştu.
YATIRIMCILAR TEMKİNLİ ADIM ATIYOR
Sabah Gazetesi'nden Metin Can'ın haberine göre Uzmanlar, piyasada henüz çıkmamış ancak benzer şekilde güven sorunu yaratabilecek birçok türbülans benzeri girişimin olduğunu ifade ediyor. Türkiye'deki yatırımcılar, bu tür olaylar nedeniyle daha temkinli adımlar atmaya başladı. Yatırımların geri dönüşünü garantileyecek sağlam iş modelleri ve uzun vadeli stratejilere daha fazla önem veriliyor. Sektör analistleri, yatırımcıların projeleri daha dikkatli incelemesi gerektiğini vurguluyor.
UZMANLAR UYARDI
YÜZDE 30'LUK DÜŞÜŞ