144 saatlik vize Çin'e ilgiyi artırdı! Türk yatırımcıların Çin'e açılan kapısı: China Today Türkiye
Çin'in en büyük şehri Şanghay, ekonomi ve finans başta olmak üzere çok sayıda alanda ülkenin "vitrin kenti" olma özelliğini taşıyor. Batı medyasında Çin'e yönelik algı operasyonları devam ederken, Çin hükümetinin yabancıların giriş çıkışını kolaylaştırmak ve uluslararası değişim ile iş birliğini teşvik etmek amacıyla uyguladığı "72/144 saatlik vizesiz giriş" politikasıyla bu algının kırılması sağlandı. Birçok yatırımcı, turist ve vloggerlar bu vize ile ülkeyi ziyaret etme fırsatı buldu. Türkiye’nin Çin’e açılan kapısı “China Today Türkiye” ise Çin’e açılmak isteyen Türk girişimcilere rehber oluyor.
Küçük bir balıkçı kasabasından dev bir metropole dönüşen Şanghay, Çin'de dışa açılımın mimarı Dıng Şiaoping'in reform ve pazar ekonomisi hamlesiyle 1990'dan itibaren ülkenin vitrin kenti oldu.
Tarih boyunca geçirdiği isyan ve işgaller gibi büyük sorunların ardından 1990'da Şanghay borsasının kuruluşu ve 1992'de merkezi hükümetin pazar ekonomisinin geliştirilmesi için verdiği yetkiyle Şanghay, Çin'in ekonomi devi olma serüvenine başladı.
EN ÇOK GÖKDELENE SAHİP DÖRDÜNCÜ KENT
Şanghay, 150 metreden uzun 126 gökdelene ev sahipliği yapıyor. Bu yönüyle Hong Kong, New York ve Dubai'nin ardından en çok gökdelene sahip dördüncü kent olan metropoldeki 125 katlı Şanghay Kulesi, 632 metre uzunluğuyla kentin simge yapıları arasında yer alıyor.
Ayrıca kentin doğu yakasındaki finans bölgesi Luciazui'de bulunan Şanghay Finans Merkezi, Cinmao Kulesi, Dünya Ticaret Merkezi ve Plaza 66 da Şanghay Kulesi'nin ardından kentteki en büyük 5 gökdelen arasında bulunuyor.
144 SAATLİK VİZESİZ ÇİN SEYAHATİ İLGİYİ ARTIRDI
Karşılıklı vize muafiyeti ve Çin'den 144 saatlik vizesiz transit geçiş gibi elverişli politikaların uygulanmasıyla birlikte, çok sayıda Çinli vatandaş yurt dışına seyahat ederken, yabancı turistler de Çin'i seyahat programına dahil etti.
Vize politikasının sürekli olarak kolaylaştırılmasıyla, bu yılın ilk yarısında ülkenin çeşitli limanlarına gelen yabancı sayısı bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 152,7 artarak 14.635.000'e ulaştı. Bunların arasında, bir önceki yıla göre yüzde 190,1 artışla 8,542 milyon vizesiz giriş de yer aldı.
15 Temmuz'da Ulusal Göç İdaresi, "144 saatlik vizesiz transit geçiş" için geçerli olan liman sayısının 37'ye yükseldiğini ve bunun da yabancı turistlerin Çin Seyahati için daha fazla seçenek sağladığını duyurmuştu.
Kısa bir süre önce yayınlanan Dünya Ekonomik Forumu'nun 2024 Turizm Gelişim Endeksi, Çin'in turizm gelişimini teşvik etmede küresel olarak sekizinci sırada yer aldığını ve ilk 10'daki tek gelişmekte olan ekonomi olduğu gösterildi.
VLOGGERLARIN YENİ ADRESİ ÇİN!
''144 saatlik vizesiz giriş'' politikasıyla birlikte yabancı turistler Çin'i gezip, keşfetmek fırsatı buldu. Birçok ünlü vlogger bu politaka sonrası gezecekleri ülkeler arasında Çin'i de ekledi.
Ülkeye gelen fenomenler, Çin sokaklarında gezip, kostüm giyerek pozlar verdi. Çin Seddi'ne tırmanan ve hayvanat bahçelerini ziyaret ederek, yemeklerini tadan vloggler bu anlarını saniye saniye kaydedip TikTok ve YouTube hesaplarında paylaştı.
Son olarak sosyal medya platformlarında "WorldNomac" kanalıyla bilinen 31 yaşındaki Amerikalı vlog yazarı Kandi, "72/144 saatlik vizesiz giriş" politikasıyla Çin'i ziyaret etti.
Kandi, arkadaşlarıyla birlikte Çin'in birçok turistik bölgelerini gezerken, ülkenin yöresel lezzetlerini de tattı. Ülkede bulunduğu her anı kayda alan Kandi kanalında 4 saatlik bir Çin belgeseli yayınladı.
Kandi'nin videosunu yüz binlerce kişi izlerken, Kandi Çin seyahatiyle ilgili olarak "Şimdiye kadar yaptığım en uzun seyahat videolarından bir tanesi. Pek çok kişi videoyu baştan sona izledi bu da Çin'in ilginç olduğu ve videoda algı değiştiren çok sayıda anın olduğu anlamına geliyor." dedi.
Kandi Batı medyasında Çin ile ilgili pek çok olumsuz haber yapıldığını ancak gerçekleştirdiği ziyaret sonrası böyle bir tehlike olmadığını da dile getirdi.
ÇİN'E AÇILAN KAPI: CHINA TODAY TÜRKİYE
Çin'in dünyaca ünlü uluslararası haber ve ekonomi dergisi China Today'in Türkçe edisyonu Turkuvaz Dergi Grubu tarafından yayınlanıyor. Dergide Türkiye'den şirket haberleri ve ekonomik yorumlar yer alırken, Çin'e açılmak isteyen girişimcilere de rehber oluyor.