SGK GSS prim borcu sorgulama nasıl yapılır?
Genel Sağlık Sigortası (GSS) 1 Ocak 2012'de yürürlüğe giren düzenleme ile zorunlu hale getirilen bir sosyal güvenlik uygulamasıdır. Bu uygulama çalışan ya da çalışmayan herkesi kapsar. Sigortalı olarak çalışan bireylerin GSS primleri işveren tarafından ödenirken çalışmayan vatandaşların kendi primlerini kendileri ödemesi gerekmektedir. Dolayısıyla herhangi bir işte çalışmayan bireylerin her ay prim borcu çıkabilmektedir.
- Ekonomi
- Giriş Tarihi: 10.09.2024 | 16:28
GSS prim borcunun doğma nedeni, kişinin gelir testi yaptırmamış olması ve bu nedenle gelirine bakılmaksızın her ay asgari ücretin yüzde 3'ü kadar prim borcunun hesaplanmasıdır. Eğer kişi, aylık gelirinin asgari ücretin üçte birini aşıp aşmadığını gösteren gelir testini yaptırmazsa SGK tarafından prim borcu yazılmaya devam edilir. Ayrıca, GSS borcunun ödenmemesi durumunda SGK icra veya haciz yoluyla bu borcu tahsil edebilir.
GSS PRİM BORCU NASIL SORGULANIR?
Vatandaşlar GSS prim borçlarını öğrenmek için e-Devlet sistemi üzerinden sorgulama yapabilirler. Bunun için T.C. kimlik numarasıyla e-Devlet'e giriş yaptıktan sonra "GSS Borç Sorgulama" sayfasına giderek tescil ve borç bilgilerine ulaşılabilir. Bu işlem sayesinde geçmiş dönemlere ait borçların dökümü de alınabilir.
GSS PRİM BORCU ÖDENMEZSE NE OLUR?
GSS prim borcu zamanında ödenmediğinde, kişi devletin sunduğu sağlık hizmetlerinden faydalanamayabilir. Yalnızca bir kısmı ödenen borçlar, sağlık hizmetlerine erişim sağlanmasını engeller. Bu nedenle borcun tamamının ödenmesi gerektiği unutulmamalıdır.
2024 yılında da GSS prim borcu çalışmayan bireyler için önemli bir konu olmaya devam etmektedir. Vatandaşların prim borçlarını düzenli olarak kontrol edip ödemelerini yapmaları sağlık hizmetlerinden kesintisiz yararlanmalarını sağlayacaktır. E-Devlet üzerinden yapılan sorgulamalar ise bu süreçte büyük kolaylık sağlamaktadır.