Ocak ayı enflasyon rakamları açıklandı! Son 11 ayın en düşük seviyesi
Son dakika haberi... Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ocak ayının enflasyon rakamlarını açıkladı. Tüketici fiyatları Ocak'ta yıllık yüzde 57,68 oldu. Bu rakam son 11 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti. Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Tüketici Fiyat Endeksi ocakta yüzde 6,65 artış gösterdi. Yıllık enflasyon yüzde 57,68 oldu.
İşte TÜİK'ten yapılan açıklamanın tam metni:
Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi, Ocak 2023
YURT İÇİ ÜRETİCİ FİYAT ENDEKSİ (Yİ-ÜFE) YILLIK %86,46, AYLIK %4,15 ARTTI
Yİ-ÜFE (2003=100) 2023 yılı Ocak ayında bir önceki aya göre %4,15, bir önceki yılın Aralık ayına göre %4,15, bir önceki yılın aynı ayına göre %86,46 ve on iki aylık ortalamalara göre %125,53 artış gösterdi.
SANAYİNİN DÖRT ANA SEKTÖRÜNDEN İMALAT ENDEKSİ YILLIK %70,49 ARTTI
Sanayinin dört sektörünün yıllık değişimleri; madencilik ve taş ocakçılığında %101,51, imalatta %70,49, elektrik, gaz üretimi ve dağıtımında %237,14 ve su temininde %116,64 artış olarak gerçekleşti.
Ana sanayi gruplarının yıllık değişimleri; ara malında %60,98, dayanıklı tüketim malında %69,42, dayanıksız tüketim malında %97,14, enerjide %188,23 ve sermaye malında %60,19 artış olarak gerçekleşti.
SON 11 AYIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNDE
Enflasyon, ocakta yıllık bazda yüzde 57,68 olurken, bu rakam son 11 ayın en düşük seviyesi olarak kayıtlara geçti.
ENFLASYONDAKİ DÜŞÜŞ SÜRECEK Mİ?
Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında konu ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
İşte o açıklamalardan satır başları;
Baz etkisi dediğim şu aslında geçtiğimiz yılda çok yüksek enflasyonlarla karşılaştığımız için bu yıldaki bu düşüşler daha çok rakamı aşağıya çekiyor. Hem psikolojik etkisi var ama gerçekten de alınan tedbirlerin de burada etkisi var. Bir fiyat sabitleme fiyatlarda bir indirim yapma bu arada kamunun devreye soktuğu tarım kredi kooperatifleri gibi, et süt kurumu gibi kuruluşla fiyatları regüle etme noktasında tedbirler etkili oldu o gözüküyor.
Enflasyon eksilmiyor aslında araba gidiyor 100'le giderken 64'e düştü hızımız fren yapıyoruz ufak ufak gazdan ayağımızı çekiyoruz. Sonra 57,68'e düştü ama araba gidiyor. Yani arabanın hızı durmuyor.
Bu rakamı gören diyor ki enflasyonu TÜİK yüzde 57 açıklıyor ama ben gidiyorum domates yüzde 200 artmış patates yüzde 60 artmış peynir yüzde 150 artmış o zaman enflasyon bu değil diyor. Aslında araba örneğine geri dönersek enflasyon o ürünlerdeki fiyatların artışı değil.
Patates 100 liradan 150 liraya gelmiş değil. Burada artışın hızını gösteriyor bu. Bu sepetin içinde düşenler de var yükselenler de var. O yüzden de kişisel enflasyonumuz daha yüksek çıkabilir. Peynir örneği veriyorum mesela ben çok peynir seviyorumdur her gün peynir alıyorumdur peynirin fiyatı arttığı zaman benim kişisel enflasyonum gerçekten çok yükselir. Sen hiç sevmiyorumdur hiç peynir almıyorsundur peynir fiyatındaki yükseliş seni hiç ilgilendirmez. Öyle baktığımız zaman enflasyondan etkileniyoruz.
Hükümet bunu önlemek için tedbirler alıyor. Önümüzdeki dönemde biz daha az hissetmeye başlayacağız enflasyonun etkisini o zaman diyeceğiz ki yüzde 57, 40 oldu, yüzde 30 oldu, yüzde 20 oldu ama markete gittiğimizde de fiyatlar sabit kalıyor çok fazla hızlı artıyor, 20 lirayken 40 liraya çıkmıyor diyeceğiz.
Hayat pahalılığı ayrı bir şey enflasyon ayrı bir şey.
FAİZLERİ ARTIRSAYDIK NE OLURDU?
Yatırım duracaktı, işsizlikten bahsedecektik, vatandaşa o asgari ücreti veremeyecekti insanlar. Daha çok üşüyecektik o soğuk havada. Dolayısıyla hükümet kendi ekonomik modelinde meyvelerini almaya başladı bir hikaye yazıyor. Ben tabii ki enflasyonun yüzde 20'lere düşeceği hedefine inanıyorum ama önümüzde riskler var mı var. Bir seçim var. Jeopolitik riskler var.
Enerji her türlü maliyetin artıcı unsuru tedarik bir anda durdu. Avrupa'da tedarik durdu marketlerde mal bulamadılar. Jeopolitik riskler önümüzde duruyor. Seçim ortamındayız. Ama uygulanan modelde ve mali disiplinde devam ediyor hükümet. O yüzden de ben enflasyonla mücadeleyi başaracaklarına inanıyorum. Sadece hükümet değil hepimizin bu enflasyonla mücadeleye katkı sunmamız lazım. Topyekun mücadele edeceğiz ve başaracağız.
Faiz artıran ülkelerde resesyon oluyor durgunluk oluyor işsizlik artıyor dolayısıyla biz bu modelle hem istihdamı artırıyoruz bak ihracat rakamlarını konuştuk yeni rekorlar kırıyoruz malımızı satıyoruz üretimimizi yapıyoruz insanlar işinde gücünde sokaklarda harcama yapıyor insanlar. Alım gücümüzü de yükselttiğimiz sürece zaten bu sorunu çözeceğiz diye düşünüyorum.
NE OLURSA ENFLASYON DÜŞÜYOR?
Enflasyon şöyle düşüyor. Etkileyen kalemlerin maliyetleri düşüyor. Maliyet enflasyonu diye bir şey var. Üretici enflasyonu var. Maliyetlerin en büyük etkeni ne? Mesela enerji kalemleri. Mesela kur. Çünkü maliyetlerin bir kısmı dolarla olduğu için uzun zamandır bakıyorsun kur sabit ve o noktada bir dalgalanma olmuyor. Enerji fiyatları ne oluyor? Bazıları sabit bazıları geriye geliyor.
Ukrayna kriziyle birlikte çok yüksek rakamlar gördük. Doğal gazda 10 kat fiyatlar gördük. Dolayısıyla enerji maliyetleri de düşüyor mu? Düşerse o mala yapılacak zam da düşecektir. Ahlaki durumları bir tarafa bırakıyorum. Bizde ahlaki erezyonlar da var fiyatlama alışkanlıklarında. Mallardaki maliyet düştüğü sürece ürün ve hizmetlerdeki fiyat artışı da azalacak demektir.
Kasım ayında başlayan enflasyondaki düşüş eğilimi Ocak ayında da sürmüştür. Buna göre, Aralık ayında yüzde 64,27 seviyesinde gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonu Ocak ayında yüzde 57,68 seviyesine gerilemiştir.
— Dr.Nureddin NEBATİ🇹🇷 (@NureddinNebati) February 3, 2023
BAKAN NEBATİ'DEN ENFLASYON AÇIKLAMASI
Sosyal medya hesabı üzerinden açıklamalarda bulunan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "Kasım ayında başlayan enflasyondaki düşüş eğilimi Ocak ayında da sürmüştür. Buna göre, Aralık ayında yüzde 64,27 seviyesinde gerçekleşen yıllık tüketici enflasyonu Ocak ayında yüzde 57,68 seviyesine gerilemiştir.
Mevcut veriler, enflasyonda en zorlu dönemi ardımızda bıraktığımızı, önümüzdeki ayların çok daha iyi olacağını işaret etmektedir.
Cumhuriyetimizin 100'üncü yıl dönümünü, yüksek enflasyon sorununu kalıcı bir şekilde çözen, küresel ticaretten daha fazla pay alan, geleceğe güvenle bakan, kaynaklarını en verimli şekilde kullanarak refahını hızla artıran, dinamik ve çok güçlü bir ülke olarak kutlayacağız." dedi.