EYT'de yaş şartı olacak mı, var mı? 1999 sonrası sigorta girişliler EYT'den yararlanacak mı, kapsam dışı mı? 5000 prim...
EYT ile ilgili son dakika gelişmeleri milyonlarca vatandaşın gündeminde yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, katıldığı televizyon programında Emeklilikte Yaşa Takılanlar yasası hakkında açıklamalarda bulundu. Bakan Bilgin, memur zammı ve asgari ücretin dışında EYT düzenlemesine de değindi. Peki, EYT'de yaş şartı olacak mı, var mı? 1999 sonrası sigorta girişliler EYT'den yararlanacak mı, kapsam dışı mı? İşte, ayrıntılar...
EYT'de yaş şartı olacak mı, var mı? 1999 sonrası sigorta girişliler EYT'den yararlanacak mı, kapsam dışı mı? Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin, katıldığı televizyon programında milyonlarca vatandaşın gündeminde olan EYT ile ilgili açıklamalarda bulundu. Peki, Peki, EYT'de yaş şartı olacak mı, var mı? 1999 sonrası sigorta girişliler EYT'den yararlanacak mı, kapsam dışı mı? İşte, ayrıntılar...
EYT KİMLERİ KASPSAYACAK?
Bakan Bilgin, "Aralık enflasyonu açıklandıktan sonra memur ve emekli maaş artış oranları belli olacak. Memura enflasyonun üzerinde zam yapacağız." dedi. EYT konusunda ise "8 Eylül 1999'dan önce işe girmeyenler EYT'den yararlanamayacak." dedi.
8 Eylül 1999'dan önce işe girmeyenler EYT'den yararlanamayacak. 8 Eylül 1999 öncesi şartlar neyse EYT'liler o şartlarda emekli olacak? Yaş sınırı olmazsa EYT'li sayısı Ocak ayında 2 milyonu geçecek. Toplam sayı 5 milyon 700 bin. EYT'de yaş sınırı olup olmayacağı çalışma tamamlandıktan sonra belli olacak. EYT ay sonu Meclis'e gider. Bitiremezsek ocak ayının ilk haftasında Meclis'e götürürüz.
EYT YASASINDA YAŞ KONUSUN BİR KADEME SÖZ KONUSU OLACAK MI?
Bakanlığın hazırladığı taslakta bugün itibarıyla bir yaş sınırı bulunmuyor. EYT düzenlemesinde prim ve yıl sayısı şartı değiştirilmeyecek. Kadınlarda 20, erkeklerde ise 25 yıl şartı aranacak. Yasa'da esas alınan 8 Eylül 1999'da 18 yaşını doldurmuş olmak gerekiyor.
Bu tarihte 18 yaşında olan bir kadın çalışan 2023 Ocak ayında emeklilik dilekçesini verdiğinde yaklaşık 24 yıllık sigorta süresine sahip olacak. Kadın çalışanlar için 20 yıllık süre yettiği için çalışan bu tarihte 42 yaşında da olsa emekliliğe haz kazanmış olacak. Aynı durumda olan bir erkek çalışan da bir yıl sonra 43 yaşında emekli aylığı almaya başlayacak..
EYT'DE SON DURUM NE?
Başkan Recep Tayyip Erdoğan, ''Hukuki düzenlemenin en kısa sürede Meclis'te çalışarak hayata geçirmesini sağlayacağız. Emeklilik için yılını doldurup, yaş şartını bekleyenler, geçici işçilerle ilgili çalışmalarımızı da en kısa sürede tamamlayıp kamuoyuna açıklayacağız. '' dedi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI FUAT OKTAY'DAN EYT AÇIKLAMASI
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay bugün EYT ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Oktay açıklamasında;
"EYT ile ilgili sorunu da yıl bitmeden 1-2 hafta içerisinde çözüme kavuşturacağız ve Sayın Cumhurbaşkanımız da sizlerle paylaşıyor olacak." dedi.
EYT'DE ASKERLİK BORÇLANMASI SAYILACAK MI?
EYT'nin merak edilen detaylarından biri ise askerlik borçlanması. Bakan Bilgin, EYT'de askerlik borçlanması hakkında şunları söyledi;EYT ile ilgili Fuat Bey'in açıklamasını şimdi sizden öğrendim. Tabii biz görüşlerimizi, zaman zaman bir araya gelip paylaşıyoruz. Teknik çalışmaları tamamlanmamış çalışma. EYT deyince 8 Eylül 1999'dan önce işe başlamış olanlar. Bunların bazı istisnaları var. Doğum yapmış hanımların, askerlik yapmış olanların borçlanması var. Birkaç istisnai durumlar var.
Onların dışında en çok sorulan soru; prim gün sayım eksik, borçlanabilir miyim? 1999'dan sonra işe girdilerse EYT'yi kapsamayacaktır. Mevcut yasamızda olan haklar devam edecek. Yurt dışında çalışanlar var. Olağanüstü bizim kurumlarımıza müracaat edenler var. Orada da benzer kafa karışıklıkları var. Onlar da 'prim gün sayılarımızı tamamlayalım, emekli olalım' diye kuyruklar oluşturuyor. Onlarda da aynı şey geçerli. EYT 8 Eylül 1999 öncesi işe başlamayı zorunlu kılıyor. Dünyanın neresinde olursanız olun. Aksi takdirde borçlanarak olmaz."