Cep telefonu IMEI kayıt ücreti 2023 belli oldu! Yurt dışından telefon getirmek için kayıt ücreti ne kadar, kaç TL?
IMEI kayıt ücreti ne kadar oldu? Yeni yılda geçrli olacak yeniden değerleme oranı belli oldu. Bu gelişmelerin ardından gözler yurt dışından getirilen telefonların IMEI kayıt ücretlerine çevrildi. Yurt dışından getirilen telefonların Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydının yapılması gerekiyor. Peki, cep telefonu IMEI kayıt ücreti 2023 belli oldu! Yurt dışından telefon getirmek için kayıt ücreti ne kadar, kaç TL? İşte cevaplar...
IMEI kayıt ücreti, son günlerde sık sık araştırılmaya başlandı. Yurt dışından satın alınan cep telefonlarının Türkiye'de kullanılabilmesi için IMEI kaydı yaptırılması gerekiyor. Yeni yılda yurt dışından getirilecek telefonlar için IMEI kayıt ücreti yenilendi. Bu kapsamda IMEI kayıt ücreti hakkında araştırmalar başladı. Peki, cep telefonu IMEI kayıt ücreti 2023 belli oldu! Yurt dışından telefon getirmek için kayıt ücreti ne kadar, kaç TL? İşte merak edilen soruların yanıtı...
IMEI KAYIT ÜCRETİ 2023 NE KADAR OLDU?
TÜİK'in Ekim ayı enflasyon verilerini açıklaması sonrası 2023 yılı Yeniden Değerleme Oranı yüzde 122,93 olarak gerçekleşti. Bu veri hesaba katıldığında IMEI kayıt ücretinin 1 Ocak 2023 tarihi itibari ile 6.089 TL olması bekleniyor.
2023 yılı vergi, harç ve cezalarının yeniden değerleme oranı belli oldu. Bununla birlikte 2023 yılında yurt dışından getirilen telefonlar için ödenecek IMEI kayıt harcı da ortaya çıktı.
IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
1) e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kayit-hakki-sorgulama web sitesindeki Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) IMEI kayıt hakkı sorgulama sitesine girerek, yurt dışı telefon kayıt hakkınız olup olmadığını öğrenin.
2) Bankalar, vergi daireleri veya sisteme entegre ödeme kuruluşlarına harç ücretini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve cihazın IMEI numarası yazmalı)
3) Daha sonra e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet internet sitesindeki 'IMEI kayıt' sayfasına girip gerekli bilgileri doldurarak (IMEI no, yurda giriş yapılan belge türü, yurda giriş tarihi gibi) IMEI kayıt işlemini gerçekleştirin.
4) IMEI sorgulama sayfasında 'Yolcu beraberinde kaydedilen cihaz' yazıyorsa, IMEI kayıt işlemi gerçekleştirilmiştir.
PASAPORTSUZ IMEI KAYDI NASIL YAPILIR?
e-Devlet üzerinden pasaportsuz IMEI kaydı yapmak mümkün.
Eğer, pasaport olmadan, T.C. kimlik kartıyla giriş-çıkış yapılabilen bir yerden telefonu aldıysanız, IMEI kaydı için pasaporta ihtiyacınız yok.
Kimlik kartınızla da IMEI kayıt işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
IMEI kayıt hakkınız varsa, pasaportsuz sadece kimlikle e-Devlet'ten IMEI kayıt adımları şöyle:
1) Harç bedelini yatırın. (T.C. kimlik numaranız ve kayıt edilecek cihaza ait IMEI numarasını belirtmelisiniz)
2) e-Devlet'in www.turkiye.gov.tr/btk-imei-kaydet web sayfasındaki 'IMEI Kayıt' sayfasına gidin.
3) Bilgilendirme sayfasındaki notları okuyup 'Devam Et'e tıklayın.
4) Bilgilendirme ekranında yurda giriş yapılan belge türünü 'Nüfus Cüzdanı veya ID Kart' olarak seçerek ilerleyin.
IMEI kaydı hakkında bilinmesi gereken diğer hususlar:
* Daha önce kayıt yaptırdıysanız, kayıt yaptırdığınız yıl ve takiben 2 yıl yeni kayıt hakkınız bulunmaz. Sonraki yılın girmesiyle (1 Ocak itibariyle) kayıt hakkınız doğar.
* Yurt dışından getirdiğiniz telefonu kayıt ettirmeden (kayıtsız olarak) en fazla 120 gün kullanabilirsiniz. Bu süre sonunda hala kayıtlı değilse cihaz, iletişime kapatılır.
* Kayıt aşamasında, IMEI numarasını (*#06# tuşlarına basarak öğrenebilirsiniz) yanlış girerseniz, sonradan düzeltemezsiniz.
* IMEI kaydı için kişiye ait giriş yapılan belgenin son 3 yıl içinde herhangi bir cihaz kayıt işleminde kullanılmamış olması gerekir.
* e-Devlet'e giremiyorsanız/e-Devlet şifreniz yoksa, operatörlerin abone kayıt merkezlerine başvurabilirsiniz.
* Dekont üzerinde kayıt yapılmak istenen cihazın 15 haneli IMEI numarasının, yurda giriş yapan belge sahibinin adı ve soyadı ile T.C. kimlik numarasının yazması gerekir.
* Harç parasını yatırdıktan sonra, e-Devlet'te kayıt işlemini son aşamasına kadar tamamlamanız gerekir. Kayıt işlemi onaylandıktan sonra 8 basamaklı başvuru takip numarası bir yere kaydedilmelidir.
* Yolcu beraberinde getirilen telefon kullanım izin harcı ödemesi, kredi kartı ve EFT ile yapılabiliyor.
* Yurt dışından getirteceğiniz telefonu başkasının pasaportuna kayıt ettiremezsiniz. Ayrıca kaydı yapılan cihaz, yalnızca kayıt yaptıran pasaport sahibinin T.C. kimlik numarasına kayıtlı telefon numarasıyla kullanılabilir.
* Ticaret Bakanlığı, kargo ile gelen veya internet üzerinden satılan cihazların kayıt altına alınmasına izin vermiyor.
* Yurt dışından gelirken iki adet cihaz getiremezsiniz. Yalnızca 1 adet getirme ve kaydetme hakkınız vardır.
* Türkiye'de kısa süreli kalacaksanız, cihazı 120 gün boyunca kayıtsız kullanabilirsiniz. Bu süre içinde kayıt edilmezse iletişime kapatılır.