SGK ne zaman emekli olurum? Emeklilik yaşı kaç? e-Devlet'ten emeklilik hesaplama nasıl yapılır?
Uzun bir çalışma hayatının ardından emeklilik yaşı gelen vatandaşlar, 'Ne zaman emekli olurum' sorusuna yanıt aramaya başladı. Herkesin hayalini kurduğu emeklilik yaşı hesaplama işlemine e-Devlet üzerinden ulaşabilirsiniz. Peki ne zaman emekli olurum, emeklilik yaşı kaç? e-Devlet üzerinden emeklilik hesaplama nasıl yapılır? İşte, detaylar...
Emeklilik, hayatlarının belli bir dönemini çalışarak sürdüren kişilerin yaşlılık nedeniyle çalışamayacağı varsayılıp, çalışmayı bırakmalarıyla başlayan durumlara verilen isimdir. Bu nedenle emeklilik yaşı gelen pek çok vatandaş "Ne zaman emekli olurum?" sorusuna yanıt arıyor. Peki ne zaman emekli olurum, emeklilik yaşı kaç? İşte, emeklilikle ilgili merak edilenler...
Uzun bir çalışma döneminin ardından belirli bir yaşa geldiğinde devletin yasaları tarafından emekliye ayrılan kişilerin gündeminde 'Ne zaman emekli olurum' sorusu yer alıyor. Emekli olma yaşı kişinin çalıştığı meslek grubuna yere ve çalışma süresine göre belirlenir. Kaç yaşında emekli olurum sorusunun cevabı çalışılan güne, prim sayısına, cinsiyete gibi farklı etmenlerle değişir.
NE ZAMAN EMEKLİ OLURUM?
Günümüzde emeklilik yaşı için belirlenen bir yaş vardır. Bu süre 1999 yılı itibarıyla erkeklerde emeklilik yaşı 60 yaş sınırı, kadınlarda emeklilik yaşı ise bu yaş 58 olarak belirlenmiştir. Bireyler, emeklilik yaşını hesaplamak istedikleri zaman çalıştıkları kuruma ve ilk çalışma zamanlarına göre değerlendirerek emeklilik yaşı hesaplayabilir. Bu yüzden ne zaman emekli olacağını merak edenlerin bilmesi gereken ilk şey bağlı olduğu sigorta türünü bilmek olmalıdır.
e-DEVLET'TEN EMEKLİLİK HESAPLAMA NASIL YAPILIR?
Emekliliğe kalan gün sayısı hesaplama yöntemi pek çok vatandaş tarafından takip ediliyor. Hemen herkesin hayalini kurduğu emeklilik yaşı hesaplama internet sistemleri üzerinden öğrenilebiliyor. Geçtiğimiz günlerde e-Devlet Kapısı'nda sunulan "Çalışma Hayatım" adıyla yeni bir bütünleşik hizmet çalışmasının başlatıldığı duyurulmuştu.
e-Devlet'te bulunan "Çalışma Hayatım" sekmesi bütünleşik hizmetinin emekliler, çalışanlar ve iş arayanlar için modellendiğini anlatan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanı Ali Taha Koç, bu bütünleşik hizmeti emeklilerin "Emeklilik İşlemleri" modülünden 4A, 4B, 4C aylık bilgilerini, aylık kesintilerini, bir aylık maaş tercihlerini, aylık bilgilerine ilişkin barkodlu belge alma işlemlerini, banka ve adres değişikliği taleplerini, hareketsiz ve blokeli emekli maaş sorgulama ve iade başvurusu işlemleri gibi pek çok işlemi gerçekleştirebiliyor.
EMEKLİLİK HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?
Emeklilik yaşı hesaplama işlemi için 4A, 4B, 4C diye ayrılan ve SSK, BAĞ-KUR ya da Emekli Sandığı anlamına gelen sigorta türlerinden biri seçilir. Kişi daha sonra doğum tarihini gün, ay ve yıl olarak sisteme girer. Bunun dışına sigorta başlangıç tarihi de sisteme girildikten sonra cinsiyetini de seçerek internet üzerinden emeklilik yaşını kolay bir şekilde hesaplar. Yaştan emeklilik hesaplama işlemi bu şekilde herkesin yapabileceği şekilde yapılabilir. Kolay bir şekilde yapılan sistem sayesinde herkes kaç yaşında emekli olacağını hesaplayabilir.