TOGG motoru kimin, yerli mi? TOGG'un motorunu kim üretiyor? TOGG parçaları nerede üretiliyor, nereden alınır?
TOGG motoru kimin, yerli mi? Türkiye’nin yerli otomobili TOGG için geri sayım başladı. Banttan inmeye hazırlanan yerli otomobil TOGG'un motoru ve parçaları hakkında bazı sorular gündeme geldi. Bugün seri üretime geçecek TOGG, 2023 Mart itibarıyla piyasaya sürülecek. Peki, TOGG motoru kimin, yerli mi? TOGG'un motorunu kim üretiyor? TOGG parçaları nerede üretiliyor, nereden alınır? İşte haberin detayları...
TOGG motoru kimin, yerli mi? sorusu, günün en çok aranılanları arasında yer alıyor. Sertifikasyon süreçlerini tamamladıktan sonra 2023 Mart ayı itibarıyla satışa başlayacak olan TOGG'un özellikleri dikkat çekiyor. Otomobilde bildiklerinizi unutturacak TOGG için geri sayım başladı. Peki, TOGG motoru kimin, yerli mi? TOGG'un motorunu kim üretiyor? TOGG parçaları nerede üretiliyor, nereden alınır? İşte cevaplar...
TOGG MOTORU KİMİN, YERLİ Mİ?
Türkiye'nin otomobil üretiminde güçlü ülkelerden biri olduğunu söyleyen Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, banttan inecek ilk araçlardaki elektrikli motorun yurt dışından geleceğini belirterek, "Otomotiv endüstrisi asla hata kabul etmeyen bir alan. Doğrulanmış, güvenliği ispatlanmış ürünler kullanma mecburiyetiniz var. Otomobili ilan ettikten sonra bir motor geliştirmeye başlasanız o motoru bu arabaya takmak için gerekli sertifikasyon ve test süreçlerinin bitirilmesi yıllar aldığı için bu kolay bir yerlileştirme hamlesi değil. Yine de motorun yerlileşmesiyle ilgili şu anda çalışmalar devam ediyor." dedi.
TOGG YERLİLİK ORANI KAÇ?
TOGG minimum yüzde 51 yerlilik oranıyla piyasaya çıkacak. 2025'te de minimum yüzde 65 yerliliğin yakalanması hedefleniyor.
TOGG'un Türkiye'den yüzlerce tedarikçisi olduğuna işaret eden Varank, "Üreticilerle yaptığımız görüşmede ilk şartımız araçların yüzde 51'inin yerli olma şartı. Şunun garantisini veriyoruz, bu araç minimum yüzde 51 yerlilikle piyasaya çıkacak. 2025'te de minimum yüzde 65 yerliliği yakalayacak." diye konuştu.
Bataryaları da Bursa Gemlik fabrikasında üretilecek C-SUV modelin 81 ilde yaklaşık 800 ayrı noktada kurulan yüksek hızlı şarj özelliği olan trugolarda 25 dakika gibi bir sürede şarj olup yüzde 80'lik dolumla 500 kilometreden fazla yol gitmesi hedefleniyor.