Son dakika: Türkiye ekonomisi 2. çeyrekte yüzde 21,7 büyüdü
Son dakika haberi... Türkiye İstatistik Kurumu ikinci çeyreğe ilişkin büyüme rakamlarını açıkladı. TÜİK tarafından açıklanan verilere göre Türkiye ekonomisi ikinci çeyrekte yüzde 21,7'lik rekor bir büyüme elde etti. Türkiye ekonomisi, ilk çeyrekte yüzde 7 büyürken, yıl sonunda ise yüzde 8’in üzerinde bir büyüme rakamının yakalanacağı öngörülüyor.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı ikinci çeyreğine ilişkin Dönemsel Gayrisafi Yurt İçi Hasıla verisini açıkladı. Buna göre, Gayrisafi Yurt İçi Hasıla (GSYH) 2021 yılı ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 arttı.
HİZMETLER 2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 45,8 ARTTI
GSYH'yi oluşturan faaliyetler incelendiğinde; 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yıla göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak; hizmetler yüzde 45,8, sanayi yüzde 40,5, mesleki, idari ve destek hizmet faaliyetleri yüzde 32,4, diğer hizmet faaliyetleri yüzde 32,3, bilgi ve iletişim faaliyetleri yüzde 25,3, kamu yönetimi, eğitim, insan sağlığı ve sosyal hizmet faaliyetleri yüzde 8,5, gayrimenkul faaliyetleri yüzde 3,7, inşaat yüzde 3,1 ve tarım, ormancılık ve balıkçılık yüzde 2,3 arttı. Finans ve sigorta faaliyetleri ise yüzde 22,7 azaldı.
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, bir önceki çeyreğe göre yüzde 0,9 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış GSYH zincirlenmiş hacim endeksi, 2021 yılı ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 21,9 arttı.
GSYH 2021 YILININ İKİNCİ ÇEYREĞİNDE CARİ FİYATLARLA 1 TRİLYON 581 MİLYAR 120 MİLYON TL OLDU
Üretim yöntemiyle Gayrisafi Yurt İçi Hasıla tahmini, 2021 yılının ikinci çeyreğinde cari fiyatlarla bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 52,4 artarak 1 trilyon 581 milyar 120 milyon TL oldu. GSYH'nin ikinci çeyrek değeri cari fiyatlarla ABD doları bazında 188 milyar 566 milyon olarak gerçekleşti.
YERLEŞİK HANEHALKLARININ TÜKETİM HARCAMALARI 2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 22,9 ARTTI
Yerleşik hanehalklarının tüketim harcamaları, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 22,9 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 4,2, gayrisafi sabit sermaye oluşumu yüzde 20,3 arttı.
MAL VE HİZMET İHRACATI 2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 59,9, İTHALATI İSE YÜZDE 19,2 ARTTI
Mal ve hizmet ihracatı, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 59,9, ithalatı ise yüzde 19,2 arttı.
İŞGÜCÜ ÖDEMELERİ 2021 YILI İKİNCİ ÇEYREĞİNDE YÜZDE 36,1 ARTTI
İşgücü ödemeleri, 2021 yılının ikinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 36,1, net işletme artığı/karma gelir ise yüzde 78,2 arttı.
İşgücü ödemelerinin Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı yüzde 32,9 oldu
İşgücü ödemelerinin cari fiyatlarla Gayrisafi Katma Değer içerisindeki payı geçen yılın ikinci çeyreğinde yüzde 37,0 iken bu oran 2021 yılında yüzde 32,9 oldu. Net işletme artığı/karma gelirin payı ise yüzde 42,8'den yüzde 49,8'e yükseldi.
TİCARET BAKANI MUŞ'TAN BÜYÜME DEĞERLENDİRMESİ
Ticaret Bakanı Mehmet Muş, ikinci çeyrekte elde edilen yüzde 21,7'lik büyüme rakamını değerlendirirken, büyümenin yarısının mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleştiğini bildirdi.
Muş, Twitter hesabından, TÜİK tarafından açıklanan ikinci çeyrek büyüme rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulundu.
Türkiye'nin ihracatla büyümeye devam ettiğine işaret eden Muş, ikinci çeyrekte yüzde 21,7 ile rekor büyüme kaydedildiğini aktardı.
Bakan Muş, mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısının 10,8 puan olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:
"Bu değer 1998'den bu yana kaydedilen en yüksek katkıdır. Büyümenin yarısı mal ve hizmet ihracatı kaynaklı gerçekleşmiştir. Net mal ve hizmet ihracatının büyümeye katkısı ise 6,9 puan olarak gerçekleşti. İhracatta ilave destekler, uzak ülke stratejisi ve e-ihracat gibi alanlarda atacağımız adımlarla bu katkıyı daha da artıracağız. Yatırım, üretim ve ihracat temelinde büyümeye devam edeceğiz."
HAZİNE VE MALİYE BAKANI ELVAN'DAN BÜYÜME AÇIKLAMASI
Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: İkinci çeyrek büyümesinin %57'si yatırımlar ve net dış talepten geldi. Sürdürülebilir ve kapsayıcı bir büyüme için; düşük enflasyon, kur istikrarı ve öngörülebilirlik kritik öneme sahip. Gelir dağılımı adaletini daha da iyileştirecek bir büyümeyi sürekli kılmanın çabasındayız.
"ÇARKLAR HİÇ DURMADI"
A Haber canlı yayınında değerlendirmelerde bulunan A Para Yayın Koordinatörü Özlem Doğaner, "Oldukça iyi bir rakam dünya ortalamalarında da yüksek bir rakam. Sanayici gerçekten bu çeyrekte her ne kadar kapanma yaşasa da çarklar hiç durmadı döndü. Çok ciddi bir büyüme gerçekleşti sanayide. Üretmeye devam ettik bu çok önemli. İhracatta rekorlar kırılmaya başlandı." ifadelerini kullandı.
PİYASA NASIL KARŞILADI?
Ekonomist Tonguç Erbaş: Sürpriz değil. Bütün anketlerde 20-25 arası konuşuluyordu. Detaylara baktığımda herhalde bunu 3. çeyrekte çok daha net görebileceğiz ama ihracat tarafımız hem hizmette hem ihracat tarafından çok güçlü seyretmiş 2. çeyrekte. Aynı zamanda kapamanın etkisi hizmet sektöründe etkili olabilir ama hizmet tarafının imalat tarafının yani sanayi tarafının da neredeyse lokomotifi olmuş büyümenin 2. Çeyrek tarafında. Piyasa için beklenti doğrultusunda piyasa tarafında ben azından bir tarafın yani ekonominin büyüme bacağının şu an için çok olumlu seyrettiğini en azından buradan piyasanın herhangi bir gol yemeyeceği gözüküyor. Ben tahmin ediyorum yüzde 9'a varan bir büyüme piyasa bekleyecektir. Piyasa açısından beklendiği gibi pozitif.
KEREM ALKİN 2. ÇEYREK BÜYÜME RAKAMLARINI DEĞERLENDİRDİ: TÜRKİYE'DEN GÜÇLÜ PERFORMANS
Türkiye ekonomisi yılın ilk çeyreğinde yakaladığı yüzde 7'lik büyümenin ardından, ikinci çeyrekte de yüzde 21.7'lik bir büyüme kaydetti. Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı değerlendirmede, dünyanın diğer ülkelerine kıyasla Türkiye'nin güçlü performansına değindi. Kerem Alkin, söz konusu rakamın bir cumhuriyet tarihi rekoru olarak kayıtlara geçeceğini belirtti. Alkin, sanayi alanındaki istihdama da dikkat çekerek, "Haziran ayı itibarıyla, imalat sanayinin istihdam etmiş olduğu işgücü 6 milyonun üzerine çıkarak, yeni bir sanayi istihdam rekoruna işaret etti" dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) ikinci çeyrek büyüme rakamlarını açıkladı. Türkiye, yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21.7 oranında büyüdü. Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin yaptığı değerlendirmede, "Tarım sektörü, kuraklık ve birçok sıkıntıya rağmen geçen yılın aynı çeyreğine göre yüzde 2.3, sanayi sektörü katma değer artışı olarak yüzde 40.5, hizmetler sektörü ise 45.8 artış gösterdi. Sadece finans ve sigorta faaliyetlerinde gerileme söz konusu." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin covid-19 salgını süresince aldığı önlem ve ekonomideki etkin yönetimine dikkat çeken Kerem Alkin, hane halkı tüketim harcamalarının yüzde 22.9 artmasının önemini vurguladı. Kerem Alkin, dünyanın birçok önde gelen ekonomisinde büyüme rakamlarının yüzde 8-10 civarlarında olduğunu kaydederek, "Türkiye'nin yüzde 21.7 olan büyüme rakamı açık ve net olarak, bir matematiksel düzeltme ya da baz etkisinden çok daha güçlü bir toparlanmanın gerçekleştiğine işaret ediyor." dedi.
Sabah Gazetesi Yazarı Prof. Dr. Kerem Alkin
SANAYİDE GÜÇLÜ İSTİHDAM
Sanayi istihdamı verilerine vurgu yapan Kerem Alkin, "Türkiye'nin ve dünyanın zorlu günlerinde bazı önemli detaylar arada kaynayıp gidiyor. Bunlardan bir tanesi de; Türkiye'nin istihdamda da bazı sektörlerde yeni rekorlara imza atıyor olması. Sanayi ihracatı yeni bir Türkiye Cumhuriyeti rekoruna doğru emin adımlarla yürürken Haziran ayı itibarıyla, imalat sanayinin istihdam etmiş olduğu işgücü 6 milyonun üzerine çıkarak, 6 milyon 200 bin'ler civarında rakamlara ulaşarak yeni bir Cumhuriyet tarihi sanayi istihdam rekoruna işaret etti." diye konuştu.
YENİ YATIRIMLAR GELECEK
Önümüzdeki dönemde de Türkiye'nin ihracatta başarısını sürdüreceğini kaydeden Alkin, "Kapasite artışı ve istihdam ihtiyacına bağlı olarak hiç şüphesiz yeni yatırım ve istihdam artışları da beraberinde gelecektir" dedi.
Alkin sözlerini şöyle sürdürdü:
EKONOMİDE ÇARKLAR OLAĞANÜSTÜ BİR HIZLA DÖNÜYOR
Gayri safi sabit sermaye oluşumu açısından bakıldığında örnek verirsek; İkinci çeyrekte; Mal ve hizmet ihracatının yüzde 59.9 ile tarihi bir rekor kırdığını mal ve hizmet ithalatının ise sadece yüzde 19.2 arttığını dolayısıyla da bu çerçevede de Türkiye'nin ikinci çeyrek büyüme performansında net ihracatın büyemeye katkısınında oldukça yüksek olduğunu görüyoruz. Özel sektör ve kamudaki yatırım hamlesininde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 20.3'lük bir artışa karşılık geldiğini görmekteyiz. Türkiye ekonomisinde bütün bu veriler çarkların olağanüstü bir hızla döndüğünü gösteriyor.
ALTUN'DAN BÜYÜME MESAJI
İletişim Başkanı Fahrettin Altun Türkiye ekonomisindeki büyümeye dikkat çekti.
Altun yaptığı açıklamada, "Tüm dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 salgının getirdiği ekonomik dalgalanmalara rağmen, Türkiye ekonomisi yılın ikinci çeyreğinde yüzde 21,7 ile tarihi bir büyüme gerçekleştirerek Cumhuriyet tarihinin en büyük çeyreklik büyüme oranına ulaşmıştır." ifadelerine yer verdi.
TÜİK'in açıkladığı veriler, ülkemizin üretim ve ihracat temelli nitelikli bir büyüme içinde olduğunu göstermektedir. Hizmet, sanayi, bilgi ve iletişim, sosyal hizmet faaliyetleri, inşaat, tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörleri büyümeye en çok katkı sağlayan sektörlerdir. 2020'nin ikinci çeyreğine göre bu yıl; - mal ve hizmet ihracatı yüzde 59,9 - iş gücü ödemeleri yüzde 36,1 arttı - ihracatımız ise yüzde 69,7 artarak 55 milyar dolara ulaştı. Tüm bu veriler, iş gücü ödemelerindeki artışın istihdamın artmasına katkı sağladığı, bunun yanında üretimin ve ihracatın arttığını göstermektedir.
Bu noktada, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliği ve vizyonu doğrultusunda Hazine ve Maliye Bakanlığımız başta olmak üzere ekonomi yönetimimizin başarılı politikalarıyla Türkiye, giderek büyümeye ve güçlenmeye devam edecektir.