Emeklinin yeni maaşı şekilleniyor: Gözler kritik toplantıda
Emekli maaşıyla iligli flaş gelişme... Emeklilerin ve memurların gözü bu günlerde Ankara'da. 2021 emekli maaşları zamlanıyor... 7 milyon emekli ve memurun zam pazarlığı başladı. Bu hafta rakam ortaya çıkacak ve üzerinde karar verilecek.
Emeklilerin ve memurların gözü bu günlerde Ankara'da. Geçtiğimiz hafta başlayan toplu sözleşme görüşmelerinde sona yaklaşıldı.
Sendikalar taleplerini iletti ve ön müzakereler de yapıldı. Şimdi bu hafta hükümetin teklif edeceği rakamlar açıklanacak ve bunun üzerinden pazarlıklar başlayacak.
TEKLİF BEKLENİYOR
Toplu sözleşme görüşmelerinde 4 milyona yakın memur ile 3 milyona yakın memur emeklisinin 2022 ve 2023 yıllarında alacaklar 4 ayrı zam oranı belli olacak.
Sadece maaşlar değil, sosyal haklarda da yenilikler gelecek. Bu yıl Memur-Sen ve Türkiye Kamu-Sen toplu sözleşme görüşmelerinde birlikte hareket ediyorlar.
İki konfederasyonun ortak teklifleri de hükümete sunulmuştu. İki konfederasyon, taban aylığa 600 lira seyyanen zam, 2022'de yüzde 21, 2023'te yüzde 17, her yıl yüzde 3 olmak üzere iki yılda toplam yüzde 6 refah payı artışı talebinde bulundu.
Konfederasyonların talepleri arasında tüm memurlara 3600 ek gösterge verilmesi, sözleşmelilerin kadroya geçirilmesi, memurlara da bayram ikramiyesi ödenmesi gibi maddeler de yer alıyor.
Memur emeklilerinin 2022 ve 2023 yıllarında alacakları 4 ayrı Ocak ve Temmuz zam oranları karara bağlanacak. Memurlar ve memur emeklileri Ocak ve Temmuz aylarında toplu sözleşme zamlarıyla birlikte oluşan 6 aylık enflasyon zam oranını geçerse fark da alıyorlar. Böylece zamlar enflasyonun altında kalmıyor.
Bu yıl ayrıca emekliler için aile parası, sosyal tesislerde indirim, yaş beklerken GSS primlerinin ödenmesi gibi sosyal talepler de masada bulunuyor.
ANLAŞMA OLMAZSA...
Toplu sözleşme mevzuatına göre, 12 Ağustos itibariyle hükümet teklifini açıklayacak, ağustos ayının 3. haftasına kadar da müzakerelerin tamamlanması gerekecek. Eğer bu süreçte anlaşma sağlanamazsa zam oranına Hakem Kurulu karar verecek.
HAKEM DEVREYE GİRİYOR
Yasaya göre, 'Kamu Görevlileri Hakem Kurulu' Yargıtay, Danıştay ve Sayıştay'dan Cumhurbaşkanınca Başkan olarak seçilecek bir üye, Cumhurbaşkanınca belirlenen bakanlıklar ile kamu kurum ve kuruluşlarından dört üye, en fazla üyeye sahip konfederasyon tarafından belirlenecek iki, diğer konfederasyonlardan birer üye de dahil olmak üzere toplam 11 üyeden oluşuyor. Kurulun aldığı kararlar bağlayıcı olurken, toplu sözleşme niteliği taşıyor.